Välikommenttia jouluoluista

Tässä on nyt tullut maistettua muutama Alkon jouluolut ja nämä kokemukset ovat tähän mennessä olleet hieman vaihtelevia. Kaikkein ensimmäisenä maisteluun tuli Plevnan Siperia ja olihan se käsittämätön olut. Siperiaa tulikin sitten ostettua ihan reilu satsi talteen. Pitää varmaan laittaa lukkojen taakse ja hävittää avain, muuten saattaa tulla nautittua ennenaikaisesti 🙂

Siperian jälkeen seuraavaksi maisteluun otin Great Divide Hibernation Alen, joka oli oikein maistuva olut, mutta loppusilaus puuttui. Monien mielestä tämä on ollut jouluolut valikoiman parhaimmistoa, mutta itselleni ei aivan kärkijoukkoon pääse.

Hiberneissönin jälkeen maisteluun pari aikaisemminkin maistettua olutta eli viime vuoden jouluvalikoimaan kuulunut Mikkeller Hoppy Lovin’ Christmas ja ulkoisilta mailta hommattu Aecht Schlenkerla Eiche. Hoppy on kyllä omaan suuhuni hyvin muovautuva IPA ja tykkään siitä erittäin paljon. Toimi viime vuonna ja tänä vuonna aivan yhtä hyvin. Viime vuonna pisteitä 40/50, eikä ollut mitään syytä muutella. Eicheä tuli kiskottua viime vuonna useampi pullollinen ja viimeinen niistä kaatui tuossa kesällä. Nyt kävin hakemassa pullollisen tätä Urbockin isoveljeä ja kyllähän se vaan maistui. Pisteitä 43/50, mutta ei silti yllä Urbockin tasolle. Urbock tulee olemaan vahvasti läsnä tämän vuoden joulun juhlimisessa ja niin varmasti myös monella muullakin.

Sitten oli aika siirtää joulu-olut maistelun etelä naapurin olueeseen ja lasiin kaatelin Saku Porterin. Tämä oli näistä joulujuomista tähän mennessä kehnoin tapaus ja ei osunut positiivisella tavalla omaan makuaistiini. Seuraava olut jatkoi samoilla linjoilla eli ei oikein uponnut. Nøgne Ø Underlig Jul oli sellainen joulumaustepläjäys, joka oli melko hankala juotava. Taustalla potentiaalia, mutta se hävisi kaikkien näiden joulumausteiden alle. Kahden kehnon jouluoluen jälkeen maisteluun tuli norjalainen Lervig Brewers Reserve Winter Ale. Kyseisestä en ole vielä arviota julkaissut, mutta sanottakoon, ettei säväyttänyt tämäkään. Kolmen melko huonon jouluisen oluen jälkeen tässä lähdetäänkin kohti viikonloppua ja vielä on paljon maistettavana. Suurimmat odotukset kohdistuvat kaksikkoon Alesmith Yule Smith Winteriin ja Gouden Carolus Christmasiin.

Tässä vielä listaa maistetuista parhaimmuusjärjestyksessä ja suluissa pisteet:

Plevnan Siperia – Täydellinen olut. Voimakkaasti humaloitu Imperial Stout. (45/50)
Aecht Schlenkerla Eiche – Loistava savuolut (43/50)
Mikkeller Hoppy Lovin’ Christmas – Loistava IPA (40/50)
Great Divide Hibernation Ale – Ihan hyvä olut (37/50)
Lervig Brewers Reserve Winter Ale – Makea ja hieman epämiellyttävä olut
Nøgne Ø Underlig Jul – Hankala ohutrunkoinen maustepommi (32/50)
Saku Porter – Viinainen Portteri (29/50)

Mikä on sinun suosikkisi ja miksi?

huom. Pariin otteeseen muokattu Hibernation Alen pisteitä, kun en osaa kirjoittaa numeroita 🙂

5 thoughts on “Välikommenttia jouluoluista

  1. Hiberneissönille tais napsahtaa 10 pojoo liikaa tohon lopun summaukseen.

  2. Jeps! Great Divide laittoi tilille sellaisen summan, että pakko oli nostaa pisteitä 😉 lähetin rahat takaisin ja otin pisteet pois 😀

  3. Kyllä se tähän mennessä on ollut tuo Hibernation Ale. Yhtä hyvää olutta en ole juonut pitkiin aikoihin. Toki vielä on jokunen juomattakin. Yulesmith täytyy ens viikolla käydä hakemassa ainakin.

  4. Tänä jouluna Yulesmith ja Gouden CC. Kokonaisvalikoimaan olen ollut suht tyytyväinen. Kaipaamaan jäin vain Mikkellerin Santa's Little Helperiä, se oli todella hyvä, 2011 jouluna.

  5. Tänä vuonna parhaiten ovat vakuuttaneet Kulmbacherin Eisbock ja Malmgårdin Huvila Arctic Circle Ale. Ja kyllä St. Feuillienen Cuveé de Noëliakin tulee vielä varmasti pariin otteeseen ostettua. Siperiaa en nyt ota tähän mukaan, koska en pidä sitä varsinaisesti jouluoluena, ennemmin Plevnan aikaisena joululahjana suomalaisille oluen ystäville.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *