Olvi American Brown Ale

Olvi American Brown Ale

American Brown Ale-olut juontaa juurensa syvälle iisalmelaiseen oluthistoriaan. Tuo ensimmäinen lause ja samalla kaikki sen jälkeen tulevat eivät ole millään tavalla totuusperäisiä, vaan itse kirjoittajan hyvin värikynällä väritettyä tarinaa. Jutut eivät liity millään tavalla Olvin panimoon, vaan ovat osa blogistin vinoutunutta mielikuvitusta, joka välillä päästää pihalle vaikka sun minkälaista juttua. Ainoastaan oluen speksit ja olutarvio eivät ole keksittyjä 🙂

Tarina: Amerikkalainen ruskea alennus:
No mennäänpäs sitten vuoteen 1885, jolloin Iisalmessa oli jo muutama vuosi takana oluen valmistusta ja savolaiset olivat päässeet maistamaan oluttehtaan antimista. Oluttehtaan silloinen panimoporukka istui iltaa iisalmelaisen salakapakan takimmaisessa nurkassa pohtien Johan August Saldelsin kunniaksi valmistettavalle oluelle sopivaa nimeä. Tuntien vieriessä ei järkevää ideaa löytynyt ja välillä ajatuksen katkaisi baaritiskin ääressä huuteleva isäntä. Tämä raumalainen kaupparatsu huusi tarkalleen viiden minuutin välein lausahduksen ”Oispa Sahtia”.

Yhtäkkiä kapakan ovet potkaistiin auki suureen ameriiiikan tyyliin. Tämä cowboyn näköinen parrakas herra vaelsi suuren maailman malliin baaritiskille ja totesi kovaan ääneen ”Howdy! One American Brown Ale!” Baarimikon roolia tänään hoitava kylän mies Antero jäi katsomaan huuli pyöreänä, että mitä helvettiä tämä maailmanmies siinä mesoaa. Oluttehtaan pöydästä hänelle kuiskattiin, että se haluaa jotain amerikkalaista ruskeaa alennusta. Samantien baarimikko tarjosi törkeän ehdotuksen vastapainona savolaisen avokämmenen, joka samalla poistatti huutavan maailmanmatkaajan salakapakasta ja samalla myös koko Iisalmesta.

Tarina kertoo, ettei Iisalmessa ole puhuttu Ale –sanaa 130 vuoteen, kunnes kuuluvat huhun sen tarkoittavan tietynlaista olutta. Siitä sitten syntyi mainio Olvi Iisalmi Pale Ale ja pari vuotta myöhemmin olemme tässä tilanteessa, kun Olvin panimolta saapuu ihmisten iloksi American Brown Ale eli juuri se olut, jota jo vuonna 1885 heiltä pimeässä salakapakassa pyydettiin.

Tarinalla ei ole mitään opetusta, siinä ei ole mitään järkeä, eikä siitä ole kenenkään syytä myöskään mieltänsä pahoittaa. Tarinan tarkoitus ei ole dissata iisalmelaisia, eikä myöskään Olvin panimoa. Olkoon tämä vaan tällainen viihdyttävä pikku tarina, jonka saattelemana pääsemme tämän uutuusoluen kimppuun.

Eli siihen juomaan käsiksi. Olen vähitellen päässyt sinuiksi tämän tyylilajin kanssa ja löytänyt siihen omat hienoutensa ja senkin takia olen itseasiassa melko innoissani tästä uutuudesta.

Panimo: Olvi

Maa: Suomi

Tyyli: Brown Ale

Voltit: 4,7 %

Katkerot: 35 EBU

Väri: 70 EBC

Humalat: Willamette, Mount Hood ja Columbus

Fiilikset:
Tuoksussa ensin pilkahtaa esiin sitruksisuutta ja sen jälkeen tuore pyrähdys humalakäpyä, kuin suoraan pensaasta. Pähkinää ja kevyt paahteisuus ovat mukana meiningissä. Suklaa on melko hallitseva osa mallasosaston tarjontaa.

Makumaailma on ensikulauksen perusteella monipuolinen ja ensiksi tulee suklaa. Suklaa ei ole mitään makeaa maitosuklaata, vaan vähintään 70%sta kunnon suklaata. Suutuntuma melko pehmeän oloinen pienillä sitruksisilla vivahteilla. Kaikinpuolin hyvin tasapainoinen Brown Ale ja laadukas sellainen. Olvi on mennyt hyvään suuntaan sitten Iisalmi Pale Alen julkaisun jälkeen ja nyt se iskee parhaimpansa tähän asti. American Brown Ale on omaan suuhuni erittäin loistavasti sopiva olut, josta tykkään erittäin paljon. Voin jo kuvitella, että  miten paljon tämä tulee olemaan itselläni ruokajuomana ja mitä kaikkea ruokaa tästä saan tehtyä.

Mistä: Saatu panimolta. Kaupoissa ensi viikosta lähtien (eli joskus 18.9. alkaen)

Pisteet:
Tuoksu: 8/10
Ulkonäkö: 4/5
Maku: 8/10
Suutuntuma: 3/5
Yleisvaikutelma: 14/20
Yhteensä: 37/50

4 thoughts on “Olvi American Brown Ale

  1. Kippis! Aika mukavaa todellakin. Koko Olvin 'Ale' sarja on melko kiva..

  2. Brown Alet ovat muutenkin mahtavia oluita. Ihmettelen, että vain muutama panimo panee… yleensä kaikki tekee pelkkää IPAA ja APAA – jos minun pitäisi perustaa panimo, tekisin pelkkiä Brown Aleja ja tähtäisin myös vientiin!

  3. Nykyisin, kun tämän alkoholipitoisuus on 5,0 % tuon aiemman 4,7 % sijaan, useampikin osa-alue on nyt vielä mainiommalla tolalla kuin vuonna 2017.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *