Kotioluet – Reittausblogin APA

Reittausblogin APA

Yleistä: Muutama viikko takaperin minuun otti yhteyttä raumalainen olutharrastaja ja nykyisin myöskin erittäin innokas kotiolutharrastelija Harri Metsäjoki. Kaikki varmaan tietävätkin, että Harri kirjoittaa myös Reittausblogi – nimistä olutblogia. Harri kyseli, että kiinnostaisiko ottaa maisteluun hänen valmistamansa olut. Montaa sekuntia ei tarvinnut vastausta miettiä ja pullo lähti matkaamaan Raumalta kohti Joensuuta. Harri on todenteolla innostunut kotioluiden valmistuksesta ja hän on vähällä aikaa valmistanut mm. sahtia ja useita Ipoja. Kyseiset oluet ovat onnistuneet ainakin lukemani perusteella erittäin hyvin ja Harrin omista kommenteista on kyllä huomannut, että maistuu!

Jos kotioluen valmistaminen kiinnostaa, niin kannattaa ehdottomasti tutustua Harrin kirjoittamiin juttuihin liittyen kotioluen valmistamista. Alla linkki!

Reittausblogi – Kotioluen valmistaminen

Nyt arvionnissa oleva Reittausblogi APA on 5,8 % ja 80 EBUinen American Pale Ale, jossa humalointi on hoidettu Magnum, Cascade ja Amarillo – humalilla. Tuota EBU – lukemaa kun katsoo, niin voikin odottaa melko reilusti humaloitua oluthetkeä. Isketäänpäs sitten pullo auki ja testataan minkälaista olutta on Harri saanut aikaiseksi.
 
Tyyli: American Pale Ale

Voltit: 5,8 %

Katkerot: 80,3 EBU

Väri: 11,7 EBC

Humalat: Magnum, Cascade ja Amarillo

Maltaat: Pale Ale ja Viking Cara Plus

Ulkonäkö: Oluen päälle muodostuu lähes parin sormen mittainen valkoinen vaahto. Väriltään Reittausblogin APA on oranssinkultainen sameahko olut.

Tuoksu:
Ensimmäiseksi tuoksusta tulee trooppista hedelmää. Tämän jälkeen iskee jenkkilän sitrus&havu –combo. Karamellimallasta on myöskin mukana.

Maku: Alussa maistuu hetken aikaa trooppinen hedelmä, mutta sitten tulee esille vahva sitruksinen humalointi. Karamellimallasta löytyy ja hyvin tuntuu olevan tasapainossa tämä olut. Mikään ominaisuus ei tapa toistaan, vaan toimivat sopivasti yhdessä. Jälkimaku on pitkä ja jää elämään suuhun greippisenä.

Tuomio: Todella hyvä kotiolut. Ei voi kyllä, kuin kehua. Humalointia on isketty reilulla kädellä, mutta ei ota täyttä valtaa maku- ja tuoksumaailmasta. Karamellimallasta löytyy oikein sopivasti. Menee lukuisten kaupallisten American Pale Alejen edelle ja heittämällä. Loistavaa työtä Harrilta!!!

Mistä: Sain pullon Reittausblogin Harri Metsäjoelta.

Pisteet:
Tuoksu: 8/10
Ulkonäkö: 4/5
Maku: 8/10
Suutuntuma: 3/5
Yleisvaikutelma: 15/20
Yhteensä: 38/50

Kolme sanaa: Raumalainen laatu APA

Loppuun vielä suuret kiitokset Harrille pullosta ja hänen luvallaan julkaisen myös tämä oluen reseptin, joten eikun kaikki porukalla kokeilemaan!

Reittausblogin APA (American Pale Ale) – Resepti

Original Gravity (OG): 1.051 (°P): 12.6
Final Gravity (FG): 1.007 (°P): 1.8
Alcohol (ABV): 5.81 %
Colour (SRM): 5.9 (EBC): 11.7
Bitterness (IBU): 80.3 (Average – No Chill Adjusted)

87.5% Pale Ale Malt 12.5%
Viking Cara Plus 10

1.1 g/L Magnum (15% Alpha) @ 60 Minutes (Boil)
0.6 g/L Amarillo (8.6% Alpha) @ 10 Minutes (Boil)
0.6 g/L Cascade (7.8% Alpha) @ 10 Minutes (Boil)
0.6 g/L Amarillo (8.6% Alpha) @ 5 Minutes (Boil)
0.6 g/L Cascade (7.8% Alpha) @ 5 Minutes (Boil)
0.9 g/L Amarillo (8.6% Alpha) @ 5 Days (Dry Hop)
0.9 g/L Cascade (7.8% Alpha) @ 5 Days (Dry Hop)

Single step Infusion at 66°C for 90 Minutes. Boil for 60 Minutes
Fermented at 17°C with Safale US-05

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *