Jaska reissussa: Belgia 2018 – Belgian Beer Tours osa 3

Kolmas päivä olikin sitten reissun ensimmäinen, jossa lähdimme tutustumaan belgialaisiin panimoihin. Tälle maanantaille oli sovittu käynnit kolmella panimolla. Ensiksi suuntasimme vuonna 1979 perustettuun Abbeye Des Rocs -nimiseen panimoon. Omat kokemukseni panimosta ovat tähän mennessä olleet yksi olut, joka on  nimeltään Abbaye des Rocs Brune. Tämä olut on ehdottomasti yksi parhaita Belgian Strong Aleja, joita on tullut vastaan.

Abbeye Des Rocs valmistaa oluitaan edelleen samoilla laitteilla, joilla ovat aloittaneetkin ja viime vuonna ovat päivittäneet laitteitaan ostamalla lisää käymistankkeja. Vanhassa rakennuksessa sitä oikeaa käsityöläismeininkiä. Panimokierroksen jälkeen siirryimme muutaman sadan metrin päähän vanhalle vesimyllylle, joka on muutaman vuoden ajan ollut panimon omistuksessa. Siellä heillä oli pieni baari, jossa joka sunnuntaiaamu kyläläiset pääsevät nauttimaan panimonantimista. Samassa pihapiirissä oli menossa myös rakennusprojekti, jossa tarkoituksena on tehdä sellainen panimo johon voi tulla tekemään oman oluensa. Tämä oli mielenkiintoinen juttu, johon täytyy palata myöhemmin, kun projekti etenee. Hieno paikka lähteä Belgiaan lomalle, käydä tekemässä oma olut ja nauttia rauhallisesta maalaistunnelmasta loistavien oluiden ympärillä. Panimokierroksen meille piti Nathalie Eloir, joka on jatkanut panimolla vanhempiensa jalan jäljillä. Nathalie oli ehdottomasti yksi lämminsydämisiä ihmisiä, joita olen pitkään aikaan tavannut ja hänestä huokui positiivisuus työtänsä kohtaan. Hieno vierailu, joka kruunattiin maistamalla useampi heidän tuotteistaan.

Baari

Seuraavana etappina olikin yhden suosikkiolueni valmistaja ja oluthan on Saison Dupont. Panimohan on tietenkin Brasserie Dupont. Perustettu vuonna 1950 ja hyvin erilainen, kuin päivän ensimmäinen panimo. Tämän reissun panimovierailut olivat mielenkiintoisia, koska ne erosivat kaikki toisistaan hyvin paljon. Huomattavasti teollisempi panimo, kuin Abbeye Des Rocs, mutta oluenvalmistustilat yllättävän pienen kokoiset siihen nähden, että melko paljon valmistavat olutta. Vierailun päätteeksi saimme lahjaksi 1,5 litran Bons Voeux -pullot. Oman pulloni annoin oppaallemme, koska kyseinen pullo painoi melkein 5 kiloa ja olisi vienyt melkoisen tilan laukustani (olisin tietysti voinut lähettää sen itselleni Suomeen, mutta tämä oli elämysmatka eikä mikään oluen hamstrausreissu). Kävimme myös panimonpuodissa, joka oli rakennettu Drive-inn periaatteella eli ajat puodin viereen, nappaat juomat ja maksun jälkeen jatkat matkaasi. Oluiden hinnat olivat järkyttävän alhaisia. 0,33 l Saison Dupont 0,97 €, heidän Pils 0,63 € jne…

”kallista”

Nämä lähti mukaan ja maksoi hurjat 7,43€

Päivän viimeinen panimovierailu oli Brouwerij Alvinne, jonka oluet eivät olleet minulle entuudestaan tuttuja. Meidät vastaanotti Glenn Castelein, joka saman tien ohjasi meidät yläkertaan, jossa heillä oli pullokauppa ja baari. Sieltä laseihin olutta ja rupattelemaan. Glen kertoi heidän panimostaan ja samalla maistoimme useamman heidän oluensa. Tällä panimolla löytyi lähes joka nurkasta jonkinlainen oluttynnyri. Panimo käyttää oluissaan Morpheus -hiivaa, mikä on heidän ns. talon hiiva. Hiiva on otettu talteen vuonna 2008 Auvergnesta Ranskasta ja sekoitus Saccharomyces cerevisae ja Lactobacillus hiivakantoja. Hyvin mielenkiintoinen panimo, mikä valmistaa juuri omanlaisiaan oluita.

Välipala

Alvinne olikin sitten päivän viimeinen panimovierailumme ja lähdimme kohti seuraavaa majapaikkaamme, joka oli Ranskan ja Belgian rajalla sijaitsevassa pienessä Watou -nimisessä kylässä. Yöpaikkana meillä oli St. Bernardus -panimon Brouwershuis. Pieni ja idyllinen B & B -paikka aivan panimon vieressä. Illalla kävimme katsomassa edesmenneen pyöräilijän Frank Vandenbroucken kunniaksi järjestettyä hyväntekeväisyyspyöräilytapahtumaa VDB Foreveria. Tapahtumassa oli tarjolla olutta ja hampurilaisia. Siellä 500 pyöräilijää ajoivat leikkimielisesti kilpaa hyvän asian puolesta. Voitteko kuvitella, että tapahtumassa oli tarjolla olutta ja sitä aluetta ei ollut aidattu mitenkään. Siellä oli myös lapsia leikkimässä pomppulinnassa. Hurjaa meininkiä!

Brouwershuis

Brouwershuis pihalta

VDB Forever

Illaksi sitten yöpaikkaan, jossa alakerran olohuoneessa oli mukavan rauhallinen tunnelma. Himmeä valaistus ja rauhallinen musiikki soi taustalla. Istuimme useamman tunnin pyöreän pöydän ääressä keskustellen oluesta ja ehkä myös maistoimme oluita. Siellä oli kolme jääkaappia täynnä St. Bernarduksen oluita ja niiden yläpuolella avonainen purkki. Purkissa luki ”Jääkaapissa on olutta, olkaa hyvä. Tämän purkkiin voitte maksaa omantunnon mukaan.” Siinä se ilta menikin nätisti taskusta kolikoita tuhlaten.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *