Olvi Black IPA

THE DARK SIDE OF IISALMI

Black IPA on Olvin uusimpia maitokauppaoluita ja jatkaa IPAn & APAn viitoittamaa tietä. Heti tämän jutun ensimmäisen lauseen jälkeen iskee negatiivisuuteni esiin. Suoraan sanottuna en ole tästä niin innoissani, kuin näistä aikaisemmista iisalmelaisista. Tähän vaikuttavat kepoiset prosentit ja se, että harvoin on tullut vastaan oikein hyvä Black IPA.

Tyylilajina Black IPA ja 4,7 % ovat yhdessä sellainen asia, jolloin ryhdyn välittömästi epäilemään lopputuloksen toimivuutta. Tässä tullaan samaan, kuin monien maitokauppa Ipojenkin puolella, että oluen runko ei välttämättä kestä humalan taakkaa ja viimeistely jää pahasti tasapainottomaksi. Session IPAt ovat poikkeuksetta tasapainottomia, mutta useasti myös niistä ollaan saatu kasattua virkistäviä juomia ja sillä hoitavat tehtävänsä kunnialla himaan. Nyt kun sitten mukaan heitetään tummempaa mallasta keittoon, niin se ainakin itselläni vie virkistävyys –efektin pois. Eli mitä tämä olut antaa nauttijalleen? Sitä lähdenkin sitten selvittämään.

Tummat oluet toimivat parhaiten lähellä huoneenlämpöä ja Pale Alet taas viileänä. Otin tämän oluen testiin viileänä ja huoneenlämpöisenä eli pyrin pääsemään hyvin sisälle tämän oluen sielunmaailmaan. Halusin selvittää oikein kunnolla, että minkälainen on 4,7 % Black IPA ja onko tällä tyylilajilla tulevaisuutta maitokaupassa.

Panimo: Olvi

Maa: Suomi

Tyyli: Session Black IPA

Voltit: 4,7 %

Katkerot: 55 EBU

Humalat: Cascade, Target, Yellow Sub ja T’N’T

Fiilikset:

Huoneenlämpöinen:
Tuoksussa savua, tupakkaa, paahteisuus kuivahkoa ja navettaa. Taustalla pari siivua sitruunaa.

Suutuntuma vichymäinen, muttei kuitenkaan kova hiilihapoiltaan. Maultaan nokisen kahvinen, kuivahko ja melko tunkkainen. Ei tietoakaan sitruksisuudesta. Tämä on sellainen maitokauppaportteri, kun maistelee huoneenlämpöisenä. Ei anna oikeastaan mitään, niin kuin suurin osa noista miedoista porttereistakaan. Jos olet kevyiden Porttereiden ystävä, niin suosittelen maistamaan ja juurikin huoneenlämpöisenä.

Viileä:
Tuoksussa kuiva paahde, hieman tunkkainen, hiilinen ja sitruksinen.

Maultaan kuin kylmää kahvia joisi, eikä se ole hyvää ainakaan omaan suuhuni. ”Kylmä kahvi kaunistaa”, joten saa tästä ainakin tuollaisen hyödyn irti. Viileys vie paahteisuutta taustalle tuoden esiin reilua humalointia. Humalointi vetää sitruspainotteisella otteella. Suutuntuma kevyt ja voikin sanoa, että aivan liian kevyt. Suuhun jää pyörimään kitkerä kylmä kahvi. Positiivista, ettei tässä ole monista Black Ipoista tuttua palanutta kumia.

Yhteenvetona voikin sanoa, että Olvi Black IPA ei sytytä huoneenlämpöisenä eikä viileänä. Tyylillajilleen tämä 4,7 % ei vaan valitettavasti riitä ja näin kevyenä versiona se vaan maistuu kylmältä kahvilta. OlviBIPA tule omalta osalta jäämään kauppojen hyllyille, mutta IPA ja APA tulee jatkossakin ostettua. Olen maistanut parit muutkin alle 4,7 % Cascadian Dark Alet ja lopputulema ollut melko sama. Eihän Ferrarikaan ole sama jos siinä on 1.0 litrainen kone. Toivoisinkin tästä näkeväni täysiverisen Black IPAn, enkä mitään välimallin 5 prosenttista.

Mistä: Sain panimolta

Pisteet (viileä):
Tuoksu: 5/10
Ulkonäkö: 4/5
Maku: 5/10
Suutuntuma: 2/5
Yleisvaikutelma: 9/20
Yhteensä: 25/50

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *