Suomalaiset pienpanimot tutuksi – Laitilan Wirvoitusjuomatehdas

Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan tarina alkoi vuonna 1995 valmistamalla vanhan ajan limonadeja melko vaatimattomilla puitteilla Fazerin vanhassa munanporaamossa Laitilassa, jossa Fazer ennen valmisti Mignon-suklaamunia. Aluksi toiminta olikin nostalgisien juomien tekemistä itse valmistetuilla laitteilla käsityönä, jolloin etikettien liimauskin hoidettiin käsin. Kenelläkään limonaadin valmistajista ei ollut minkäänlaista tietoa alasta, mutta intoa tehdä oli sitäkin enemmän.

Vuonna 1997 tuotevalikoima laajeni limonadeista siidereihin ja valikoimaan tuli Oiva siideri. Panimolaitteisiin ei tässä vaiheessa tehtailijoilla ollut varaa. Siideri saavuttikin suuren suosion ja nosti toiminnan huikeaan nousuun, mutta taustalla oli kuitenkin kova hinku aloittaa oluenpaneminen. Vuonna 1999 löytyikin paikallisen yrityksen romulavalta meijerisäiliö. Intoa täynnä olleet tehtailijat kytkivät siihen putkiliikkeestä ostamansa höyryä tuottavan jäätyneiden putkistojen sulatuspolttimen ja näin syntyi Laitilan ensimmäinen panimolaitteisto. Innovaatio sai nimekseen Steam Beer Boiler, joka tuli ensimmäisenä pannun Kukko Höyryoluen mukaan.

Vuonna 2001 panimo siirtyi uusiin rakentamiinsa tiloihin, jossa vielä tänäkin päivänä harjoittavat toimintaansa. Samana vuonna panimo siirtyi käyttämään tuotantolaitoksessaan tuulivoimalla valmistettua sähköenergiaa. Panimomestarina toimi nykyisin Vakka-Suomen Panimon omistajana/panimomestarina toimiva Jani Vilpas, joka siirtyi vuonna 2006 perustamaan omaa panimoaan. Tilalle tuli Niko Hurskainen, joka oli panimomestarina aina vuoteen 2012. Nikon jälkeen tehtävää on hoitanut Ville Vilen tittelillä panimopäällikkö.

Laitilan Wirvoitusjuomatehdas onkin vuosien varrella kasvanut huomattavan paljon ja on tällä hetkellä Suomen neljänneksi suurin panimo ja toiseksi suurin suomalainen panimo.

Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan olutvalikoima:
Alle 4,7% oluet:

Yli 4,7% oluet:

Kausioluet:

Kukkoja ja kievareita

Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan tuotteet ovat saatavilla hyvin varustetuista päivittäistavarakaupoista kautta maan, Alkosta ja ravintolamyynnistä.

Tässä linkki tuotevalikoimaan: Laitilan Juomakirja 2013

19.–20.4.2013 Kaapelitehtaalla järjestetyillä Helsinki Beer Festivaleilla Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan oluet menestyivät loistavasti keräten yhteensä viisi palkintoa. Imperiaali Stout voitti kultaa sarjassa vuoden stout ja portteri 2013, jonka lisäksi se oli kaikkien sarjojen paras ja palkittiin näin ollen Vuoden 2013 olueksi. Samainen kunnianosoitus on tullut Imperiaali Stoutille myös vuonna 2010. Imperiaali Stoutin menestyksen vanavedessä tuli Kievari Barley Wine voittaen kultaa vuoden vahva ale 2013 – sarjassa. Näiden lisäksi Kievari Portteri tuli hopealle Imperiaali Stoutin jälkeen vuoden stout ja portteri – sarjassa ja Kukko Kellariolut sijoittui hopealle vuoden vaalea lager 2013 – sarjassa.

Imperiaalin menestys saikin jatkoa 22.8.2013 Herkkujen Suomi 2013 –Syystober –tapahtuman yhteydessä järjestetyssä Suomen Paras Olut –kilpailussa. Laitilan Imperiaali Stout tuli valituksi Suomen Parhaaksi Olueksi ja menestys oli muutenkin loistava koko panimon osalta. Imperiaali Stout voitti yli 4,7 prosenttisten ale – oluiden sarjan. Kukko Tumma oli paras enintään 4,7 – prosenttisten tummien ja värillisten sarjassa. Kievari Portteri voitti yli 4,7 – prosenttisten tummien ja värillisten sarjan, jossa Kievari Schwarz oli kolmas. Kilpailun tulos oli Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan osalta erittäin loistava, kun kilpailuun osallistui kuitenkin 146 erilaista olutta yhteensä 21 kotimaisesta panimosta.

Jaskan mielipide panimosta:
Laitilan Wirvoitusjuomatehdas on Suomen suurin pienpanimo ja heillä on melko kattava olutvalikoima. Tämän lisäksi panimo valmistaa laajan valikoiman virvoitusjuomia, siidereitä ja lonkeroita. Virvoitusjuomista ehdoton suosikkini on Sitruunasooda, josta tulee lapsuus mieleen joka kerta. Muutamia siidereitä ja lonkeroita olen maistanut, mutta ne eivät kuulu suosikkeihini. Enpä minä muutenkaan hirveästi sellaisten juomien päälle välitä.

Oluiden osalta itselleni ehdottomasti ostetuin on Kukko Pils, joka on varmaan ainoa ostamani monipakkaus. Kukko Pils on itselleni tyypillinen saunaolut ja sitä on lähes poikkeuksetta kaapissani. Maistuva ja helposti lähestyttävä olut, joka maistuu myös raskaan työpäivän jälkeen. Kievari Espi ja Humalainen ovat pari muuta maitokauppavahvuista Laitilan juomaa, joita tykkään juoda. Kummassakin on oikein mallikas määrä katkeroa ja ovatkin omaan makuuni sopivia maitokaupanoluita.

Alkon valikoiman oluista Kukko Vahva Pils on tullut muutamaan otteeseen maistettua ja omaan suuhuni maistuvampi oli kaupan puolelta löytyvä Kukko Pils. Kievari Barley Wine oli tullessaan Alkon valikoimaan mukava lisä ja sitä tulee silloin tällöin ostettua. Kievari BW ei ole tämän arvostetun tyylilajin kärkipäätä, mutta siltikin toimiva makuelämys. Kievari Portteri on ollut itselläni mainio ruoanlaittojuoma, josta kokki on tietenkin oman osuutensa vetänyt välistä. Perinteinen mauste, kun valmistan hirvipataa ja voinkin sanoa, että usein tulee valmistettua. Imperiaali Stoutin saapuminen Alkon valikoimaan oli loistava uutinen ja on maultaan oikein loistava suomalainen olut. Ehdottomasti panimon paras olut.


Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan valikoima on laaja ja sieltä löytyy myös sellaisia oluita, jotka eivät hirveästi itselleni uppoa. Näistä pari esimerkkiä ovat Kukko Lager ja Kukko Tumma. Kukko Lager on melko peruslager ja mieluummin otan kaupasta mukaani vieressä olevan Kukko Pilsin. Kukko Tumma kuuluu tummiin lagereihin, joita muutenkin tulee harvoin ostettua, joten ei juurikaan puhuttele minua. Noista tuo Kukko Lager on tullut näköään myös saataville 6-päkkinä.
Yhteenvetona voisikin sanoa, että Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan olutvalikoima palvelee erittäin hyvin omia tarpeitani ja siitä valikoimasta saan poimittua juuri ne omat suosikkini. Hienoa on seurata, että vajaassa 20 vuodessa Laitilan Wirvoitusjuomatehdas on noussut maamme suurimpien panimoiden joukkoon. Tämän lisäksi on loistavaa, että panimo on saanut menestystä näissä olutkilpailuissa. Jatkakaa vaan samaan tahtiin!

Lisätietoja Laitilan Wirvoitusjuomatehtaasta: www.laitilan.com 

Tekstiä muokattu: 2.10.2013 klo. 17:20 ja muokattu nykyisen panimopäällikön nimi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *