Suomen OlutExpo2013 – 18.10.2013 klo.17:00-22:00

Suomen OlutExpo 2013 perjantaipäivän raportti jatkuu ja lasiini kaatuikin Beer Hunter’sin tiskiltä…

Beer Hunter’s Tyrnilambic – Tämä oli tähän mennessä tapahtuman maistuvin kokemus. Heikkisen Mika kertoi, että juoma on nelivuotias ja häntä harmittaa, kun se on nyt parhaimmillaan, mutta kohta loppuu. Lambicit ovat itselleni melko tuntemattomia, mutta tästä tykkäsin erittäin paljon. Marjaisa ja hapan herkku.

Tyrnilambicin jälkeen kävin hakemassa annoksen…

Nøgne Ø Wet Hop Ale – Erittäin hedelmällinen APA, josta en saanut kyllä minkäänlaista otetta. Ei hirveästi tullut positiivisia asioita mieleen. Harvoin tämän panimon oluisiin joutuu pettymään, mutta tämä oli melko mitään sanomaton.

Kello hipoi 17:00 ja oli aika siirtyä kuuntelemaan BrewDogin esitystä. Zarah ja Bowman kertoivat panimon historian tai oikeastaan Zarah intoa puhkuen kertoi ja Bowman vastasi muutamiin kysymyksiin ja kertoi oluistaan. Juttua riitti, vaikka itselleni ei juurikaan uusia asioita tullut esille.  Hauska fakta oli kuulla oluesta nimeltä BrewDog Tokyo*, että USAn markkinoilla olut nimeltään Tokio. Tämä sen vuoksi, että muuten usalaiset luulisivat oluen valmistusmaaksi Japanin. Tämän lisäksi Suomeen on tulossa myös oma Hello My Name is… -olut. Nyt en tarkkaan muista, mutta se oli joku Marietta tai vastaavaa. Esitys oli oikein viihdyttävä ja Zarah jaksoi kertoa koko tunnin intohimonkohteestaan eli BrewDogista.

BrewDogin vanha logo 🙂
Tokyo -> Tokio
Worse than Nickelback

Esityksen jälkeen siirryin hakemaan juotavaa, koska koko esitys meni vesipulloa tyhjentäessä. Mikkeller Black Hole. Halusin ottaa tämän uudestaan maisteluun, koska kotona muutama kuukausi maisteltu yksilö ei antanut sellaista makunautintoa, kuin oisin kuvitellut. Olut oli aivan liian kylmää, joten sitä siinä sitten käsissäni lämmittelin. Samalla oli mukava vaihtaa kuulumisia mm. Olutoppaan nimimerkin miikkah kanssa. Miikkah oli laatinut ennen tapahtumaa taulukon mukana olevista oluista. Olimme kumpikin huomanneet, että erittäin monella oli kyseinen lista tulostettuna mukana. Mahtavaa! Hänen lisäksi tapahtumassa oli erittäin paljon blogini lukijoita ja heidän kanssaan oli erittäin mukavia keskusteluja. Kiitokset myös palautteesta ja kehuista. Hienoa kuulla, että jutuista tykätään. Antaa voimia jatkaa kirjoittelua. Black Hole alkoikin olla nautittavassa lämpötilassa, mutta ei juurikaan tarjonnut mitään erityistä. Hienoinen pettymys.

Kello alkoi lähestyä 19:00 ja siirryin hakemaan Diamondin tiskiltä viimeistä maistamatonta BrewDogin olutta. Hanoja oli vääntämässä panimon kaksikko Zarah & Bowman. Kaksikko kaatoikin lasiini yhteistuumin…

BrewDog Abstrakt AB:14 Imperial Weizenbock – Erittäin paksu banaaninen olut, joka oli todella makea. Hiivaa, vehnää ja toffeinen. Loistava jälkiruoka, josta tykkäsin erittäin paljon. Alkoholi tuli hieman läpi, mutta ei itseäni häirinnyt. Zarah ja Bowman kertoivat maun olevan, niin lähellä kun vaan voi jälkiruokaa nimeltä ”Bannofee pie”.

BrewDog Abstrakt AB:14 Imperial Weizenbock – Very thigh beer with lot’s of banana, which was really sweet. Yeast, wheat and toffee. Great dessert, which I liked very muck. Alcohol came little bit through, but didn’t disturb me at all. Zarah and Bowman told the taste is made, as close you can get to dessert called ”Bannofee pie”.
Diamondin tiskille ja lasiin

Imperialistisika IPAn maistelussa Tobias, Bowman & Zarah

Nautiskellessani AB:14sta, niin vaihdoin muutaman sanan herrasmiehen
nimeltä Tobias Emil Jensen kanssa, joka on toinen tanskalaisen To Øl
–panimon perustajista. Kysyin, että haluisiko hän lähteä mukaan
tutustumaan suomalaisiin oluisiin ja näin saimme ”retkikuntaamme” uuden
jäsenen. Zarah ja Bowman pääsivät tiskin takaa, joten lähdimme
harppomaan kohti Suomen Olutseuran tiskiä. Ensimmäisenä he pääsivät
maistamaan Hatebrewn Imperialistisika IPAa, joka tässä vaiheessa
olikin jo ensimmäiseen kegiin nähden täysin hiilihapoton. Harmi sinänsä,
kun panimo teki ensi esiintymisensä suomalaisille oluenystäville.
Bowman mainitsi hapottomuudesta ja sanoi oluen olevan juuri Real Alea,
eikä se häntä juurikaan haitannut. Hän tykkäsi kuitenkin oluen
hedelmällisyydestä ja oluessa käytetystä humalasta: Waimea.

To Øl: Tobias, BrewDog: Zarah, Hatebrew: Oraakkeli & Alkemisti, BrewDog: Bowman

”Parrakkaat panimolaiset”

Imperialistisian jälkeen siirryimme vastapäätä olleeseen Nokian Panimon tiskille, koska he olivat kuulleet jostain 66 oluesta. Kerroin sen olleen viime kesän ehdoton suomalainen hittituote maitokaupoissa. Tässä vaiheessa Tobias siirtyikin valmistautumaan omaa esitystään varten. Saimme maisteluun Nokian Keisari 66 APAt ja kyllähän se vaan maistui. Kommentit olivat, että mukavan hedelmällinen ja humalointi tuntuu sopivasti, että ei ole liian vaikea olut juoda. Eli sellainen loistava olut, kun haluaa opetella lager oluista poikkeavia oluita.

Nokian 66sen jälkeen jäin hetkiksi aikaa itsekseni nauttimaan oluista, kun BrewDogin kaksikko lähti hetkeksi aikaa tiskinsä taakse. Zarah sanoi, että hän etsii minut käsiinsä, kun joutaa jatkamaan kierrostamme. Lähdin kiertelemään ja katsomaan löytyisikö jotain mielenkiintoisia maistamattomia oluita. Tapasin uudestaan Tiilikaisen Heinon, kun samalla lasiini kaatui uuden ruotsalaisen panimon CAP:in Double IPAn.

CAP Double IPA – Juuri sellainen tupla IPA, josta itse
tykkään reilusti trooppisia hedelmiä, joista pääosissa persikka.
Greippiä myös reilulla kädellä heitetty mukaan. Prosentteja 9 ja
helposti juotava, joten samanlainen petollinen juoma, kuin esim
BrewDogin Hardcore IPA, mutta ei tässä samalla tavalla tietysti ollut
EBUja. Loistavaa olutta!

Heinon kanssa keskustelimme pääasiassa oluiden arvioimisesta ja siitä, että kumpikin olemme sellaisia ettemme tälläisissä oluttapahtumissa juurikaan reitata oluita. Nautimme tapahtumasta ja sen tarjonnasta. Itse kirjaan oluista muutamia pääpiirteitä ylös, mutta en rupea pisteyttämään. Hienoa keskustelua, johon yhtyi myös Olutoppaan nimimerkki Kopula, joka oli myös erittäin mukava tavata. Kuulinkin heiltä, että Teerenpeliltä on saatavilla Mokkamatti. Eikun tapaamaan Matti. Kyseinen olut oli erittäin hyvä ja ehdottomasti paras maistamani Teerenpelin olut. Mukavan kahvinen kokemus.

Teerenpeli Mokkamatti
VASP Prykmestar Savu maistelussa

Matin kanssa kävellessäni Zarah liittyi seuraani ja sanoin, että seuraavaksi hän pääsee maistamaan savuolutta. Menimme Vakka-Suomen panimon tiskille ja harmikseni valikoimassa ei ollut Savukatajaa. Onneksemme hanasta löytyi toinen erittäin hyvä savuolut Prykmestar Savu ja sitä otimme lasilliset. Hän tykkäsi voimakkaasta savukinkkuisesta aromista ja lähdimme viemään Bowmanille maistiaista. Savuisen herkun jälkeen kello alkoi hipoa valomerkkiä, joka oli klo. 21:30. Sain vielä yhden lasillisen herkullista Abstrakt AB:14sta ja lähdimme suunnistamaan illan viimeiselle OlutExpon oluelle. Suunnistimme Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan tiskiä kohti ja matkalla kerroin, että pääsevät maistamaan Suomen parhaaksi olueksi tänä vuonna valittua olutta. Tiskille saavuttua tilasin kolme lasillista Laitilan Imperiaalia. Bowmanin ensimmäinen kommentti. ”This is fucking awesome beer”. Kumpikin tykkäsivät erittäin paljon ja kehuivat olutta ja miksipä ei kehuisi. Itse pääsin vasta tänä vuonna Imperiaalin makuun ja tykästyin kerrasta.

Toinen lasillinen AB:14sta. NAM!
Imperiaali – ”Fucking awesome beer!!!”
Imperiaalista keskustelua

Laitilan Imperiaali – Pikimusta olut, jossa reilusti paahteisuutta, kahvia, lakritsia ja mämmisyyttä. Tummaa suklaata ja pientä happamuutta. Reilu humalointi antaa mukavan potkun tälle oluelle. Loistava suomalainen olut.

Siinä hetki juteltiin Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan tiskillä, kunnes Bowman huomasi Stallhagenin tiskin. Hän paljasti, että on ollut ennen BrewDogin hommaansa, niin kolme kuukautta harjoittelussa Ahvenanmaalla Stallhagenilla. Enpä tätäkään tietänyt eli aina oppii jotain uutta. Menimme sitten vielä käymään Stallhagenin tiskillä ja Bowman pääsi vaihtamaan kuulumisia. Stallhagenin panimomestari Mats Ekholm tarjoili meillä maistiaisia Stallhagen Honungsöl – oluestaan. Sitten olikin jo aika poistua OlutExposta ja BrewDogin kaverit ehdottivat, että käytäisiin jossain syömässä ja mukaamme oppaaksi lähti Hatebrewn Oraakkeli. Hän suositteli ruokapaikaksi Gastropub Stone’sia ja sinne lähdimme viileässä syysillassa vaeltamaan.

Gastropub Stone’sissa oluella ja burgerilla 🙂

Saavuimme Stonesiiin ja saimme oikein hyvän pöydän. Paikka oli muuten lähestulkoon täynnä. Koko retkikuntamme oli aivan nälissään, koko päivän mittaisen oluen kittaamisen jälkeen. Tilasimme juomaksi Stone’s Golden Muflonit eli Beer Hunter’sin Stonesille valmistamaa olutta. Sitten jokainen tilasi haluamansa burgerin. Ruoka oli käsittämättömän hyvää ja lisää ruokajuomaa otimme vielä Malmgårdin Proto #3:sen verran. Loistavaa oli istua hyvässä porukassa, nauttia oluista ja hyvästä ruoasta.

Suomen OlutExpo 2013 oli kaikin puolin loistava tapahtuma. Siihen nähden, että oli ensimmäinen kerta kun tämä on järjestetty, niin homma toimi hyvin. Pieniä korjattavia asioita on, mutta uskon niiden korjautuvan seuraavaan tapahtumaan. Kiitokset vielä Mikki Nyman ja koko Suomen OlutExpo –tapahtuman työryhmä hienosta tapahtumasta. Kiitokset myös kaikille panimoille ja maahantuojille mahtavasta olutvalikoimasta. Haluan kiittää myös kaikkia hihasta nykineitä oluenystäviä mukavista juttutuokioista ja suuret kiitokset myös BrewDogin kaksikolle Zarah ja Bowman hyvästä seurasta.

Kaverikuva 🙂

Lähetin tuossa pari päivää sitten Mikki Nymanille muutaman kysymyksen tapahtumasta ja tässä on niihin vastauksia:

1. Paljon tapahtumassa oli kävijöitä?
Kokonais kävijämäärä oli 3000-3500 kolmen päivän aikana josta 2/3 lauantaina, tarkempi päivä erittely ehkä julkaistaan myöhemmin. Yleisön suhteen laatu selvästi korvasi määrän, meidän slogan ”Maistellaan enemmän, juodaan vähemmän” todellakin toimi markkinoinnissa.

2. Mitkä asiat onnistuivat mielestäsi erittäin hyvin?
Tapahtuman perusformaatti toimi erittäin hyvin, juomapoletit olivat näytteilleasettajien mieleen sekä lasinvaihto toimi loistavasti.

3. Missä on vielä parantamista?

Tapahtuman markkinoinnissa ehdottomasti, meidän pitää saada kävijämäärä nostettua reilusti ensi vuonna. Sunnuntain kävijämäärä oli pettymys kaikille, emme saaneet aktivoitua tarpeeksi ravintolatyöntekijöitä liikkeelle. Myös tapahtuman valmisteluissa tapahtui viime hetken yllätyksiä kuten oikutteleva suurkoko tulostin, minkä takia osastot oli ilman hinnastoja perjantaina. Mutta ensi vuonna olemme viisaampia, ja tietyt asiat tehdään huomattavasti aikaisemmin.

4. Ehditkö kiireiltäsi tutustua tapahtuman olutkattaukseen? Jos ehdit mitä maistelit?
Valitettavasti olin todella kiireinen koko viikonlopun, mutta ehdin maistella muutamia täysin uusia tuotteita kuten Hatebrewn Imperialistisika IPA.

5. Tuleeko tapahtumalle jatkoa ensi vuonna?
Ehdottomasti! Saamani palaute näytteilleasettajilta on ollut niin positiivinen että tapahtuma varmasti jatkuu, oli selvästi nähtävissä että tämän tyyppiselle tapahtumalle on kysyntää. 2014 OlutExpo tulee nostamaan tämän tapahtuman aivan uudelle tasolle!

Suomen OlutExpo 2013 -tapahtuman parhaat oluet olivat mielestäni BrewDog Abstrakt AB:14 Imperial Weizenbock ja Beer Hunter’s Tyrnilambic.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *