Helsinki SOPP2014 – Torstai


Matka kohti Helsingin Suuret Oluet Pienet –tapahtumaa alkoi osaltani jo keskiviikkoiltana, kun polkaisin polkupyörällä 12 kilsaa kotoa appiukon luokse. Sitten torstaiaamuna herätys klo. 5:00 ja pyöräilemään kahdeksan kilometriä Joensuun juna-asemalle. Junamatkan aikana oli tarkoitus kirjoitella blogiin uusia juttuja, mutta väsyneenä koko matka meni pääasiassa pilkkiessä. Saavuin Helsinkiin siinä klo. 11 pintaan ja suunnistin lounaalle Gastropub Stone’siin. Sieltä lounasburgeri ja Founder’sin All Day IPA. Stone’sin burgeri toimii aina ja siitä kohti SOPPin portteja. Pääsin sisään ja kävin lunastamassa itselleni olutlasin. En ollut vielä edes päättänyt millä oluella starttaisin tapahtuman, mutta pienen kaartelun jälkeen päädyin ottamaan:

Klo: 12:10

Ruosniemi / Sori Brewing Vientiassistentti Islay Sahti

Tuoksussa reilusti banaania ja katajaa. Maultaan makean banaaninen, pehmeän viskinen. Mukava hieman peruskaavoista poikkeava sahti. Olen juonut montakin parempaa sahtia, mutta mielenkiintoinen idea tehdä hieman erilainen sahti. Näytti myös kiinnostavan muitakin olutharrastajia.

Siinä sitten Sahtia maistellessa vähitellen rupesi löytämään tuttuja muualtakin kuin tiskien takaa. Omaan yhden miehen seurueeseen rupesi liittymään vähitellen mm. Tuopin Ääressä –blogin Arto ja Olutkellari –blogin – J-P. Näiden kahden olutbloggarin lisäksi seurassamme olivat myös Kosoolan Panimon Juhani Palttala ja Voetto –panimon Topi. Bloggareiden ja panijoiden pöytää täydensivät
myöskin Olutopas.infossa kirjoittelevat harrastajat Tonagi ja Miikkah ja Olutoppaan ylläpitäjä Sayravai istui seurassamme jonkin aikaa. Arton huomasin, kun olin hakemassa Maku Brewingin tiskiltä maisteluun seuraavaa olutta…

Maku Brewing IPA

Tuoksultaan hedelmäinen ja aromikkaasti humaloitu (hieman tunkkaisen oloinen). Maultaan tasapainoinen humala/mallas -suhde. Greippinen ja havumetsäinen. Tyylipuhdas ipa. Oikein hyvä startti uudelta panimolta.

Maku Brewingin makustelijat

Oikein maistuvan IPAn jälkeen ajattelin hakea pöytämme vieressä olevalta tiskiltä juomista, jossa oli Ruosniemen Panimon tiski. Seilasin tiskille ja otin lasiini mielenkiintoa herättäneen…

Klo: 13:15

Ruosniemen Vapaaherra Keskimäen maalaispassio

Erittäin samea olut, jossa tuoksussa jonkin verran happamuutta, villihiivaa ja raparperia. Punajuurta en löytänyt. Maultaan maanläheinen, raparperinen ja hiivainen. Tältä oluelta en odottanut, että kyseessä olisi ollut joku mahtavan makuinen olut, vaan sellaista tajunnanräjäyttävää erikoista makuyhdistelmää. Nyt se kuitenkin jäi melko pliisuksi ja ei sytyttänyt. En tykännyt.

Raparperibissen jälkeen hakemaan makuja myöskin sieltä erikoisemmasta suunnasta ja kohti Rekolan Panimon tiskiä. Siellä sorvia oli vääntämässä Malty-Jari ja lasiin kaatui Rekolan Panimon ja Panimo Hiisin kollaboraatio-olut:

Rekola / Hiisi Kaksi Kotia Choco-Cherry

Tuoksussa hiven savuisuutta, suklaata ja paahteista mallasta. Sieraimeni eivät löytäneet kirsikkaa. Maultaan paahteinen ja pehmeää suklaata & kaakaota. Hieman liian kevyen oloinen ja odotin vahvempaa kirsikkaa. Paahteisuus ja suklaa pelasivat hyvin, mutta ei siltikään siivittäneet mihinkään suureen makuelämykseen.

Choco-Cherryn jälkeen  suuntasinkin kohti Beer Hunter’sin tiskiä ja otin sieltä maistoon:

Beer Hunter’s Mufloni Aprikoot Pale ale

Sitruksisesti humaloitu ja mukavasti aprikoosia tarjoileva APA. Toimi tässä helteisessä ilmassa erittäin mainiosti.

Klo: 15:15

BH:n APAn jälkeen sitten kuulin pöytäseurueeni sisältä kehuja Hiisin TUFF! –nimestä oluesta, joten sitten suuntasinkin kohti Hiisin tiskiä. Ilma oli tähän  mennessä ollut tosi lämmin ja aurinko iski polttavilla säteillään sen minkä kerkisi. Istumapaikkamme oli juuri silleen, että aurinko sai ruskistaa ihoa koko ajan. Ei kuitenkaan auttanut valittaa, koska kyllähän se muutamien kuukausien päästä tuleva kylmyys ja lumi on sitten sellaista mikä vasta vituttaakin. Hiisin tiskillä lasiin kaatui:

Hiisi TUFF!

Tasapainoinen IPA, jossa sitruksista humalointia ja maltaisuutta. Perus hyvää meininkiä. Havumetsän havinaa ja kyllähän tällaisia mielellään juo.

TUFFia imeskellessäni kuulin, että Suomenlinnan Panimon tiskiltä löytyy Tuopin Ääressä –blogin Arton reseptillä valmistettua Kaikua –pullossa. Arto piti niin hyvän markkinointipuheen, että heti piti lähteä hakemaan pullollinen maistoon.

Suomenlinnan  Kaiku

Ei Arto paskaa jauhanut. Kylläpä oli maistuva maitokauppavahvuinen APA. Pihkainen ja trooppinen tuoksu houkuttelee maistamaan. No pitäähän sitä maistaa! Maitokauppaolueksi erittäin hieno saavutus. Maussa trooppinen hedelmä ja pihkaisuus tekevät hyvää työtä. Eipä tästä negatiivista löydä, kun mietitään että kyseessä on alle 4,7 %-olut. Hienoa työtä!

Klo: 16:00

Sitten olikin aika hommata kimppapullo Hiisin ja Kosoolan Panimon Pohjoisen Jättiläistä. Miikkah kävi hakemassa pullollisen (Hei Miikkah seuraavassa oluttapahtumassa nykäise hihasta, niin tarjoon oluen. En tainnut kuitata omaa osuuttani tuosta oluesta) Jaoimme oluen kolmeen lasiin ja olihan se erittäin hyvänmakuinen Barley Wine.

 

Klo: 16:40

Sitten olikin aika lähteä hakemaan hieman perinteisestä suomalaista olutta ja kävelin Lammin Sahdin tiskille. Siinä vaihdoin kuulumisia Kääriäisen Pekan kanssa, joka kertoi paikan olevan aivan täynnä ja ulkopuolella oli koko ajan kasvava jono. Pekka kaatoi lasiini:

Lammin Sahti

Perinteikäs olut, joka toimii aina. Ei paras suomalainen sahti, mutta maistuva tyylissään. Ei niin makea, kuin monet muut sahdit.

Kävellessäni takaisin paikalleni huomasin Diamond Beverages Oy:n toimitusjohtajan Walter Himasen, jonka kanssa vaihdettiin pitkä tovi kuulumisia ja samalla maistettiin Beer Hunter’sin oluita. Kyllähän nämä Beer Hunter’sin oluet toimivat lähes poikkeuksetta. Samalla tuli maistettua ensimmäisen kerran  vettä koko tapahtuman aikana, joka oli kyllä huono juttu. Näin kuumalla ilmalla tulisi kiskoa vettä koko ajan. Tein amatöörin virheen, jonka paikkasin seuraavina päivinä juoden vettä jokaisen oluen välissä. Toivoisin tähän vesiasiaan parannusta ensi vuodelle. Ei oikein houkuttele juoda kahden euron hintaisia lämpimiä vesiä. Kyllä kahdella eurolla pitää saada jääkylmää vettä tai sitten pitäisi olla vesipisteitä (ja vieläpä useampi). Turha ruveta oluttapahtumassa tekemään  vedellä bisnestä.

Beer Hunter’sin oluista seuraavat kaksi olivat kyllä erittäin hyviä. 

Beer Hunter’s Mufloni Mosaic vehnäipa
Banaaninen, sitruunainen ja reilusti humaloitu vehnäinen IPA. Joku tuossa Mosaic –humalassa on josta tykkään. Mainio olut.

Beer Hunter’s Mufloni Cascade Black Ale
Trooppisesti humaloitu ja paahteinen olut, jossa paahteisuus hieman palaneen oloista. Pientä savuakin löytyy. Hemmetin hyvä Black IPA!

Klo: 18:10

Rupattelutuokion jälkeen lähdin kävelemään ja miettimään uusia maistettavia. Stadin Panimon tiskiltä löytyi pari olutta joita otin maistoon. Stadin American Imperial IPA oli kypsän hedelmäinen ja reilusti humaloitu. Hieman liian tunkkainen. Siitä suuntasin kohti Panimoravintola Plevnan tiskiä, jossa oli vielä yksi sellainen MUST! –olut. Heillä oli tarjolla tynnyrissä kypsytetty vuoden 2011 Barley Wine. Aivan loistavan makuinen Barley Wine, josta ei makua puuttunut. Alkoholi hyvin taustalla. Pehmeän oloinen ja tasapainoinen. Pulloversio on yksi parhaista suomalaisista oluista ja tämä on myöskin.

Klo: 19:35

Tämän jälkeen en enää kirjannut muistiinpanoja ylös oluista, vaan keskityin juttelemaan enemmän ihmisten kanssa samalla maistellen muutamia oluita. Istahdin alas Nokian Panimon toimitusjohtajan Matti Heikkilän ja Panimomestarin Riitta Sulkaman kanssa rupattelemaan. Kello alkoi hipoa yhdeksää illalla. Hieman sen jälkeen, kun päätin rupatteluni Riitan ja Matin kanssa, niin seuraani liittyi Malmgårdin Panimon Lasse Lehtonen ja Bryggeri Helsingin Mathias Hüffner. Mathias keksi, että rupetaan tekemään sokkotestejä. Hän kävi hakemassa kahteen lasiin oluet, jotka meidän piti Lassen kanssa tunnistaa. Tässä vaiheessa iltaa ei enää makuaisti toiminut hirveän hyvin, niin aika hyvin meni metsään muutamat veikkaukset. Tällaiset sokkotestit ovat kyllä mukavia ja kun kyseessä on paikka, jossa 150 vaihtoehtoa, niin se tekee siitä vielä mielenkiintoisemman. Omalta osaltani meno rupesi jo menemään melko railakkaan puoleiseksi, joten kämpille nukkumaan. Paljon olutta ja liian vähän vettä! Hauska päivä kaiken kaikkiaan.

Klo: 20:45

Nokian Panimolta Matti ja Riitta
Sokkotestin toverit Lasse ja Mathias

Kiitoksia SOPPin ensimmäisen päivän meiningeistä kaikille seurassani viihtyneille. Kiitos panimot, bloggarit, oluenystävät ja kaikki jotka olivat menossa mukana.

Torstain parhaimmuutta:
Plevnan Barley Wine 2011 Vintage
Ruosniemi / Sori Brewing Vientiassistentti Islay Sahti
Beer Hunter’s Mufloni Cascade Black Ale

Muiden päivien tapahtumia tulossa lähipäivien aikana…

One thought on “Helsinki SOPP2014 – Torstai

  1. Harmi ettet kysynyt Nokian panimomestarilta että mitä Keisari 66;sta vaivaa nykyään kun ei ole moneen kuukauteen ollut kunnollista ja maukasta kuten alussa oli.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *