Alkon käsityöläisoluet 2014 – Esimakua Laitilan Kievari Agricola

Kuva: Laitilan Wirvoitusjuomatehdas

Seuraavaksi tulee hieman esimakua Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan oluesta, joka saapuu Alkon käsityöläisolutvalikoimaan.

Laitilan Kievari Agricola on Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan ja Mikael Agricola-seuran kunnianosoitus suomen uskonpuhdistajalle ja kirjakielen isälle, Mikael Agricolalle.

Agricola tutustui olueen oppi-isänsä Martti Lutherin pöydässä. Lutherin vaimo Katharina von Bora piti eri puolilta Eurooppaa saapuneille teologianopiskelijoille majataloa, jossa vieraillessaan myös Agricola pääsi maistamaan oppi-isänsä vaimon panemaa olutta. Sittemmin Luther on saanut suuren suosion saavuttaneen oman nimikko-oluensa. Nyt on myös Agricolan aika saada kunniaa oluen ystävänä, sillä mainitseehan hän suomalaisia jumalia luetellessaan myös oluen jumalan. Agricola kertoo suomalaisten aikoinaan viettäneen olutpitoja, joissa ”juotin Ukon vacka, siellä juopui ucko sekä acka”.

Kievari Agricola on suodattamaton luostariolut-tyyppinen täysmallasolut, jossa on aistittavissa pintahiivakäymisen sekä voimakasaromisten belgialaisten maltaiden tuottamaa hedelmäisyyttä. Rohkeasta mallaspohjasta erottuu pähkinäisiä, hunajaisia ja mausteisia aromeja, joita täydentää maltillinen katkero- ja aromihumalointi.

Kievari Agricola sopii hyvin liha-, grilli-, riista- ja jälkiruokien (erityisesti juustojen) kanssa nautittavaksi sekä seurustelu- ja herkuttelujuomaksi takkatulen äärellä.

Oluen valmistukseen on käytetty belgialaisia Pale Ale -, Melano light – ja Bisquit-maltaita, sekä saksalaista Northern Brewer – ja englantilaista  East Kent Goldings -humalaa.

Suositeltu tarjoilulämpötila on tilanteesta ja omista mieltymyksistä riippuen +12 – +15 °C.
(Teksti: Laitilan Wirvoitusjuomatehtaalta)

Tyyli: Belgityylinen Vahva Ale (luostariolut)
Voltit: 8,5 %
Kantavierre: 20 Plato
Katkerot: 20 EBU
Väri: 64 EBC
Maltaat: Pale Ale, Melano Light ja Biscuit
Humalat: East Kent Goldings  ja Northern Brewer

Jaskan kommenttia: Melko harvinainen oluttyyli suomalaisille panimoille. Toivonkin, että tämä onnistuisi. Mielenkiintoinen.

Huom: Lisätty   7.1.2014 klo. 22:15 Jaskan kommentit!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *