Jouluolut 2014 – Liefmans Cuvée Brut


Yleistä: Seuraavana Alkon jouluoluista otetaankin maisteluun Flaamilainen Hapan Ale. Tätä minulle kehui mm. Twitterin kautta @taajuuskorjain. Kiitokset vinkistä. Hapan oluet ovatkin olleen minulle jo pitemmän aikaa suunmukaisia, joten tämä tuntuikin oivalta valinnalta maisteltavaksi.

Tämän oluen valmistuksessa on käytetty aitoja kirsikoita. Liefmans Cuvée Brut valmistetaan kerran vuodessa heinäkuun aikaan ja annetaan kypsyä 18 kuukaudesta aina kolmeen vuoteen. Tämän jälkeen eri-ikäisistä versioista sekoitetaan lopullinen olut.

Panimo: Liefmans (Duvel Moortgat)

Maa: Belgia

Tyyli: Flaamilainen Hapan Ale

Voltit: 6,0 %

Kantavierre: 15,3 %

Katkerot: 12,0 EBU

Väri:
34,9 EBC

Humalat: Hercules

Maltaat: Pilsner- ja karamellimaltaat.

Muuta: Kirsikoita

Punertava ja utuinen olut, jossa puolisenttiä vaahtoa pinnalla. Tuoksu on hyvin marjaisa, kirsikkainen, hapan ja hieman marjaviinimäinen. Tästä löytyy myös puumaisia vivahteita. Mausta tulee esille reilusti kirsikkaa ja happamuus on keskitasoa. Makeutta löytyy, mutta ei kuitenkaan mikään överi sokeripommi. Marjaisa (punaviinimarja) ja marjamehuinen. Puumaisuutta läsnä myös maussa.

Tasapainoinen hapan olut, jossa happamuutta sen verran, että maistuu myös ensikertalaisille. Maistuu myös tällaiselle happamien oluiden suurelle ystävälle. Kirsikka on miellyttävänä kun se maistuu aidolta ja makeutta ei ole liikaa. Ei moitittavaa, vaan oikein mainio olut.

Sitten otin puolet pullosta maistoon lämmitettynä, koska jostain luin sellaisen tarjoiluehdotuksen.

Lämmitettynä tämä olut vaahtosi lasiin kaadettaessa melko reilusti ja vaahtoa syntyi kahden sormen verran. Väri tummeni punaviinin väriseksi. Lämmitin siis mikrossa kuumaksi, mutten kiehuvaksi. Tuoksu nostaa portviinimäisiä fiiliksiä ja marjaisuus/kirsikkaisuus hillitympää. Maultaan edelleen hapan, mutta huomattavasti pehmeämpi. Marjaisuus kihelmöi kielenpäällä. Erittäin nautinnollinen lämmitettynä ja kylmänä juodessa oli huomattavasti virkistävämpi. Lämmitettynä tulee enemmän jouluinen fiilis. Toimii hyvänä vaihteluna punaviiniglögille, koska näistä löytyy huomattavan paljon samoja piirteitä.

Kyllä/Ehkä/Ei: Kyllähän tämä on miellyttävä olut ja hyvin sopii jouluun. Pitää varmaan hakea toinen pullo joulua varten.

Mistä: Alkosta kävin ostamassa.

Pisteet (suluissa lämmitetty versio):
Tuoksu: 8/10 (7/10)
Ulkonäkö: 3/5 (4/5)
Maku: 8/10 (7/10)
Suutuntuma: 4/5 (4/5)
Yleisvaikutelma: 16/20 (15/20)
Yhteensä: 39/50 (37/50)

Kolme sanaa: Tasapainoinen marjaisa olut

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *