Kotioluet: Donut Island Brewingin olutkaksikko Lemonheads & Saison

Arkistojen kätköstä löytyi taas kerran pari olutarviota, joten laitetaanpas blogijuttua tulemaan. Jo jokin aika sitten otin maistoon pari olutta kotipanimolta nimeltä Donut Island Brewing ja tässä on niiden arviot. Donut Island Brewing onkin päässyt tekemään muutamia kaupallisia oluita, joista kaksi viimeisintä jyväskyläläisen Panimo Hiisin kanssa. Ensimmäinen niistä oli Sour Puzz, joka näki päivänvalon Helsingin Suuret Oluet Pienet Panimot tapahtumassa. Toinen niistä on Licorice, Suckers! Belgian IPA?

Nyt arvioinnissa on Lemonheads –niminen Imperial IPA ja Saison. Ensiksi otetaan maistoon IPA. Tässä IPA:ssa humalointi on tehty jatkuvana. 20 satsia viiden minuutin välein kattilaan.

#14 Lemonheads

Panimo: Donut Island Brewing

Maa: Suomi

Tyyli: Imperial IPA

Voltit: 7,6 %

Katkerot: 100 EBU

Humalat: mm. Columbus, Chinook ja Citra

Ulkonäkö: Vaahtoaa reilusti ja lopulta oluen päällä on lähes neljän sormen mittainen, melko pitkäikäinen vaahto. Väriltään kuparin punainen.

Tuoksu: Hedelmäinen ja sitruksinen. Humalointi iskee todella voimakkaasti. Pieni tsupsaus alkoholia tulee ilmoille, mutta ei vaikuta huippunopeuteen.

Maku: Vahvaa sitrushedelmää alusta loppuun. Greippiä ammennettu reilulla kädellä ja maltaisuus jää melko taustalle. Humalointi vetää huulet rullalle ja jää pyöriskelemään suuhun pitkäksi aikaa.

Tuomio: Räjäyttävästi humaloitu greippisen sitruksinen IPA! Miellyttävä olut Hopheadeille, joten itsekin tykkäsin. Hieman yksiulotteinen ja olisi toivonut vahvempaa mallaspohjaa. Nyt mallas jää humaloinnin jalkoihin, eikä olut pysy balanssissa. Runko kohilleen, niin pisteet nousee ropisten.

Pisteet:
Tuoksu: 6/10
Ulkonäkö: 4/5
Maku: 6/10
Suutuntuma: 3/5
Yleisvaikutelma: 14/20
Yhteensä: 33/50

Sitten arviointiin Saison, joka on humaloitu jenkkihumalilla. Tästä Saisonista jäi toinen puolikas kypsymään ja siihen mukaan on laitettu mustaherukkaa, brettaa, lactoo, saccharomyccesiä ja pediococcusia. Eli nyt arvionnissa perusversio ja erittäin suuret mielenkiinnot heräsi myös toiseen versioon.

#10 Saison

Tyyli: Saison

Voltit: 6,8 %

Katkerot: 40 EBU

Humalat: Columbus ja Cascade

Ulkonäkö: Vaahto hipoo kolmea sormea ja vähitellen hävitessä jättää lasin reunoille pitsiä muistoksi. Väriltään oranssinkultainen ja utuinen.

Tuoksu: Kivasti happamuutta ja mausteisuutta. Hiivaakin on reilut annokset mukana. Hieman yrttinen. Sitruksisuutta on mukana melko selkeästi.

Maku: Maultaan makeahko ja sopivan hapan. Hiiva on hyvin läsnä. Hedelmä pehmittää happamuutta. Mukavasti pyörii suussa. Jenkkihumalat antaa kivan lisän tälle oluelle.

Tuomio: Saisonin elementit kunnossa ja oikein maistuva tyylilajinsa edustaja. Tykkään tästä enemmän, kuin kaupallisesta Hiisin kanssa tehdystä Sour Puzzista. Tää ei oo niin makea ja happamuutta enemmän.

Pisteet:
Tuoksu: 7/10
Ulkonäkö: 4/5
Maku: 7/10
Suutuntuma: 3/5
Yleisvaikutelma: 15/20
Yhteensä: 36/50 

Kiitoksia vielä kertaalleen Donut Islandin Mikalle näistä oluista 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *