Laitilan Imperiaali Stout

Laitilan Imperiaali Stout

Olutopas.info – Arvio 

Yleistä: Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan valmistama Imperial Stout nimeltään Imperiaali Stout on alun perin valmistettu panimo 15 –vuotisjuhlaolueksi vuonna 2010. Vasta tänä vuonna pääsin ensimmäistä kertaa maistamaan kyseistä olutta, kun tällä oluella on ollut aina melko huono saatavuus. Imperiaali tuli Alkon valikoimiin tuossa tämän vuoden elokuussa, joten tuolle huonolle saatavuudelle on tullut parannusta.

Tänä vuonna Imperiaali on menestynyt olutkilpailuissa erittäin hyvin. Huhtikuussa Imperiaali valittiin Helsinki Beer Festivaleilla Vuoden olueksi 2013. Elokuussa Suomen Paras Olut –kilpailussa Imperiaali voitti parhaan yli 4,7 %:sen ale-oluiden sarjan ja tuli valituksi Suomen parhaaksi olueksi vuodelle 2013. Näiden lisäksi Imperiaali on voittanut Helsinki Beer Festivalin parhaan oluen palkinnon myös vuonna 2010.

”Aloitin Imperial Stoutin kehittelyn jo kesällä 2006. Aikoinaan oli puhetta jo 10-vuotisjuhlaoluesta, mutta se jäi kuitenkin tekemättä. Niinpä toimitusjohtaja Rami Aarikka totesikin jo varhain, että ainakin 15-vuotisjuhlavuotena tehdään kunnon juhlaolut”, panimopäällikkö Ville Vilen kommentoi Imperiaalia.

Olen jo pitemmän aikaa tykännyt Imperial Stouteista, joten kun pääsee maistamaan suomalaista Imperial Stoutia, niin onhan se aina hieno hetki. Kyseisen tyyliset oluet ovat Suomessa melko harvinaisia ja esimerkiksi Olutoppaasta löytyy kaiken kaikkiaan 14 erilaista suomalaista Imperial Stoutia ja näistä ei monikaan ole enää tuotannossa.Mutta nyt eikun arvion kimppuun.

Panimo: Laitilan Wirvoitusjuomatehdas

Maa: Suomi

Tyyli: Imperial Stout

Voltit: 9,2 %

Kantavierre: 22,0 %

Katkerot: 82,0 EBU

Väri: 300,0 EBC

Humalat: Magnum, Cascade ja Tettnang

Maltaat: Pale Ale, tumma karamellimallas, suklaamallas, paahdettu ohra- ja värimallas

Ulkonäkö: Olut on väriltään täysin pikimusta. Oluen päälle muodostuu parin sentin mittainen ruskean beigevaahto. Vaahto häviää oluenpinnalta melko nopeasti.

Tuoksu: Tuoksussa on reilusti paahteista mallasta, kahvia, lakritsia ja suklaata. Tuoksusta voi poimia esille pehmeää hedelmällisyyttä. Erittäin hyvän tuoksuinen olut.

Maku: Makumaailmaltaan erittäin monipuolinen. Mukana paljon paahteisuutta, kahvia ja lakritsia. Pehmeän täyteläinen olut, jossa voimakas humalointi antaa mukavan potkun tälle toimivalle kokonaisuudelle.

Tuomio: Kaiken kaikkiaan loistava suomalainen olut, josta ei moitteita löydy. Erinomainen nautiskeluolut. Ehdottomasti Laitilan paras olut.

Ostanko jatkossa: Ehdottomasti tulee ostettua ja varmaan pitää kellariinkin pari pulloa hommata, että voi katsoa kuinka kypsyy. Ainakin blogikollegani mukaan kypsyy erittäin hyvin:
Reittausblogi – Rinnakkainvertailu: Laitilan Imperiaali 2010 ja 2013

Mistä: Arvostelussa oleva pullo saatu panimolta ja Alkon hyllystä löytyy, josta on tullut itsekin haettua pari pulloa.

Olutopas.info pisteeni: 39/50

Kolme sanaa: Loistava suomalainen olut

BrewDogin Head Brewerin Stewart Bowmanin kanssa kävimme maistamassa Imperiaalia Suomen OlutExpossa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *