Nøgne Ø #100 (Batch 1391)

Nøgne Ø #100

Tänään sain yhden pitkän ja haastavan työprojektin kunnialla maaliin ja sen kunniaksi kaivoin kaapista lasiini oluen, joka on saanut allekirjoittaneelta tähän mennessä parhaat pisteet koko viisi vuotisen blogihistoriani aikana (47/50). Kyseessähän on Nøgne Ø # 100. Paljon on muuttunut siitä, kun ensimmäisen kerran tämän oluen kaatelin kurkkuuni viisi vuotta sitten. Silloin olut oli tyyliltään Double IPA ja panimona oli Nøgne Ø. Nyt tyylilaji on Barley Wine ja panimona on Nøgne Ø (Hansa Borg).

Tyylilajiin selitys on tässä:
”Editor’s note: Even though the label says ”Barley Wine” in the States, the brewery usually says it’s brewed to be an IIPA. The American label was supposedly a glitch. In Europe it’s sold as an IIPA. But to save the admin crew some time dealing with user feedback, it’s listed as a Barley Wine.”

Panimo muutos johtuu siitä, että Hansa Borg osti 54 % Nøgne Ø:n osakkeista. Se että onko tällä vaikutusta Nönje Öööön tuotteisiin, niin tuskinpa. Katsotaanpas, kuinka tämän kertainen pullote toimii. Oluteränä tällä kertaa 1391 ja tämä on valmistettu 17.3.2017. Olen säilyttänyt sitä ostosta lähtien kellarissa ja viimeiset kolme viikkoa jääkaapissani.

Tämä on samalla myös ensimmäinen olutarvioni, jossa valokuvat on otettu minun uudella järjestelmäkamerallani. Aikaisemmat kuvat on otettu lukuisilla eri älypuhelimilla, mutta nyt siirryin järkkärimaailmaan. Kyseessä on samalla ensimmäinen järjestelmäkamerani, joten pahoittelut heti kättelyssä jos kuvat on alkuun vaikka minkälaisia. En ainakaan alkuun lähde kuvia muokkaamaan millään kuvankäsittelyohjelmalla, joten sitä tulee mitä kamera räpsäyttää. Lähden vähitellen opettelemaan kuvaamista ja katsotaan, että opinko mitään.

Olen pariin otteeseen kirjoittanut tästä oluesta ja tässä linkit aikaisempiin juttuihin:
Nøgne Ø # 100 (Batch: 679)
Jaska Vs. Nøgne Ø #100 & Real Madrid vs. Galatasaray

Nyt sitten se arvio…

Panimo: Nøgne Ø (Hansa Borg)

Maa: Norja

Tyyli: Barley Wine

Voltit: 10 %

Pantu: 17.3.2015

Parasta ennen: 17.3.2020

Batch: 1391

Katkerot: 67,0 EBU

Fiilikset:

Tuoksultaan tumman hedelmäinen, paahteinen ja pieniä vivahteita portviinien maailmaan. Tuhti tuoksu, joka peittää alkoholin nätisti. Karamellista maltaisuutta. Kahden ja puolen vuoden kypsyttely ei ole tehnyt tälle loistavalle oluelle hallaa ainakaan tuoksun puolella. Oluen lämmitessä tuoksu muuttuu aavistuksen verran navetan puolelle.

Täyteläinen voimakas olut, joka tarjoilee valtavan hienon makuelämyksen. Humalaprofiili taittunut brittisuuntaan ja onhan tämä viimeistään näin pienen kypsyttelyn jälkeen täysiverinen Barley Wine ja aivan sieltä parhaasta päästä. Paahteisuutta löytyy aavistus ja maltaisuus makean karamellista. Tuoreena erittäin nätisti pureva greippinen tuhti DIPA muuttuu kypsytellyn jälkeen britti Barley Wineksi.

Nøgne Ø #100 on parhaimmillaan siinä, että oli tämä olut nautittu tuoreena hanasta tai kypsytetty viisi vuotta pullossa, niin maku muuttuu mutta laatu säilyy. En sanoisi tämän olevan omassa arvioinnissani enää 47/50 olut, eikä paras juomani olut. Kuitenkin tämä on yksi parhaista ja helposti top5 kamaa. Ensimmäinen arvioni tästä oluesta on kirjoitettu 9.10.2012 eli kohta tulee viisi vuotta täyteen. Hemmetti!!! Ois voinut ehkä juoda viikon päästä! Tuon viiden vuoden aikana olen maistanut reilu 4000 erilaista olutta, mutta siltikin #100 on ansainnut paikkana sydämessäni yhtenä maailman parhaimmista oluista.

Mistä: Alkosta ostin pari vuotta sitten. Tälläkin hetkellä löytyy Alkon valikoimasta.

Kuvausvekotin: Canon EOS M3

Pisteet:
Tuoksu: 8/10
Ulkonäkö:4/5
Maku: 9/10
Suutuntuma: 5/5
Yleisvaikutelma: 18/20
Yhteensä: 44/50

Verrokkina 9.10.2012 antamani pisteet:
Pisteet:
Tuoksu: 9/10
Ulkonäkö:4/5
Maku: 10/10
Suutuntuma: 5/5
Yleisvaikutelma: 19/20
Yhteensä: 47/50

Huom. Pisteitä ei kannata suoraan tuijottaa, koska oluet ovat eri-ikäisiä, mutta suuntaa antavat tai sitten eivät anna.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *