Jouluolut 2013 – Saku Porter

Saku Porter

Olutopas.info – Arvio 

Yleistä: Edellisestä kerrasta, kun tätä Sakun Portteria maistelin, niin on kulunut erittäin pitkä aika. Voinen sanoa, ettei ollut minkäänlaisia muistikuvia, että miltä kyseinen olut maistuu. Saku Porter on Balttityylinen Porter eli pohjahiivaoluita. Virolaiset Saku oluet ovat tuttuja poikkeuksetta kaikille suomalaisille ja yleensä vieläpä suurina määrinä salkkuihin pakattuna. Tämä Saku Õlletehas sijaitsee Sakun kaupungissa Tallinnan kupeessa ja kyseinen panimo on Viron suurin. Panimon historia sai alkunsa vuonna 1820 ja nykyisin panimo kuuluu osaksi suurta ja mahtavaa Carlsberg Breweriesiä. Tämä Saku Porter valmistetaan Latvian puolella Aldariksen tehtaalla. Aikaisemmin, kun kyseinen olut oli Virossa tuotannossa, niin prosentteja oli 7,5 ja Latviaan siirtymisen jälkeen niitä on ollut 6,9 %.

Saku Porter on panimon sesonkituote ja ei ole ympärivuotisessa tuotannossa.

Panimo: Saku Õlletehas tai siis Aldaris

Maa: Viro

Tyyli: Balttityylinen Portteri

Voltit: 6,9 %

Kantavierre: 17,3 %

Katkerot: 16,0 EBU

Väri: 104,0 EBC

Humalat: Hallertau

Maltaat: Lager-, paahto- ja karamellimaltaat

Ulkonäkö: Vaahto on reilun kolmen sormen mittainen ja häviää oluen pinnalta melko vauhdilla. Väriltään erittäin tummanruskea, lähes musta.

Tuoksu: Tuoksussa heti tulee itselle joku epämiellyttävä fiilis. Alkoholi tuntuu melko voimakkaana. Paahteista mallasta, reilusti makeutta, suklaata ja kahvia on oikein reilusti, mutta joku tässä ei vaan omaan nenään toimi.

Maku: Makea karamellinen, paahteinen ja kahvinen portteri. Hieman ”viinainen”.

Tuomio: Tämä ei vaan jotenkin sytyttänyt. Jotenkin vaan alkoholi iski tuoksussa ja maussa liian vahvana. Balttiporttereille ominainen makeus oli sekin hieman liikaa minulle. Paras virolainen olut mitä olen maistanut, mutta siltikin melko kehno.

Ostanko jatkossa: Jotenkin tuntuu, että pitäisi uudestaan ottaa maisteluun kun en oikein usko tämän olevan näin kehno. Pitää varmaan Virosta hakea pari lavaa testiin hintaan euron pullo. No joo! vitsi vitsi.

Mistä: Saatavilla Alkon jouluvalikoimasta 2013

Olutopas.info pisteeni: 29/50

Kolme sanaa: Virolainen Viina Portteri

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *