Suomalaiset kotipanimot tutuksi – Hangaround & Nobody Brewing

Hangaround & Nobody Brewing on jyväskyläläinen kotipanimo, joka aloitti oluthommansa kesällä 2016. Kotipanimossa oluita valmistelevat kaksi kaverusta Pekka ja Eetu. Olen itse maistanut kyseiseltä kotipanimolta pari olutta ja vakuutuin niistä täysin. Tässä linkkiä aikaisemmin kirjoittamaan arviooni. Sitten kun kuulin, että jätkillä tulee ensimmäinen kaupallinen olut, niin oli pakko ruveta kyselemään hieman enemmän ja sitä kautta saatiin rakennettua tämä kotipanimot tutuksi -juttu. Tässä jutussa lähdemme katsomaan mistä on kyse Hangaround & Nobody Brewingissä. Mistä tulee tämä panimon nimi ja missä heidän ensimmäistä kaupallista olutta pääsee maistamaan? Tulossa on myös lisää kaupallisia oluita, joten siinä on vinkkiä myös ravintoloille, että pääsevät ottamaan yhteyttä ja saamaan olutta valikoimaansa. Pitemmittä puheitta, niin lähdetäänpäs käymään läpi mistä tässä oikein on kyse!

Hangaround & Nobody Brewing haastattelu:

Panimon nimi: Hangaround & Nobody Brewing

Perustettu: Kesä 2016

Mistä nimi tulee:
Nimi on peräisin meidän yhteisiltä työvuosiltamme. Kun yrityksen henkilöstöä esiteltiin ympäri maailmaa tulleille yhteistyökumppaneille, esittelijä ei muistanut, mitä vähän aikaa firmassa ollut Eetu tarkasti tekee ja kertoi hänen olevan ”hangaround”-tyyppi. Jo vuosia töissä ollut Pekka sen sijaan unohdettiin esitellä kokonaan, joten hänestä tuli ”nobody”. Kun sitten kotipanimon perustaminen tuli ajankohtaiseksi, ei nimeä tarvinnut kauan miettiä.

Kuinka päädyitte valmistamaan oluita:

Kumpikin meistä oli jonkinlainen olutharrastaja ja myös oman oluen tekemisestä oli ollut puhetta jo jonkin aikaa. Kun Eetu vaimoineen muutti sitten omakotitaloon, niin tilat harrastukselle löytyivät. Siitä se sitten lähti.

Kerro muutamalla sanalla mikä Hangaround & Nobody Brewing on:
Hangaround & Nobody on Jyväskyläläinen kotipanimo sekä nykyään myös mustalaispanimo, joka tekee oluita joita itse haluisimme juoda, ilman turhia kikkailuja. Meillä oli heti jo kotipanimon alusta asti selvä, että oluille tehdään myös etiketit ja rakennamme heti myös brändiä itsellemme. Tässä ollaan onnistuttu aika kivasti. Logomme ja nykyisin myös etikettimme on ammattilaisen suunnittelemia (kiitos Tommi) ja toteuttamia meidän ideoiden pohjalta. Eli myös kotiolutpullomme tehdään oman brändimme mukaan hyvännäköisiksi.

Kuva: Hangaround & Nobody Brewing

Kertokaa hieman itsestänne:
Pekka: Alamittainen harrastekoripalloilija, innokas susijengifani, kuntosali ja matkustelu myös harrastuksina. Työelämä taloushallinnon tehtävien parissa. Eetun mielestä toimii ehkä välillä liian nopeasti ja impulsiivisesti 🙂

Eetu: Insinööri ja siellä taustalla ehkä (salaa) myös humanisti. Työelämä tähän mennessä pääasiassa mekaniikkasuunnittelutehtävissä mutta mukaan mahtuu muutakin. Hieman hitaampi ja harkitsevampi kuin Pekka, Pekan mielestä ehkä välillä liiankin hidas. Harrastuksina mm. moottoripyöräily, matkustelu, kasvimaa, ruoanlaitto ja pöytäroolipelit.

Minkälainen kotiolutmeininki on Jyväskylässä:
Tästä meillä ei ole itseasiassa kovin paljon tietoa. Kotipanimoita on varmasti useita, mutta meillä ei ole tiedossa kuin muutamia. Muiden kotipanimoiden kanssa emme juurikaan ole olleet tekemisissä.

Nimiä tiedossa ainakin Brew You Brewing sekä Panimo Duuni. Duuni voitti hiljattain parhaan muinaisoluen kategorian Fat Lizardin ja Brewdogin Himabisse 2018 -kotiolutkisassa eli isot onnittelut heille!

Kuinka monta erilaista olutta olette tehneet:
Tänään maanantaina (12.3.2018) pullotettiin erä numero 19. Keskimääriin siis noin yksi erä kuukaudessa on ollut meidän tuotantotahti. Tämä siis koskee kotioluita.

Minkälaisia oluita olette tehneet:
Erilaiset alet on ne pääasialliset oluet joita teemme, koska itse pidämme raikkaista ja hyvin humaloiduista oluista. Myös muutama erä Wittiä on tehty erittäin onnistuneesti. Nyt viimeisin juuri pullotettu olut on meidän ensimmäinen lager. Tosin siinäkin on rapsakkaat kuivahumalat mukana.

Kuva: Hangaround & Nobody Brewing

Teillä tuli ensimmäinen kaupallinen olut. Kertokaa tästä projektista:  
Meillä oli jo jonkin aikaa ollut mielessä, että haluaisimme tehdä oluen myös kaupalliseen jakeluun, koska kysyntää sille oli tullut useammaltakin taholta. Kun sitten löysimme yhteistyökumppaniksi vuokrapanimo UG Breweryn Lohjalta homma lähti etenemään hyvinkin nopeasti. Heidän kanssa pystymme kokeilemaan matalalla kynnyksellä kiertolaispanimotoimintaa: meidän brändi ja reseptit, mutta valmistus ja myynti hoituvat vuokrapanimon laitteilla ja luvilla. Vähän sama konsepti siis kuin mitä Brewcateilla on. UG Breweryllä jo nyt kiitosta siitä miten asiat on hoituneet. Kaikki on toiminut erittäin hyvin ja yhteydenpito on helppoa sinne päin!

Minkälainen tämä ensimmäinen olut oli:
Olut on tyyliltään erittäin vahvasti jenkkihumaloitu Brown IPA, jossa katkeroa ja hedelmäisyyttä tulee takuulla löytymään.  Olut on lähes identtinen versio meidän erittäin hyvät arvostelut (Jaskankaljat, Olutkellari, Reittausblogi) saaneesta kotipanimon oluesta Olueller – Håller Din Tunkken. Käytännössä ainut muutos on se, että alkoholiprosenttia on laskettu maitokauppaystävälliseksi.

Milloin tulee saataville ja minne?
Olut on saatavilla maaliskuun viimeisellä viikolla pääosin Jyväskylästä useasta K- ja S-ryhmän kaupasta sekä muutamasta ravintolasta ja pubista (tarkka listaus paikoista meidän nettisivuilla www.hnbrewing.fi), mutta myös pienpanimoliikkeet Tampereelta, Helsingistä ja Heinolasta ovat ottaneet sen valikoimiinsa.

Onko kaupallisille oluille tulossa jatkoa:
Kyllä tarkoitus olisi, että tämä ei jää yhden erän kokeiluksi. Toisen erän tuotanto on jo suunnitelmissa ennen kesää ja kesällä on sitten toivottavasti vielä vähän spessumpaa juttua luvassa.

Miten ravintola saisi valikoimaansa teidän olutta:
Sähköposti panimo@hnbrewing.fi on paras yhteydenottokanava alkuun. Toki Facebookin, Instagramin ja Twitterin kautta saa myös kiinni. Olemme avoinna kaikille yhteistyöehdotuksille.

Onko tarkoitus jossain vaiheessa muuttaa harrastus mahdollisesti ammatiksi:
Jos sellainen mahdollisuus tulee vastaan. Eli jos näyttää siltä, että hommalla voisi itsemme elättää, niin tuskin kummallakaan meistä on mitään sitä vastaan. Aika näyttää mitä tulee tapahtumaan.

Onko teillä kaupallisista panimoista jotain esikuvaa, mistä kumpuatte ideoita omaan toimintaanne:
Esikuvia voi miettiä monelta kantilta, mutta oma tyyli edellä mennään. Hienoja juttuja suomalaisesta pienpanimomeiningissä riittää!

Jos mausta puhutaan niin ehkä Fat Lizardin olueiden makumaailma voisi olla lähimpänä meidän omia mieltymyksiä.

Mitkä muut kaupalliset oluet ovat suosikkejasi? Kotimainen ja ulkomaalainen suosikki?
Pekka: Yleisesti siis Fat Lizardin oluiden makumaailma on se mistä pidän. Ipat ja vahvasti humaloidut oluet ei ennen maistuneet, mutta toinen pidempi reissu Uuteen-Seelantiin muutti sen homman täysin. Kotimainen suosikki voisi olla ehkäpä Hiisin Raivoava Rakki. Ulkomaalainen suosikki voisi olla taas australiaisen Little Creatures Brewingin IPA. Ei taida harmi vain saada Suomesta. Myös ruotsalaisen Poppelsin American Pale Ale on erinomainen.

Eetu: Olen asunut Saksassa ja tykkään tosi paljon mm. saksalaisista vehnäoluista. Ulkomaisista panimoista oma suosikki on ehkä Anchor Brewing, heillä on hieno historia ja paljon tosi hyviä oluita, mm. Old Foghorn on omia suosikkeja. Suomalaisista panimoista jo mainittu Fat Lizard ja sekä tietenkin jyväskyläläisenä on pakko mainita myös Hiisi. Pekan mainitsema Rakki molempina versioina ja sitten myös esim. Leimaus ja Loviatar ovat kolahtaneet. Se mitä esim. ravintolassa tilaa riippuu tosi paljon vuodenajasta, fiiliksestä ja valikoimasta!

Minkälaisia oluita tykkäätte valmistaa:
Kuten jo aiemmin mainittu, niin teemme oluita, joita itse mielellään juomme. Raikkaita, kesäisiä ja voimakkaasti humaloituja. Esim. porttereita ja stoutteja meiltä tuskin ihan heti on tulossa, koska tyylit eivät ole ainakaan tällä hetkellä kummankaan suosikkeja.

Kertokaa vielä jotain muuta:
Ekan kaupallisen oluemme Håller Din Tunkkenin lanseerausta juhlitaan Jyväskylässä ravintola Lutakon Nurkassa pääsiäislauantaina 31.3. ja se tapahtuu luonnollisestikin olutta maistellen. Nurkan keittiö on kehittänyt myös herkullista evästä tarjolle ja tarjoomukset on mietitty nimenomaan tätä olutta varten. Tapahtuma on kaikille avoin joten kaikki kynnelle kykenevät ovat tervetulleita!

Sellainen oli Hangaround & Nobody Brewingin tarina ja se tulee varmasti jatkumaan vahvasti. Oletko sinäkin kiinnostunut kokeilemaan kotiolutharrastustasi tuotoksia aivan kaupallisella tasolla? Silloin kannattaa kääntyä UG Breweryn puoleen.

Tässä vielä somekanavia, josta tavoittaa Hangaround & Nobody Brewingin, joten pistäkääs seurantaan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *