Alkon käsityöläisoluet 2014 – Esimakua Panimo Hiisi Pläkki

Jyväskyläläiseltä Panimo Hiisiltä tulee ensimmäistä kertaa olut Alkon valikoimaan ja se on yksi näistä käsityöläisoluista. Tässä esimakua Pläkistä!

Kuva: Panimo Hiisi

Pläkki on Hiisin näkemys aiheesta Black IPA. Tatu Hiitola kertookin, että Hiisi ei ole lähtenyt Pläkin valmistuksessa siitä mistä aita on matalin, eli värjäämään jenkki-ipaa mustaksi vaan he yrittivät vähän syventyä käsitteeseen ja miettiä, mitä he oluelta haluaisivat.

Tatun luonnehdintaa oluestaan: IPAan liittyy reipas humalointi ja hyvä juotavuus ja nämä haluttiin tuoda myös pläkkiin. Toisaalta haluttiin ”musta” mukaan kokemukseen muutenkin kuin värinä. Haluttiin tehdä olut, jossa maltaiden paahdetut aromit lyövät kättä päälle humalan aromeiden kanssa, mutta jossa kokemus ei ole raskas (kuten esim. Imperial Stouteissa voi olla), vaan kuitenkin helposti juotava ja raikas. Henkilökohtaisesti oon tyytyväinen lopputulokseen, Pläkki on Raivoavan Rakin ohella lemppari oman panimon oluista ja on yksi ”valmiimmista” ja harkitummista Hiisin tähän asti tekemistä tuotteista.

Olut on ensisijaisesti tehty nautiskelu- ja seurustelujuomaksi, mutta mennee myös rasvaisen jenkkiruoan kanssa, kuten IPA noin yleensä – miksei myös voimakkaiden juustojen kera.

Tyyli: Black IPA
Voltit: 6,3 %
Kantavierre: 14,5 %
Katkerot: 63 EBU
Väri: 60 EBC
Alkon hinta: 4,45 € / 0,33l.

Kuva: Panimo Hiisi

Etiketissä seisoo seuraavaa:
”Pläkki on uusi musta.

Pläkki on elegantti fuusio tummia sävyjä ja uuden maailman humaloiden aromikkuutta. Pehmeän paahteinen ja avokätisesti humaloitu olut, jossa juotavuus kohdallaan. Yksinkertaista, muttei yksitoikkoista.

Nautiskeluun, Rahmaninovilla tai ilman.”

Jaskan kommenttia: Olen maistanut muutamia erittäin hyviä Black IPOja ja tältä uskallan odottaa myös jatkumoa hyvien Black IPA kokemusten parissa. 

Muiden olutblogien arvioita Pläkin tuotekehitysversioista:

2 thoughts on “Alkon käsityöläisoluet 2014 – Esimakua Panimo Hiisi Pläkki

  1. Uskomatonta, että olut tulee 6,3% Alkoon melkein samalla hinnalla kuin paikallis K-kaupat myyvät Hiisin kauppavahvuisia =D

    _Otto_

  2. Maussa aluksi pistävyyttä mutta sitten upea pitkään viipyvä jälkimaku. En tosiaankaan ole IPAn vakiojuoja joten tämähän yllätti positiivisesti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *