Marble Extra Special Marble

Marble Extra Special Marble

Brittipanimo Marble Brewery on sellainen, miltä en ole kyllä juurikaan oluita maistanut ja jos tarkemmin mietin, niin Marble Extra Special Marble taitaakin olla jopa ensimmäinen mitä heiltä pääsen maistamaan. Olen suuri brittioluiden ystävä ja ESB:t ja bitterit ovat aivan sitä suurinta herkkua, joten olen erittäin innoissani, että pääsen tätä olutta maistamaan. Olen kuullut paljon kehuja Marblen oluista, joten nyt täytyykin testata onko näille kehuille minkäänlaista katetta.

Marble Brewery on perustettu vuonna 1997 Manchesteriin ja siitä lähtien valmistanut oluitaan. Panimon sijainti on sen jälkeen vaihtunut pariin otteeseen ja sijaitsee nykyisin Salfordissa.

Panimo: Marble Brewery
Panimon sivut: https://marblebeers.com
Maa: Englanti
Oluttyyli: Bitter (ESB)
Prosentit: 5,5 %
Humalat: Amarillo, Comet, Ekuanot

Olutarvio:

Yhteenveto: Marble Extra Special Marblessa on kaikkea mitä oluelta kaipaan ja olen jo vuosia miettinyt voiko mikään olut koskaan mennä suosikkiolueni eli Fuller’s ESB:n ohi? Nyt sellainen on löytynyt. Näillä sanoilla totean, että Marble Extra Special Marble on tällä hetkellä suosikkiolueni kaikista oluista, mitä olen maistanut. Tykkään siitä, kuinka tuoksu- ja makumaailmasta erottuu selkeästi lukaiset asiat mitä siellä on, mutta myös samalla jokainen pienikin vivahde pakataan täydelliseksi kokonaisuudeksi. Kyseessä on täydellinen bitter tai jopa sanoisin ESB ja täydellinen olut. Perinteinen olut saa juuri sopivan määrän uutta ja erikoisuutta greippisellä olemuksellaan.


Alla näkyvät pisteet varmasti tulevat herättämään kysymyksiä suuntaan jos toiseen. Puhun täydellisestä oluesta, joten miksi ei ole täydet pisteet? Tämä on kysymys, mikä on noussut monesti esille aikaisemminkin. Maksimipisteet ovat 50 ja siihen ei blogissani ole vielä päässyt yksikään olut. Olut voi olla täydellinen tuoksu- ja makumaailmaltaan, mutta pisteet koostuvat monesta asiasta. Nyt puran tämän oluen pisteet alle:


Tuoksu: 10/10 (Tuoksu oli täydellinen. Siinä oli kaikkea mitä tyyliin kuuluu, mutta myös jotain uutta mikä toimii kokonaisuudessa)
Ulkonäkö: 4/5 (Oluen ulkonäkö ei aivan täydellinen. Vaahto liian kuplainen, eikä niin kiinteä)
Maku: 10/10 (Makujen osalta mentiin täydellisyydessä, kuten tuoksussakin)
Suutuntuma: 4/5 (Suuntuntuma keskitäyteläinen ja lopussa hivenen liian liukuva)
Yleisvaikutelma: 18/20 (Yleisvaikutelmaltaan aivan olutarvioideni kärkipäässä, mutta ulkonäkö ja suutuntuma hieman rokottavat.)
Yhteensä: 46/50 (Yhteispisteet 46 on niin kova tulos, että sillä pääsee blogissani kautta aikojen kolmanneksi parhaaksi olueksi mitä olen koskaan maistanut.)

Voiko muut kuin imperial stoutit saada yli 45 pistettä?

Toinen osa suurta pistemäärää on se, että monen mielestä ei yli 40 pistettä tai yli 45 pistettä voi antaa, kuin imperial stouteille ym. ”suurille” oluille. Tästä olen täysin erimieltä. Fakta on, että nämä suuria makuja tarjoavat vahvat tummat oluet tuppaavat olemaan kaikkien tilastojen kärjessä ja siellä kaverinaan on myös vahvoja belgioluita. Tämä näkyy myös omassa blogissani. Se ei kuitenkaan poista sitä, etteikö IPA, pils tai vaikka bitter voisi olla myös näiden suurten pisteiden arvoinen. Tällä kertaa sen teki 5,5 % bitter ja tähän pistemäärään päädyin kahden maistellun Extra Special Marblen perusteella.

Ei ole 46 pisteen arvoinen!

Tämä otsikko on varmasti monenkin mielessä ja jokaisella on omat ajatuksensa ja makuaistinsa, kuin oluita maistellaan. Toiset tykkäävät kevyistä vaaleista lagereista ja toiset tuhdeista imperial stouteista. Moni tykkää noista molemmista ja lukuisista noiden kahden väliin menevistä oluista. Itse olen lukuisten oluttyylien ystävä ja tässä vuosien varrella oppinut löytämään lähes kaikista maistamistani oluttyyleistä myös ne hyvät puolensa. Olen kirjoittanut tätä olutblogiani kohta 10 vuotta ja pystyn arvioimaan ainoastaan omalla suullani näitä oluita ja tarjoamaan teille ainoastaan oman rehellisen mielipiteeni oluista. Toisille tämä olut on 26 pistettä, toisille 36 ja joillekin se voi olla 46. Itselläni tämä olut osui täydelliseen ”kultasuoneen” ja on jokaisen antamani pisteen arvoinen. Muistakaa oluita maistaessanne, ettei kukaan ole koskaan väärässä, vaan jokainen on täysin oikeassa. Jokaisen mielipide oluesta on yhtä arvokas. Sanotaan, ettei makuasioista voi kiistellä, mutta minun mielestäni voi ja pitää. Tai ei välttämättä tarvitse kiistellä, mutta niistä on kiva keskustella. Jokainen maistaa oluita eri tavalla ja siitä syntyy hyviä keskusteluja.


Alussa pohdin, että lunastaako tämä olut ne kehut, mitä Marble Brewery on saanut, niin voisin sanoa että kyllä!


Mistä: Olut saatu. Toivottavasti saadaan mahdollisimman suureen jakeluun ympäri Suomea. Olut on kuitenkin 5,5 % eli mahtuu maitokauppoihinkin ja kyseessä on olut, mikä jokaisen pitäisi päästä maistamaan.

Pisteet: 46/50

JaskanKaljat -olutarviot luettavissa etukäteen Pint Please -sovelluksen
kautta. Lataa sovellus älypuhelimeesi ja ota JaskanKaljat seurantaan.

Lataa sovellus puhelimeesi, joko Google Playn tai App Storen kautta. Linkit
alla.
Google Play – Pint Please
App Store – Pint Please

Marble Extra Special Marble

3 thoughts on “Marble Extra Special Marble

  1. kiitos mahtavasta arvostelusta! Alkoi tehdä mieli tätä bisseä. Osaatko yhtään sanoa, mistä kaupasta sitä voisi saada? Olen käynyt Stadissa normi k- ja s-marketeissa sekä yhdessä isossa citymarketissa, mutta ei ole löytynyt 🙁

    1. Kiitoksia 🙂
      Tällä hetkellä tuon oluen saatavuus on melko huonoa koko Suomessa, mutta uskoisin, että tässä lähiviikkojen ja kuukausien aikana rupeaa huomattavasti paranemaan. Kunhan saan parempaa tietoa, niin ilmoittelen tänne postaukseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *