Kotioluet: Kosoolan Panimo Del Norte Titan

Kosoolan Panimo Del Norte Titan

Yleistä: Viime vuoden loppupuolella Kosoolan Panimon Juhani Palttala lähetti minulle muutaman valmistamansa kotioluen maisteltavaksi. Viiden oluenkattaus oli erittäin mielenkiintoinen ja tämä nyt arvioita pullo nousi jo etikettiä lukiessa kiinnostavimmaksi.
Oluen etiketti on tyylikäs ja täynnä tekstiä. Tässä etiketistä poimittu panimoesittely:

”Kosoolan Panimo on vuonna 2011 perustettu mikropanimo, jonka tavoitteena on tehdä hyviä oluita perinteistä ammentaen ja niitä rikkoen.

Kaikki oluet ovat suodattamattomia ja useimmat myös pullossa jälkikäyneitä. Oluet pannaan ja pullotetaan käsityönä panimomestarin saunassa. Panimon vuosituotanto on reilut 500 litraa.”

Ja tässä etiketin teksti tästä oluesta:

”Amerikan länsirannalla kasvavat maailman suurimmat puut, punapuut. Yksi suurimmista on nimeltään Del Norte Titan. Samalla suunnalla ovat syntyneet myös monet amerikkalaiset versiot perinteisistä oluttyyleistä. Ne ovat yleensä esikuviaan voimakkaampia niin humalien määrän, kuin alkoholinkin suhteen. Samoilla linjoilla kulkee myös tämä olut, katkeruutta, humalan aromia, mallasta ja alkoholia on vähintäänkin riittävästi.

Olut on suodattamaton, joten pohjalla saattaa olla hieman sakkaa. Säilyy parhaiten viileässä ja pimeässä. Paranee vanhetessaan. Tarjoile 10-15 asteen lämpöisenä. Nauti hitaasti aromilasista.”

Kaksi blogiveljeäni ovatkin jo arvioineet tämän oluen ja huikeat arvostelut Del Norte Titan on heiltä saanutkin. Harri Metsäjoki Reittausblogissaan ja Seppo Äyräväinen Olutopas blogissaan antoivat kumpikin tälle oluelle 46/50. Seppo vielä nosti tämän oluen parhaaksi maistamakseen kotimaiseksi olueksi. Nyt eikun jännityksellä itse maistamaan, että minkälainen olut on kyseessä.

Panimo: Kosoolan Panimo

Maa: Suomi

Tyyli: American Barley Wine

Voltit: 12,0 %

Humalat: Cascade, Columbus, Citra, Centennial, Amarillo ja Simcoe

Ulkonäkö: Oluen päälle muodostuu reilu kolmen sormen mittainen suuri kuplainen vaahto, joka jättää pitsiä lasin reunoille. Vaahto on erittäin kestävä ja olut on väriltään punertavan tummanruskea.

Tuoksu: Tuoksussa tulee esille voimakas hedelmäinen  ja havumetsäinen humalointi. Maltaisuus on karamellista ja myöskin erittäin vahvasti esillä. Tuoksu lupailee jo erittäin paljon, koska on ehdottomasti yksi parhaimman tuoksuisia oluita.

Maku: Tajunnanräjäyttävä vahva havuinen ja sitrushedelmäinen humalointi tulee esille voimakkaasti ja karamellinen mallas siinä lähettyvillä. Humalointi ja maltaisuus ovat täysin balanssissa keskenään. Suutuntumaltaan täyteläinen ja alkoholi on täysin piilossa. Petollisen helposti juotava olut.

Tuomio: Yksinkertaisesti sanottuna täydellinen olut. Tähän ei pysty kyllä mitään enää lisäämään. Kosoolan Panimon Del Norte Titan on ehdottomasti yksi parhaita maistamiani oluita ikinä ja paras suomalainen olut. Eli pisteitä tälle huikealle oluelle tulee saman verran, kuin Harri ja Seppo antoivat. Eikös se näin ole, että huipulla erot ovat marginaalisia. Hienoa työtä Juhanilta.

Pisteet:
Tuoksu: 9/10
Ulkonäkö: 4/5
Maku: 10/10
Suutuntuma: 5/5
Yleisvaikutelma: 18/20
Yhteensä: 46/50

Kolme sanaa: Yksi parhaista oluista

9 thoughts on “Kotioluet: Kosoolan Panimo Del Norte Titan

 1. Melkoisen oluen on Kosoolan panimo valmistanut, kuulostaa meinaa todella herkulliselta.

 2. Kiitos positiivisesta arviosta! Kun tulee oikein hyvää palautetta oluesta, tulee aina sellainen olo, että kaikki ne tunnit, joita tähän harrastukseen olen laittanut, eivät ole menneet hukkaan.

  Tarkoitus on kokeilla tehdä vähän lisää samalla reseptillä, mutta tuolla uudella 50 litran Braumeisterilla. Katsotaan sitten, tuleeko miten samanlaista. Lupaan toimittaa sitten sitäkin kokeiluun.

 3. Kuulostaa huikealta. Tahdon tätä olutta! Saako jostain? Juhani? 🙂

  1. Ainakin jos joku tulee tänne Espoon perukoille "panimon tiloihin", niin lupaan jakaa yhden pullon. Tarjous voimassa toistaiseksi.

  2. Nyt olisi jollain ainutlaatuinen tilaisuus päästä maistamaan tuota olutta. Se joka tähän tarttuu, niin pistähän kommenttia tänne, että miltä maistui!

 4. Pakkohan tähän oli tarttua, kun Espoon perukoilla majaillaan. Mykistävä olut oli kyllä kyseessä. Vahva ja tasapainoinen oluttaideteos. Kiitos Juhanille oluesta ja Jaskalle tiedonvälityksestä 🙂

 5. Hei Juhani Palttala!
  Olen olutetikettien keräilijä
  Kysyisinkin että onko sinulta mahdollista saada omia etikettejä?
  e-mail;kim.lindberg40@gmail.com
  Ystävällisin terveisin
  Kim Lindberg

  1. Hei Kim,
   Laitoin asiasta Juhanille viestiä, niin toivottavasti saat kysymykseesi vastauksia.
   Terv. Jaska

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *