Olvi APA

Vuosi sitten Olvi yllätti kaikki oluenystävät tuomalla markkinoille Olvi IPAn, joten nyt julkaistu APA oli selkeä jatkumo tälle tarinalle. Iisalmi Pale Ale oli onnistunut olut ja parasta Olvia sitten ikinä eli tälle APAllekin uskalsi luoda positiivisista odotusarvoa. Mielestäni Olvilla on nyt ollut jo jonkin aikaa hyvää tekemistä olutmarkkinoilla.

Ensiksi tuli Olvi Hiili, joka on melko pätevä tumma maitokauppaLager. Seuraavana Sandels Vehnäolut, joka oli oikea suunta siihen nähden mitä aikaisemmin oli Iisalmesta tullut. Viime vuotinen IPA räjäytti pankin ja hyökkäsi välittömästi parhaaksi Olviksi. Nyt kauppojen hyllyissä komeilee sininen tölkki American Pale Alea, joten suunta on selkeästi muuttunut. Nyt kun saataisi vielä maitokauppavahvuinen esim. Stout ja sitä kautta vahvempia Stoutia ja Portteria, niin kolmen suurimman panimon koplassa Olvi olisi ykköspaikalla ainakin jos hyvissä oluissa mitataan.

Otetaanpas sitten Olvi APA testiin ja tarkistetaan onko makupuolellakin oikea suunta.

Panimo: Olvi

Maa: Suomi

Tyyli: American Pale Ale

Voltit: 4,7 %

Kantavierre: 11 %

Katkerot: 58,0 EBU

Väri: 12,0 EBC

Humalat: Citra, Chinook ja Equinox

Fiilikset:

Viiden sentin mittainen pitsiä lasin reunoille jättävä vaahto. Väriltään hivenen utuinen vaalea kullankeltainen.

Tuoksultaan sitruksisen raikas ja viljaisen maltainen.

Maultaan kirpsakan sitruksinen (reilut katkerot) ja virkistävästi suuhun soljuava. Suutuntuma on prosentteihin nähden runsaampi. Trooppisen hedelmäinen, greippinen ja hieman yrttinen. Equinox antaa humaloinnille monipuolisuutta niin tuttujen Citran ja Chinookin kaverina. Erittäin miellyttävä olut Olvilta ja tulen varmasti ostamaan uudestaan. Mielestäni on vielä asteen verran parempi kuin heidän IPA, joten suunta on oikea.

Mistä: Ostin Joensuun Prismasta.

Pisteet: 34/50

4 thoughts on “Olvi APA

  1. Eksyin vahingossa…Mahtavaa settiä, kiitos siitä… mutta ootko huomannut, että tämän APA:n kanssa on melkoisia tölkkikohtaisia eroja. Itse aivan amatööritollo, joten menee sen piikkiin suuntaan jos toiseenkin.

    1. Kiitoksia 🙂
      Itse olen tätä pari tölkillistä juonut, enkä huomannut eroa.
      Olvin valmistamien oluterien koot ovat niin huikean suuria, että suuria eroja todennäköisesti ei pitäisi hirveästi löytyä. Luotan kuitenkin sanaasi ja ensi kerralla tulen maistamaan sillä ajatuksella, että kuinka poikkeaa aikaisemmista tölkeistä.

  2. Näin amatöörinä kun olen maistanut Olvin IPA:aa ja APA:aa niin mielestäni tuo apa ei ole suu tuntumaltaan kyllä niin kitkerä kuin tuo apa vaikka siinä on 3 yksikköä enemmän katkeroja. Tekeekö humaloiden lajike tuon eron?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *