OlutExpo 2014 – Edrington Finland juomalista

Sitten otetaan esittelyyn Edrington Finlandin juomavalikoima. mushiMALT -blogi on kirjoittanut seuraavista juomista luonnehdinnat.

SKOTLANTILAISET (single malt):

Highland Park 18 Year Old
Highland Park 25 Year Old

HP:n perusvalikoimasta kaksi oikein maukasta viskiä. 18-ikäinen on mielestäni yksi parhaista hinta/laatu-suhteeltaan HP:n valikoimissa, Sen kypsytyksessä on käytetty 45% first fill ex-sherrytynnyreitä (espanjalaista tammea). 25 vuotias on puolestaan (riippuen vuosikerrasta) kypsytetty 50/50, tai 60/40 ensimmäisen täytön ja toisen täytön ex-sherrytynnyreissä (espanjalaista tammea).

Highland Park Freya
Tämä näki päivänvalon tämän vuoden alussa Helsingissä järjestetyssä UISGE-viskifestivaalissa. Itsekin olin mukana maistelutilaisuudessa, joka oli näyttävä tapahtuma. Tätä 15-vuotiasta viskiä on pullotettu 19000 pullon erä ja sitä on saatavilla Alkon tilausvalikoimasta (tosin suolaiseen 185e hintaan).

Highland Park Dark Origins
Perusvalikoiman tuorein pullote. Ikämerkintää ei löydy (NAS) ja tämän viskin juttu on reilusti sherryisempi profiili, kuin perus 12-vuotiaassa. Tähän on käytetty kaksi kertaa enemmän first fill sherrytynnyreitä kuin 12-vuotiseen pullotteeseen.

Laphroaig 18 Year Old
Nykyisen perusvalikoiman pullote, joka korvasi 15-vuotiaan valikoimissa, tarjoaa hiotumpaa ja täyteläisempää makukokemusta, kuin esimerkiksi Quarter Cask -pullote.

Laphroaig 1989 Vintage
Tämä on pohjoismaiden markkinoille pullotettu harvinaisempi vuosikerta-Laphroaig. Tämänkaltaisia ei kovin usein markkinoilla näy, varsinkaan Suomessa. Tämän 23-vuotiaan voi tilata Alkon tilausvalikoimasta noin 230e hintaan. Voin sanoa, että hyvää on.

Laphroaig Cairdeas 2014
Uusin Islayn festivaaleille pullotettu Laphroaig. Kypsytetty alkuun ensimmäisen täytön ex-bourbontynnyreissä, jonka jälkeen viimeistelty Amontillado hogshead-tynnyreissä. Eli ”perustynnyreissä”, jotka on käsitelty kuivalla Amontillado-sherryllä.

Laphroaig 12 YO Nordic Special Edition

Tätä pulloa saadaan tapahtumaan vain yhden pullon verran. Kyseessä on upouusi pohjoismaille pullotettu viski, joka on saanut kypsyä oloroso-sherrytynnyreissä.


Macallan Amber
Macallan Sienna

Nämä kaksi kuuluvat uuteen 1824-sarjaan, jossa kaikki viskit ovat ikämerkitsemättömiä ja niiden nimi kuvaa viskin värimaailmaa (käytetty eri sherrytynnyri variaatioita). Amber on kypsytetty ensimmäisen ja toisen täytön ex-sherrytynnyreitä. Sienna puolestaan on hierarkiassa astetta ylempänä ja on kypsytetty ensikertaa täytetyissä amerikkalaisissa ja eurooppalaisissa tammitynnyreissä.

Macallan 12yo Sherry Oak
Sherry Oak -sarjan viski, jotka ovat nimensä mukaan kypsytetty espanjalaisissa ex-sherrytynnyreissä. Tämä kyseinen yksilö on viettänyt 12 vuotta kyseisissä tynnyreissä.

Macallan 12yo Fine Oak
Tämä on niin ikään 12-vuotias viski, mutta edellisestä poiketen se kuuluu Fine Oak -sarjaan. Kyseisen sarjan viskit on kypsytetty kolmessa erilaisessa tynnyrissä: amerikkalaisesta tammesta tehdyissä sherryllä ja bourbonilla ”käsitellyissä” (seasoned) tynnyreissä ja eurooppalaisesta tammesta tehdyissä tynnyreillä, joissa on ollut sherryä ”kypsymässä”.

BLENDED-VISKIT:

The Famous Grouse
The Naked Grouse

Perusblendin lisäski (The Famous Grouse), löytyy nakulintu, joka on kypsytetty ensimmäisen täytön sherrytynnyreissä. Sekoiteviskin pääkomponentit on Macallan ja Highland Park.

AMERIKKALAISET VISKIT:

Maker’s Mark
Joukon ainoa bourbon. Tämä on hieman perinteistä poikkeava bourbon, sillä reseptissä ei ole maissin ja ohran lisäksi lainkaan ruista, vaan tilalla käytetään vehnää. Ikää viskillä on noin 6 vuotta.


MUUT:

Ginger Grouse RTD
Jim Beam Cola RTD

Mitäs näistä sanoa? Limudrinkkejä.

Tässä linkki alkuperäiseen juttuun:
mushiMALT – Olut Expo Finland 2014 – Edrington Finlandin edustus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *