Homemade Dynamite – Marraskuun 2018 Jaskan mietteet kolmesta parhaasta

Homemade Dynamite – kotipanijoiden kilpailu starttasi viime vuoden lopulla ja nyt on minunkin aika ruveta käymään läpi kilpailun parhaimmistoa. Allekirjoittanut on kyseisen kilpailun Se Epävirallinen Tuomari. Tämä rooli tarkoittaa, että omassa blogissani otan käsittelyyn jokaisen kuukauden kolme parasta olutta.

Tässä linkki kilpailun www-sivulle ja sieltä eiku vaan osallistumaan

Kilpailun ensimmäisessä osassa haettiin voittajaa marraskuulle 2018. Tämän olutkilpailun tuomareita ovat Tuomas Markkula, Aniko Lehtinen, Raimo Koljonen ja Kasper Villa. Tässä marraskuun kilpailussa oli vaihtuvana tuomarina toimivat Mikko Mykkänen Helsinki Distilling Companysta ja Bönthööbönthöö Teemu Lahtinen. Lisätietoja tuomareista täältä.

Kuva: www.homemadedynamite.fi

Nyt on sitten minun vuoroni maistaa tämän tuomariston kolme suosikkia ja kertoa niistä omalla tyylilläni mielipiteet. Arvioinnissa käytän samaa tapaa, kuin muissakin olutarvioissani. Näin nämäkin oluet tulevat saamaan samalla tavalla pisteet ja minä kerron Jaskan voittajan marraskuun kolmesta parhaasta oluesta. Aiheena tässä ensimmäisessä osakilpailussa oli ”marraskuun maukkain / unelmien kotiolut”.

Ensimmäisenä maistoon kolmanneksi tullut olut, joka on nimeltään Death of Guinness Stout.

Death of Guinness Stout

Jaskan fiilikset:
Kuivahkon paahteinen stout, jossa nätti suklaisuus. Sieraimiin tunkeutuu enemmän voimaa, kuin etiketissä näkyvä 5,1 % antaisi olettaa.

Suu sitten kertoo, että prosentit ovat juurikin tuossa. Tuoksussa oli vaan, jotenkin syvempi meno ja siitä tulee enemmän runkoa esille. Suuhun kaatuessa voi sanoa, että runkoa on juurikin riittävästi. Paahteisuus kuivuu hienosti loppua kohti. Loppuveto on lakritsipainotteinen. Hyvin juotava olut ja näitä voisi helposti juoda parikin peräkkäin. Hyvä startti tälle kilpailulle.

Pisteet:
Tuoksu: 7/10
Ulkonäkö: 4/5
Maku: 7/10
Suutuntuma: 3/5
Yleisvaikutelma: 12/20
Yhteensä: 33/50

Seuraavana kilpailun hopeasijalle tullut Menage a Brux Trois Brett IPA.

Menage a Brux Trois Brett IPA

Jaskan fiilikset:
Hedelmäisen raikas ja yrttinen. Aromikas olut, jossa bretta tulee nätisti esille. Lämmetessään tuoksu muuttuu hieman etikkamaiseksi, mutta pääasiassa ehdin nauttia kaiken viileänä, joten ei haittaa.

Makumaailma on hyvässä tasapainossa. Hedelmäinen ja aromikas IPA, jossa bretta tekee taikojaan. Maultaan menee heittämällä lukuisten kaupallisten ipojen edelle.

Pisteet:
Tuoksu: 8/10
Ulkonäkö: 3/5
Maku: 8/10
Suutuntuma: 3/5
Yleisvaikutelma: 14/20
Yhteensä: 36/50

Viimeisenä kolmikosta maistoon marraskuun voittaja Chieftain on Lapland Stout.

Chieftain on Lapland Stout

Jaskan fiilikset:
Tuoksultaan hyvin tasapainoinen stout, jossa ei yksikään elementti nouse toisen edelle. Syvää paahteisuutta ja hieman makean puoleista suklaisuutta.

Liukuva stout, jossa reilusti makua. Suklaisen makea ja loppua kohti lisääntyvää paahteisuutta. Hiilihappotaso ihmetyttää. Pulloa avatessa suhahtaa kovaan ääneen, mutta pikaisesti olut menettää poreensa ja jää kaipaamaan kuplia. Lämmetessään esiin tulee paprikamaista vihanneksisuutta.

Tuoksultaan hyvä olut jää makuosastolla hieman puolitiehen.

Pisteet:
Tuoksu: 7/10
Ulkonäkö: 4/5
Maku: 6/10
Suutuntuma: 3/5
Yleisvaikutelma: 11/20
Yhteensä: 31/50

Yhteenvetona voidaan tästä kolmikosta sanoa, että omaan makuuni paras oli kilpailussa toiseksi tullut Menage a Brux Trois Brett IPA. Laadultaan nämä kolme olutta olivat ihan ok eli pientä kotikutoisuutta huomattavissa. Brett IPA oli kolmikosta sellainen olut, jonka voisin suoriltaan nähdä kauppojen hyllyssä, kun tuoksun pienet virheet korjautuvat. Tästä on hyvä lähteä sitten katsomaan, mitä hyvää sitä löytyy joulukuun kolmesta parhaimmasta oluesta.  Joulukuun kilpailun aiheena olikin sitten ”Joulukuun kipinöivin: Vuoden sinetöivä sihijuoma”

Kilpailun se epävirallinen tuomari hiljenee, kunnes sitten taas pullon avaa ja siitä avautuu täällä blogissa. Kiitos hei!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *