Olutopas.info äänestyksen Jaskan äänet

Olutoppaan tämän vuoden olutäänestykset on nyt äänestetty ja tässä alla näkyykin omat valintani perusteluiden kera. Tänä vuonna on tullut maistettua lukuisia loistavia oluita, joten hankala oli valita ne kaikkein parhaimmat ja sellaiset jotka tänä vuonna ovat eniten tarjonneet nautintoa. Otsikon vieressä suluissa kyseisen sarjan voittaja.

Vuoden Olut 2013 (Plevnan Siperia)   
5    Plevnan Siperia – Ansaittu ykköspaikka. Kaksi kertaa pääsin maistamaan Siperiaa hanasta ja rakastuin välittömästi. Sitten kun saatiin vielä Alkoon pulloversiona, niin parhaan oluen ykköspaikka oli varma. Mielestäni paras suomalainen olut ja kaikkien oluiden listallani toisella sijalla.

4    Stone Old Guardian – Alku vuonna ostin pullollisen tätä Old Guardiania Arkadian Alkosta ja tämä oli aivan käsittämättömän hyvä olut. Kahden loistavan oluttyylin hybridi. Tämä pitää ehdottomasti ostaa toistekin.

3    Nøgne Ø / Terrapin Imperial Rye Porter – Tämän oluen ostin samalla reissulla, kuin Old Guardianin. Kahden panimon loistava yhteistyöntulos ” ImperiaalinenNorskiJenkkiRuisPortteri”. Tämä oli ehdottomasti yksi tämän vuoden mieleenpainuvimpia olutkokemuksia.
 
2    BrewDog Tokyo* – Skotlantilaisen Punk –panimon 18,2 prosenttinen Imperial Stout tarjosi sellainen makuelämyksen, että siitä löytyi kaikkea. Ei kuitenkaan mikään turha sekametelisoppa, vaan aivan mahtava nautinnollinen Imperial Stout.

1    AleSmith IPA – Alkuvuoden Arkadian Alkon reissu oli erittäin onnistunut, koska tämäkin olut lähti mukaan samaiselta reissulta. Paras maistamani India Pale Ale.

Paras suomalainen Olutkauppa 2013 (K-Supermarket Kamppi)
5    K-Citymarket Sello – Olutkaupoissa annoin ääneni ainoastaan yhdelle kaupalla, koska en kokenut mitään muuta kauppaa, joka olisi ansainnut yhtään ääntä. Tämä johtuu siitä, ettei tullut käytyä sellaisissa maitokaupoissa joissa olisi ollut mitenkään hyvä valikoima. Sellon Cittarissa valikoima oli ihan ok, mutta ei sekään mitään mahtava ollut. Joensuun Pilkon Citymarket on itselleni lähikauppa ja siellä on kotikuntani paras valikoima. Siltikin kyseinen valikoima on melko onneton. Hylly aina aivan sekaisin ja vanhaksi menneitä oluita. Mm. olen löytänyt puoli vuotta vanhaa Pilsner Urquellia lasipullossa.

Vuoden Olutmaahantuoja 2013 (Diamond Beverages)
5    Diamond Beverages – Omasta mielestäni tuonut laadukkaimman kattauksen oluita. Hienoja jenkkioluita ja myös iso plussa BrewDogin oluista kuuluu Diamondille. Tämän lisäksi Diamondilla oli paras valikoima Suomen OlutExpossa. Tähän kun vielä lisätään yhteistyö porilaisen Beer Hunter’sin kanssa, jonka takia löydämme BH:n oluita myös maitokaupoista. Mielestäni ansaittu ykköstila

4    Servaali – Servaalin maahantuotavien oluidenlista on täynnä olutklassikoita ja tämän vuoksi nostankin Servaalin toiseksi. Mm. Chimayt, Anchorit, Aecht Schlenkerla ja Weihenstephanerit kertovat laadukkaasta kattauksesta.

3    Pikkulintu – Pikkulinnun maahantuomat oluet ovat ehkä kuitenkin kaikkein vaikuttavin, mutta tällä kertaa kolmas sija. Pikkulintu olisi voinut ihan hyvin voinut olla myös ensimmäinen. Nämä kolme olivat melko lähekkäin toisiaan omasta mielestäni.

Vuoden Panimo 2013 (Nøgne Ø)
5    Panimoravintola Plevna – Tämä panimo tarjosi tänä vuonna hienoimmat olutnautinnot, joten silloin ei tarvitse kahta kertaa pohtia tämän sarjan parasta. Päällimmäisenä mielessäni on kaksi kertaa hanasta maisteltu Plevnan Siperia. Plevnan Barley Wine 2012 oli paras suomalainen Barley Wine mitä olen maistanut. Amarillo Weizenia maistelin Helsingin Suuret Oluet Pienet Panimot – festivaaleilla ja tämä oli paras suomalainen Hefeweizen. Plevna vastasi vielä tämän vuoden odotetuimmasta oluesta Alkon hyllyille. Siinä ei Westvleteren 12 ollut mitään Arkadian hyllyllä, kun Alkoihin ympäri maata tuli saataville Plevnan Siperia. Siperiaa ilmestyi myyntiin 11 500 pulloa ja se lähes kaikki hävisi Alkon hyllyistä muutamassa viikossa. Tämä oli Plevnalta enemmän kunnianosoitus oluenystäville, kuin bisnes. Omassa listassani kiistämätön ykköspaikka.

4    BrewDog – Kyseiseltä panimolta tuli vuoden aikana maistettu erittäin monta laadukasta olutta. Niistä Tokyo* oli se ykkönen. Yksi olut suosikeistani Hardcore IPA:kin tuli useampaan kertaan maistettua. Suomen OlutExpossa pääsin maistamaan lukuisia laatuoluita panimolta ja hengailemaan panimon tyyppien kanssa. Panimo, joka tekee massasta erottuvia tuotteita, mutta tekee myös paljon perus hyviä laatuoluita.

3    Nøgne Ø – Tämän norjalaisen panimon oluet ovat itselleni sellainen juttu, että lähes aina pitää ostaa, kun jossain näkee. Näihin oluisiin harvoin tarvitsee pettyä. Nøgne Ø / Terrapin Imperial Rye Porter oli tämän vuoden paras tältä panimolta ja tulihan sitä muutamat #100:set maistettua, joka edelleen on oma suosikkini. Tässä on panimo, jolla on kokonaisuutena mitattuna kaikkein laadukkain olutvalikoima.

2    Mikkeller – Vielä viime vuonna en ollut maistanut tältä panimolta, kuin loistavia oluita. Tänä vuonna takapakkia toi Koppi Tomahawk x Guji Natural Coffee IPA. Huippu oluista päällimmäisenä voisikin mainita I Hardcore You, I Beat You ja Beer Hop Breakfast.
 
1    Panimoravintola Beer Hunter’s – Panimo, joka ei petä koskaan. Tänä vuonna olen maistanut 11 erilaista BH:n olutta ja joka ikinen on ollut hyvän makuinen. Tällaiseen ei moni panimo pysty, jos ei kukaan Beer Hunter’sin lisäksi. Parhaimpia olivat Äkäpukki, Mufloni CCCC IPA, Mufloni Saison de Randonneur Kataja Edition ja Onward ZPA.

Paras suomalainen Panimo 2013 (Beer Hunter’s)
5    Panimoravintola Plevna – Yllä mainittuun kertomaani tästä panimosta ei oikeastaan lisättävää. Loistavaa työtä tältä tamperelaiselta panimoravintolalta.

4    Panimoravintola Beer Hunter’s – Yllä mainitsinkin, että 11 olutta tuli tältä panimolta maistettua ja jokainen toimi. Loistavaa työtä BH:lta ja hienoa, että saadaan maitokauppoihin heidän tuotteitaan ja vieläpä järkihintaan.

3    Stadin Panimo – Stadin Panimon oluita pääsin maistamaan käydessäni vierailulla panimolla ja Helsingin SOPPissa maistoin myös kahta loistavaa StaPan olutta MIWtFY Sour Ale ja American Double IPA. Tasaisen varmaa työtä hyvien oluiden saralla.

2    Nokian Panimo – Nokian Panimo toi keväällä maitokauppoihin tämän vuoden hittioluen eli Keisari 66 APAn. Kyseinen olut nousi monella varmasti vuoden ostetuimpien oluiden joukkoon ja niin teki itselläkin.

1    Malmgårdin Panimo – Malmgårdin voikin nostaa listalle kahden loistavan oluen tahdittamana. Ensimmäisenä Oak Porter ja toisena erittäin hyvä H.O.D.A.

Vuoden Olutravintola 2013 (Gastropub Tuulensuu)
5    Oluthuone Kaisla – Kaislan nostan tämän listan kärkeen, koska siellä koin parhaimmat oluet mitä ravintoloissa koko vuoden aikana join. Päällimmäiseksi nousevat Plevnan Siperia ja Westvleteren 12. Loistava paikka, jossa erittäin hyvä olutvalikoima. Kaislassa pitää oikein miettiä, että minkä hyvän oluen valitsisi, kun sieltä löytyy joka kerta paljon maistamattomia.
 
4    The Gallows Bird – Viihtyisä olutravintola, missä on aina mukava käydä. Valikoima ei ole niin laaja kuin Kaislassa, mutta hyviä löytyy oikein riittävästi.
 
3    Harry’s Jyväskylä – Kertaalleen tuli käytyä ja tykkäsin paikasta. Monet muutkin silloin tykkäsi, koska paikka oli aivan täynnä ihmisiä. Must paikka, kun käy Jyväskylässä.
 
2    Oluthuone William K. Sello – Tavallaan oma kantapaikka. Joensuussa ei tule käytyä oikeastaan missään, mutta tämä Espoon Sellon William K. on vieressä paikkaa, jossa tulee käytyä useamman kerran vuodessa. Täällä tulee sitten vierailtua hyvien oluiden parissa. Muutamia loistavia BrewDogin oluita on täältä tullut löydettyä ja joka kerta lähes tulee maistettua myös BrewDogin Hardcore IPA.

Paras suomalainen Olut 2013 (Plevnan Siperia)
5    Plevnan Siperia – Vuoden paras olut!!!

4    Nokian Keisari 66 American Pale Ale – Itselleni ostetuin olut tänä vuonna ja löytyy lähes poikkeuksetta jääkaapista. Vuoden hitti!!!

3    Beer Hunter’s Äkäpukki – Loistava porilainen Imperial Stout. Tämä oli niin hyvää, että piti oikein pari lasillista nauttia Jyväskylän Oluton –festareilla. Loistavan panimon paras olut.

2    Beer Hunter’s Mufloni CCCCC IPA – Tämän syksyn yksi suosituimpia oluita Alkossa. Onneksi tajusin sen, että tämä kiinnostaa ihmisiä ja ostin kerralla useamman pullollisen nautittavaksi. Maailman luokan India Pale Ale.

1    Stadin MIWtFY Sour Ale – Helsingin SOPPin yksi parhaimmista oluista. Tyylilaji on itselleni melko tuntematon, mutta tämä olut säväytti niin paljon, että pakko oli pisteitä antaa. Loistava olut StaPalta.

Vuoden Suomenkielinen Olutblogi 2013
Oman ääneni annoin Reittausblogille. Olen seurannut Harri Metsäjoen Reittausblogia sen alkuajoista asti ja kyseinen blogi on suurimpia innostajia siihen, että itse rupesin kirjoittamaan juttuja. Harrin tarkat arviot ovat sellaisia, joihin en tule ikinä pystymään ja tykkään hänen kirjoitustyylistään. Tyylikäs blogikokonaisuus.

Tähän loppuun voikin sanoa, että tämä vuosi oli suomalaisen oluen juhlaa ja siitä suuret kiitokset kuuluu suomalaisille panimoille. Teette loistavaa työtä, että me olutharrastajat pääsisimme kokemaan mahtavia makuelämyksiä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *