Bryggeri Helsinki Sofia Imperial Stout

Bryggeri Helsinki Sofia Imperial Stout

Bryggeri Helsinki on omissa kirjoissani yksi niistä suomalaisista panimoista, että kun heiltä tulee markkinoille olut, niin homma toimii lähes poikkeuksetta. Muutama kuukausi sitten naamani eteen laitettiin lasillinen Imperial Stoutia suoraan käymistankista ja paikkana oli tänä vuonna Suomen parhaaksi olutravintolaksi valittu Bryggeri Helsinki, niin väitän olleeni erittäin innoissani. Silloin jo oli maku sitä luokkaa, että valmiista tuotteesta pystyi helpostikin odottamaan suunmukaista lipitettävää. Nyt sitten olut saapui Alkon valikoimaan ja minulle panimolta pullo maistettavaksi.

Loistavalta suomalaiselta panimolta olut itse kuninkuusluokkaan, joten suurella mielenkiinnolla kaatelin eilen illalla olutta lasiini.

Panimon kuvaus oluesta:
”Yön musta olut, jonka kruununa on kaunis beige vaahto. Aromiltaan paahtuneen maltainen ja kahvimainen. Öljymäisen rakenteen takaa löytyy paahtunut ja lämmittävä maku. Jälkimaku on yhdistelmä marjaisaa hapokkuutta ja pyöreää maltaisuutta. Brittiläisestä olutperinteestä ammentava imperial stout ilman kikkailua.”

Tuon viimeisen lauseen takia nostan hattua ja kumarran kohteliaasti. Kikkailut jätetty ja keskitytty olennaiseen. Hienoa!

Panimo: Bryggeri Helsinki

Maa: Suomi

Tyyli: Imperial Stout

Voltit: 9,0 %

Kantavierre: 23,8 %

Katkerot: 83,9 EBU (Alkon ilmoittama) ja 65 EBU (Panimon ilmoittama)

Väri: 320 EBC

Humalat: Magnum, Challenger, East Kent Golding

Maltaat: Pale ale-, kristalli- ja mustamallas, paahdettua ohraa ja spelttiä

Fiilikset:

Reilusti vaahtoava musta olut.

Tuoksu uhkuu voimaa, täyteläisyyttä ja täydellisyyttä. Kahvi, suklaa, salmiakki ja tummat hedelmät ovat tämän oluen tuoksun olennaisimmat. Mahtavaa!

Maultaan melko voimakkaasti humaloitu kuivahkon paahteinen IS. Reilusti kahvia ja suklaata. Vahvoja makuja, mutta siltikin täydellistä balanssia. Makeutta löytyy juuri sopivasti. Huomaa, ettei ole ruvettu kikkailemaan ja hakemaan tuhatta eri makua. Otettu käsittelyyn juuri ne oikeat maut tälle tyylilajille ja naulattu kehiin yksi parhaista suomalaisista Imperial Stouteista. Vahva suositus!

Mistä: Saatu panimolta

Pisteet:
Tuoksu: 8/10
Ulkonäkö: 4/5
Maku: 9/10
Suutuntuma: 5/5
Yleisvaikutelma: 16/20
Yhteensä: 42/50

2 thoughts on “Bryggeri Helsinki Sofia Imperial Stout

  1. Omaan makuun turhan terävä maku
    Olisi saanut olla enemmän stouttimaista pyöreyttä, karbonointi vähä ylärajoilla. Toki loisto tuote, ehkä pullokypsyminen parantaisi omaan makuun.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *