Suomalaisen pienpanimo-oluen valmistusta Pyynikin Käsityöläispanimolla

Kuten moni varmaan Facebookin ja Twitterin kautta huomasikin, niin kävin viime viikon perjantaina Tampereella valmistamassa olutta Pyynikin Käsityöläispanimolla. Nyt on aika hieman enemmän avata tätä asiaa.

Ajatushan lähti siitä, että täytän tänä vuonna 30 vuotta ja halusin tehdä itselleni oluen eli ns. Jaskan Kaljan. Rupesin pyörittämään ideaa päässäni ja kyselemään eri panimoilta tästä ideasta. Muutamien kyselyiden jälkeen huomasin, että tässä olutprojektissa on mukana jo 16 suomalaista pienpanimoa. Tämä ei enää ollutkaan Jaskan Kalja vaan suomalainen pienpanimo-olut. Pyynikin Käsityöläispanimo lupautui antamaan laitteensa oluen valmistusta varten ja minä ryhdyin miettimään oluen reseptiä. Aikaisempaa kokemusta minulla ei ollut reseptin teosta, joten mietin haluamani raaka-aineet ja soitin Malmgårdin Panimon Tuomas Markkulalle kysyen siunausta idealle. Tuomas tykkäsi ajatuksesta ja lupautui tuomaan heidän tilansa pellolta mallastamatonta ruista olutta varten.

Vesi lämpiämässä ja kohta starttaillaan mäskäys!

Puuro on valmista 😀

Minkälainen olut on tulossa?
Oluita maistellessa olen kaikki ruokainen tai siis juomainen, mutta koko ajan enemmän ja enemmän minua miellyttävät tasapainoiset oluet. Siinä ei tarvitse olla mitään erikoisia kikkailuja mukana tai sen ei tarvitse olla överisti humaloitu ollakseen hyvä olut. Näin ollen lähdin melko basic –linjalla ja kun mukana on paljon suomalaisia panimoita, niin lähdetään tuomaan tätä suomalaisuutta esille näiden suomalaisten maltaiden kautta. Humaliksi valitsin kaksi brittihumalaa: Target ja East Kent Goldings. Mallaspuolella 5 prosenttia mallastamatonta ruista, kaksi prosenttia kaurahiutaletta ja loput olivat Pale Ale –mallasta. Onko sitten tyylilaji English Pale Ale tai joku muu, mutta saas nähdä.

Ajankohdaksi tälle oluen valmistukselle valitsimme 22.5.2015, koska samaan aikaan oli meneillään Tampereen Suuret Oluet Pienet Panimot –tapahtuma ja silloin suurin osa näistä mukana olevista panimoistakin on paikan päällä. Edeltävänä iltana Pyynikin Käsityöläispanimon Tuomas Pere kävi muutamien panimoiden kanssa keskustelua läpi, jossa hioivat reseptin loppuun ja päättivät raaka-aineiden määrät.

Iloiset isännät Jaska ja Tuomas
Lounastauko

Radbrew In Da House

Maku Brewingin Juhani tarkkailemassa

Panopäivä 22.5.2015
Heräsin klo. 2:00 ja lähdin ajamaan kahvin voimalla Joensuusta kohti Tamperetta. Tarkoituksena oli aloittaa oluen valmistus klo. 9:00. Saavuin paikan päälle hieman kahdeksan jälkeen ja minut vastaanotti Pyynikin Käsityöläispanimon oluenpanija Janne Mäkinen. Hänen kanssa tulisimme oluen valmistamaan. Hommiin päästiin sovittuun aikaan ja päivän aikana oluenvalmistukseen kävi osallistumassa mm. Iso-Kallan Panimo, Maku Brewing, Radbrew ja Sori Brewing. Kaikin puolin mielenkiintoinen päivä ja pääsin taas hieman paremmin sisälle, että kuinka olutta valmistetaan. Hommat saatiin valmiiksi hieman neljän jälkeen ja siitä lähdimmekin kohti SOPPia. Suuret kiitokset päivästä kuuluu Pyynikin Käsityöläispanimolle ja Janne Mäkiselle. Suuret kiitokset myös kaikille mukana olleille panimoille, joista lista tässä alla.

Mukana olleet panimot:

 • Bryggeri Helsinki
 • Iso-Kallan Panimo
 • Laitilan Wirvoitusjuomatehdas
 • Maku Brewing
 • Mallaskosken Panimo
 • Malmgårdin Panimo
 • Mathildedalin Kyläpanimo
 • Nokian Panimo
 • Panimo Hiisi
 • Pyynikin Käsityöläispanimo
 • Radbrew
 • Rekolan Panimo
 • Ruosniemen Panimo
 • Saimaan Juomatehdas
 • Sori Brewing
 • Teerenpeli

Kyseinen olut tulee olemaan ravintolavahvuinen ja saatavuustiedot selviävät myöhemmin.

Pääsin välillä lapiointi hommiin

Laaduntarkkailua 🙂

Sinne se käymisastiaan valuu

Se olis siellä!

Ja eikun vielä hiiva sekaan

Valmista tuli ja nyt oottamaan kypsymistä

4 thoughts on “Suomalaisen pienpanimo-oluen valmistusta Pyynikin Käsityöläispanimolla

 1. Hieno projekti!

  Panin pari viikkoa sitten kotona Spitfire-kloonin netistä löytyneellä reseptillä – erikoismaltaat on eri ja niitä on siinä enemmän eli vähemmän palea, humalat taas juuri samat. Ehkä tästä teidän panosta tulee jotain samantapaista brittialea ruis-twistillä?

  1. Moi, Kiitos!
   Tämä voisikin aika hyvin olla juuri tuollainen brittiale ruis-twistillä 🙂

 2. heh mitenköhän nämä kaikki panimot on ollu osallisena oluen tekoon? Paikan päällä. siis väkisin halutaan vaan tarinaan nimiä. Toivottavasti on edes laadukas olut ja sitä tulee edes myyntiin kun viimeisinkin höpöhöpöhöpö olut oli joku mikälie kdc stout jota ei ole koskaan missään näkynyt.

  1. Panimoiden kanssa olen jutellut tästä oluesta sellaiset 2-3 kuukauden ajan ja kysellyt mielenkiintoa osallistua omien mahdollisuuksiensa mukaan tähän olueseen. Olemme keskustelleet ideasta, että minkälainen olut tehdään ja jokainen on tarjonnut omia ideoitaan ja visioitaan. Sama toistuu myös raaka-aineiden osalta, että niitä on tarpeen mukaan tuota valmistusta varten. Muutama panimo kävi myös osallistumassa itse oluenpanoon. Sanotaanko näin, että tämä on ollut minun ja 16 panimon välisen ajatusten vaihdon myötä syntynyt olut. Yhdenkään panimon nimeä ei ole juttuun väkisin tuotu.

   Itsekin tottakai toivon laadukasta olutta ja siihen tietysti pyrittiin. Olutta tulee noin 300 – 350 litraa ja se tulee ravintolamyyntiin. Sitä en ole vielä päättänyt, että minne.

   Tämä puhumasi höpöhöpö…olut on sellainen olut, josta ensimmäinen erä menivät panimon ja tislaamon promoamiseen. Toinen oluterä oli saatavilla tämän vuoden Helsinki Beer Festivaleilla. MInulla ei tähän V****gate Stoutiin ole enää mitää osaa eikä arpaa. Annoin silloin idean ja nykyisin se on Pyynikin Käsityöläispanimon olutvalikoimassa ja löytyy heidän olutesitteestään Artesaanioluiden kohdalta. Linkki esitteeseen: http://www.pyynikinkasityolaispanimo.com/9

   Kuulemani perusteella sitä on tulossa jatkossa isompiakin eriä, niin pääset maistelemaan höpö.. siis Pyynikin KDC V****gate Stoutia.

   En tiedä miksi lähestyit noin negatiivisella kommentilla, mutta toivottavasti osasin vastata kysymyksiisi. Mukavaa kevättä ja alkavaa kesää. Kippis!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *