Olut & Sushi: K-Citymarket Pilkon sushit + 4 pienpanimo-olutta

Olutta ja sushia yhdistäessä yleisesti olutlasista löytyy Asahi Dry tai Kirin Ichiban, eli japanilainen vaalea lager-olut. Tässä ei tietenkään ole mitään väärää, koska nämä japanilaiset vaaleat lagerit toimivat hyvin sushin kanssa. Näiden oluiden mieto makumaailma on kuin tehty tälle ruoalle, mutta entäs jos nostetaan hieman panoksia ja etsitään sushille sopivia olutpareja suomalaisten pienpanimo-oluiden joukosta ja sellaisia oluita, joissa on hieman vahvempi makuskaala?

Ryhdyin tuumasta toimeen ja otin maistoon K-Citymarket Pilkon sushibuffetin valikoiman ja suunnittelin neljän oluen setin suomalaisten pienpanimo-oluiden joukosta. Nämä neljä olutta toimivat jokainen sushin kanssa, mutta etsin jokaiselle oluelle ideaalin kolmen sushin annoksen. Alla oluet ja sushit perusteluiden kera.

Sushibuffet löytyy lihatiskin läheisyydestä

Juttu on tehty yhteistyössä K-Citymarket Pilkon (Joensuu) kanssa.

Laitilan Wirvoitusjuoma Kukko Helles

Tyylilaji: Helles
Voltit: 5,0 %
Sushit:

 • Maki Lohi-kurkku
 • Nigiri Ebi (Jättikatkarapu)
 • Nigiri Sake (lohi nigiri)

Perustelut:
Normaalisti sushin kanssa tarjoillaan miedon makuisia vaaleita lagereita, mutta maltaisempi ja hieman reilummin humaloitu helles nostaa sushin makumaailmaa vahvemmin esille. Sushin kanssa nautittuna olut ei saa olla liian vahva alkoholiprosenteiltaan, eikä makumaailmaltaan, koska muuten peittyy ruoan maku. Helles on maultaan vaaleaa lageria runsaampi, mutta ei kuitenkaan liian hyökkäävä

Malmgårdin Panimo Maalaisvehnä

Tyylilaji: Vehnäale
Voltit: 4,9 %
Sushit:

 • Sakemaki (Lohimaki)
 • Oshinkomaki (Retikkamaki)
 • Nigiri Saba (makrilli)

Perustelut:
Vehnäoluen hiivaisuus ja banaanisuus ovat elementtejä, jotka eivät ole liian aggressiivisia, joten antavat sushille hienosti roolia tulla esille. Vehnäoluet toimivat myös hyvin kalan kanssa. Oshinkomakin kitkeryys toi loistavasti esiin vehnäoluen mausteisuutta.

Panimo Honkavuori Carelian Blonde

Tyylilaji: Blonde ale
Voltit: 5,5 %
Sushit:

 • Nigiri Sake (Lohi)
 • Californiamaki
 • Maki Kanimi (surimi)

Perustelut:
Belgialaisen vehnäoluen mausteisuus kulkee käsikädessä wasabin tuoman poltteen kanssa. Oluen hedelmäisyys oli Californiamakin seesaminsiementen kanssa yksi tämän maistelun parhaita comboja.

RPS Brewing Rock An Allday, Everyday Lager

Tyylilaji: Premium lager
Voltit: 4,7 %
Sushit:

 • Nigiri Izumidai (tilapia)
 • Kappamaki (kurkku)
 • Savulohi-Seesammaki

Perustelut:
RPS Brewing Rock on vaalea lagerolut, joten tämän kanssa olemme lähimpänä alussa mainitsemaani perinteistä sushiolutta. Humaloinniltaan ryhdikkäämpi, kuin normaali sushilager, mutta ei kuitenkaan liian voimakas humalointi. Vaalea lager on hyvä pari savulohelle ja tilapian tapainen mieto kala ei jää oluen maun jalkoihin. Kappamaki on yksi miedoimpia susheja maultaan, joten lager on varmaakin varmempi tapaus.

Yhteenveto:
Yllämainitulla neljän oluen kattauksella saat nostettua sushielämyksen aivan uudelle tasolle, eikä ruoan kanssa tarvitse juoda tylsiä japanilaisia vaaleita lagereita. Nämä neljä olutta on tarkkaan mietitty, että ne sopivat mahdollisimman hyvin erilaisten sushien kanssa, joten suosittelen ottamaan kokeiluun. Tummat oluet ja voimakkaasti humaloidut oluet ovat sellaisia, joita en suosittele nauttimaan sushin kanssa. Tummien oluiden paahteisuus ja ipojen voimakas humalointi peittävät sushien makua niin paljon, ettei sushista jää minkäänlaista makua suuhun.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *