Tolkku Käteen ja muita tolkullisia tarinoita!!!

Tolkku Käteen Alkoholiverotukselle on Facebook –yhteisö, jolla on jo reilu 27 tuhatta tykkääjää. Tolkku Käteen –yhteisö on järjestänyt monen monta tempausta siitä lähtien, kun se tämän vuoden alussa näki päivänvalon. Sivuston on perustanut saman kylän poikia, kuten minä itsekin eli entinen joensuulainen Jari ”Cyde” Hyttinen. Alkutahdit tälle kirjoittamalleni jutulla tuli jo tänä aamuna, kun huomasin, että Saimaan Juomatehtaan valmistama Tolkku Ale on nyt saatavilla. Samalla pääni yläpuolella syttyi hehkulamppu ja päätin, että otan illalla mieheen yhteyttä. En ehtinyt edes ruveta ”häiriköimään” häntä, kun hän jo pistikin minulle  viestiä ja siitä se juttu lähti kuin itsestään rullaamaan.

Tiedote: 10.11.2014: TOLKKU-OLUT SAATAVILLA NYT!

En ruvennut sen ihmeemmin haastattelemaan, vaan annoin hänelle vapaat kädet kertoa tästä Tolkku Käteen –yhteisöstä ja että mikä ihmeen Tolkku Ale! Seuraavaksi Tolkullinen kansalaisaktivisti Jari ”Cyde” Hyttinen kertoo mistä tässä on oikein kyse!

Tolkku oluen ja yhteisön historiaa
Heti alkuun. En todellakaan ole olutkulttuurin asiantuntija. Mutta tämä mainio juoma on ollut läsnä elämääni niin sen kuluttajana kuin myyjänä. Rokkaavassa nuoruudessa oluen merkitys oli kuten nyt voidaan kuvitella. Paitsi lukuisilla ulkomaan matkoilla jolloin eri merkkien kirjo myymälöiden ja pubien tiskeillä tuntui suomalaiseen piilottelukulttuuriin tottuneelta käsittämättömältä. Myöhemmällä iällä rockravintolan pitäjänä ja festivaalituottajana tuli tutustuttua pintapuolisesti eri laatuihin ja merkkeihin, joskin juoman myytävä määrä oli tuolloin itse laatua tärkeämpää. Ja tuotteen laadusta meidän ei tarvinnut huolehtia sillä sen tekivät puolestamme asiantuntevien panimoiden henkilökunta. Kyseessä meille oli lähinnä liiketoiminta.

Mutta vuosien kuluessa tapahtuu useille meille ilmiö jolloin alamme arvostamaan laatua ja makujen kirjoa. Näin kävi itsellenikin. Ensin viinien parissa ja pikkuhiljaa myös oluiden kohdalla. Mutta kevyesti ja kotimaisesti. Kiinnostus ja kunnioitus pienpanimotoimintaa kohtaan on herännyt aivan viime vuosien aikana. Näin on  käynyt monen muunkin ystäväni kohdalla. Kunnioitukseni panimoalaa kohtaan on sama kuin musiikin tekemistä kohtaan. Kummassakin on kaksi peruselementtiä eli; pieteetti ja vahva käsityöläisyyden leima. Alussa laitetaan oluen maut tai  musiikissa sävelet ja sanat kohdalleen jonka jälkeen yhdessä työstetään tuote valmiiksi. Lopulta kansalaiset, tai nykytermiä käyttäen kuluttajat nauttivat teoksen ja saavat siitä fiilikset sekä keskustelun aiheet.

Tähän saakka kaikki kuulostaa sivistyneeltä ja aikuismaiselta toiminnalta eikö vaan?

Mutta sitten rytisee!
Alkaa ”terveystalibanien” hyökkäys jossa oman aatteen varjolla pelotellaan kansaa, tuhotaan tuhansia työpaikkoja ja edistetään laittomia toimia useilla eri rintamilla. Mainonnan kiellot säädetään palvelemaan ulkomaisten toimijoiden etuja, ajetaan alas kotimaista ravintolatoimialaa, tuetaan Viron pimeää viinarallia ja annetaan maastamme sellainen kuva, että yksikään turisti ei takuulla saapuisi vieraaksemme.

Aikana jolloin Suomi palaa taloudellisessa kiirastulessa on päättäjille ja virkamiehille tärkeämpää oman egon ja aseman nostaminen populistisin kielto keinoin kuin huolehtia kansalaisten hyvinvoinnista. Muistakaa, että kilometritehtaan rattaissa ei muserru pelkästään oluen tekijät ja ystävät vaan ammattikuntien kirjo koskettaa sangen hurjaa joukkoa ihmisiä eri toimikuvissa. Voitte omassa päässänne miettiä kuinka monia niin saatte kasaan sangen suuren määrän eri ammattialoja.
Tuskastuneena tähän järjettömään harvainvaltaan jossa muutama virkamies suorastaan kävelee yli kansan ja eduskunnan, perustin vuoden alusta Tolkku käteen alkoholiverotuksessa nimisen Facebook yhteisön. Se keräsi heti alkuun tuhansia tykkääjiä. Ja sitten alkoikin tapahtua seuraavien tempausten parissa kuten;

– Hiljainen minuutti 2.2.2014 jossa yli 600 ravintolaa hiljeni minuutiksi vastustamaan suunniteltujen aukioloaikojen rajoittamista. Mukana myös Muusikkojen liitto sekä lukuisia eri tahoja ympäri Suomen

  • “Tolkkua holhoukseen” niminen  700 hengen mielenosoitus 4.4 eduskuntatalon edessä 
  • Kansalaisaloite nimeltään ”Ravintoloiden aukioloaikojen vapauttaminen” alkaen 10.6
  • Koko ajan menossa oleva “ Kirjoita kansanedustajallesi” kampanja.

Kampanjointimme ongelmana on ollut kuinka ollakaan sangen perinteinen tekijä eli talous sillä käytössämme ei ole samanlaisia summia kuin EHYT ry.llä, THLllä ja muilla vastaavilla kansa rahoittamilla toimijoilla. Alkusyksyllä saimme idean joka toivottavasti helpottaa paineita; Tehdään oma Tolkku niminen olut yhteistyössä jonkin kotimaisen pienpanimon kanssa! Näin toivomme saavamme pientä apua kampanjointiimme, tuotua esille suomalaista olutkulttuuria sekä ennen kaikkea tuotua esille panimoiden ahdinkoa nykyisessä verotus- ja lupahelvetissä. Varsinkin silloin on kaikki apu tarpeen jos kaikki suunnitellut kiellot, rajoitukset ja verojen korotukset toteutuvat.

Ja heti ensimmäisellä soitolla tärppäsi. Kumppaniksemme Tolkku nimisen oluen tuottajaksi saimme Saimaan juomatehdas Oyn. Iso kiitos heille. Nyt näyttää siltä, että tästä Suomen ensimmäisestä “poliittisesta oluesta” on tulossa menestys. Ja miksi ei tulisi sillä täällä puolella olemmehan viestinnän ja markkinoinnin ammattilaisia jotka tekevät työtään palavin silmin ja sydämin hyvän asian puolesta. Oluen laadun taas takaa palkittu panimo.

Jari “cyde” Hyttinen
Tolkullinen kansalaisaktivisti

www.facebook.fi/tolkku
www.tolkkukäteen.fi
info@tolkkukateen.fi


Siinä oli herran mietteitä Tolkusta ja myös siitä kun sitä Tolkkua ei ole. Joten kuinka sinä voit vaikuttaa asioihin. Nyt se on näinkin helppoa.Tässä Jaskan viisi vinkkiä, kuinka omalla panoksellasi tuot Tolkkua tänne maamme rajojen sisäpuolelle:

Jaskan 5 tolkullista vinkkiä:

  1. Käy tykkäämässä Tolkku Käteen Alkoholiverotukselle Facebook –yhteisöä!
  2. Käy ostamassa kaupasta tai ravintolasta Tolkku Alea, ota siitä kuva ja jaa eteenpäin!
  3. Käy allekirjoittamassa Kansalaisaloite”Ravintoloiden aukioloaikojen vapauttaminen!
  4. Seuraa Tolkku Käteen -yhteisön toimintaa ja ole mukana tempauksissa!
  5. Pysy tolkuissasi 🙂

Ensi viikon aikana kauppojen hyllyistä ja valituista ravintoloista rupeaa löytymään Tolkku Alea.
Ja heti, kun vaan itsellekin tulee Tolkku Ale vastaan, niin tulen sen ottamaan testiin ja kirjoittamaan siitä arvioni!!!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *