Iso-Kallan Saison

Iso-Kallan Saison

Olutopas.info – Arvio 

Yleistä: Kävin muutamia viikkoja sitten kyläilemässä Pohjois-Savon suunnalla Iso-Kallan Panimolla ja silloin sain kuulla, että tällaista Saisonia olisi luvassa. Saison on tyylilajina melko harvinainen Suomessa ja tällä tarkoitan sitä, että ei sitä hirveän monesta paikasta saa. Alkosta ei juurikaan löydy ja ravintoloissa vaihtelevasti. Suomalaiset panimotkin valmistavat melko vähän näitä, mutta sitten kun valmistavat, niin sieltä tulee mahtavia juomia esim. Beer Hunter’s Mufloni Saison de Randonneur Kataja Edition ja Stadin American Saison. Kumpikin noista edellä mainituista ovat lähes rikollisen hyvää ja kestävät erittäin hyvin vertailua ulkomaalaisiin Saisoneihinkin verratessa.

Sain Iso-Kallan Panimolta pullollisen tätä Saisonia maisteluun ja tuossa tiistai – iltana otinkin sen sitten testiin. Kyselin hieman infoa tästä oluesta Iso-Kallan Pasi Pelkoselta ja hän vastasi seuraavasti:

”Tässä Saisonissa on haettu mausteista mutta ainakin hieman raikasta kesäolutta, eli ainakin tarkoitus oli tehdä kausiolut. Itse pidän farmhouse alen tyylisistä ja tässä haettu sitä suuntaa kesään sopivan vehnän aromein.”

Eiku Saisonin kimppuun..


Panimo: Iso-Kallan Panimo

Maa: Suomi

Tyyli: Saison

Voltit: 6,2 %

Kantavierre: 13,5 %

Katkerot: 42 EBU

Humalat: Belma, Chinook, First Gold

Maltaat: Pilsner, Vehnä, Munich

Ulkonäkö: Olut kaatuu lasiin muodostaen noin neljän sentin mittaisen kuplivan vaahdon samean kultaoranssin oluen pinnalle.

Tuoksu: Tuoksultaan hedelmäinen, hiivainen ja pieni mausteisuus tuntuu. Elementit ovat kohillaan ja suu ei meinaa malttaa odottaa päästä maistelemaan.

Maku: Maultaan hedelmäinen ja vehnäisen viljainen Saison. Taustalla hieman banaanisuutta. Mausteisuutta on juuri sopivasti ja humalointi tulee esille melko reilusti.

Tuomio: Sopivan raikas kesäinen juoma, jossa vehnä antaa kivaa pehmeyttä tälle oluelle. Tämä on tähän mennessä oma suosikkini näistä Iso-Kallan Panimon oluista ja tykkään tästä erittäin paljon. Tätä mielellään pitäisi omassa jääkaapissa ja silloin tällöin nautiskelisi takapihan terassilla auringonpaisteessa. Hyvää työtä Iso-Kallan Panimolta.

Ostanko jatkossa: Varmasti tulen ostamaan jatkossa.

Mistä: Tämän arvionnissa olleen pullon sain panimolta. Iso-Kallan Saison löytyy lähipäivien aikana Joensuusta 60’s Palaverin hanasta. Tämän jälkeen se tulee saataville myös Jyväskylään Harry’siin ja Helsinkiin Oluthuone Kaislaan. Jossain vaiheessa tulee saataville myös Ouluun Oluthuone Leskiseen. Muitakin paikkoja on varmasti myös luvassa.


Pisteet:
Tuoksu: 7/10
Ulkonäkö: 4/5
Maku: 7/10
Suutuntuma: 4/5
Yleisvaikutelma: 14/20
Yhteensä: 36/50

Kolme sanaa: Loistava kesäinen janojuoma

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *