Kotioluet: Seilorin Saison

Yleistä: Kesälomani aikana pääsin maistamaan muutamia kotiolutharrastajien valmistamia oluita. Muutamia päiviä sitten kirjoittelin arviota Seilorin IPAsta, joka oli oikein hyvänmakuinen India Pale Ale ja nyt maistelussa oli samaisen kotiolutharrastajan seuraava olut. Tämä olut on ollut myös Olutopas.infon kotiolut –osion keskusteluissa esillä nimellä ”Operaatio jälkiliukkaat” ja asiaa tarkemmin seuraavat varmasti tietävät tästä. Olut rupesi käymään käymisastiassa kylpyhuoneen lattialla n. 30 asteessa n. viisi päivää, ennen kuin Juho tajusi siirtää astian pois sieltä. Hän pullotti koko olutsatsin ja niistä 70 % isoihin 0,75 litran pulloihin. Kypsyessään olut parani huomattavasti. Olut oli Juhon mielestä huonoa vielä n. 3kk. ikäisenä.7 kuukautta valmistuksen jälkeen tuossa kesäkuun lopulla Juho maistoi uudestaan olutta ja se olikin todella maukas Saison.

Sain häneltä 0,75 litran pullon tätä jenkkihumalilla maustettua Saisonia ja eikun maistamaan.

Tyyli: Saison

Ulkonäkö: Oranssin värinen olut, jossa hieman kuparin ruskeutta. Oluen päälle rakentuu reilu kolmen sormen mittainen kuohkea valkoinen vaahto.

Tuoksu: Tuoksussa pehmeää trooppista hedelmää, joka tunkeutuu sieraimiin jo juomaa kaataessa. Toisella nuuhkaisulla sitrus ja havuisuus iskee mukavasti esille. Happamuus ja hiivaisuus ovat myös hienosti mukana.

Maku: Maussa yhdistyy trooppinen hedelmä ja sitrusmainen kirpeys. Näiden lisäksi makupalettiin on heitetty sopivasti hapokkuutta ja hiivaa, niin tämä on valmis toimiva paketti.

Tuomio: Erittäin hyvän makuinen ”Jenkki viritetty Saison”, joka muistuttaa hieman Nøgne Ø / Bridge Road India Saisonia. Mielellään sitä istui lämpimänä kesälomailtana takapihan terassilla ja nautiskeli ison pullollisen tälläistä herkkua. On se hyvä, että Juho ei kaatanut tätä olutta viemäriin, koska tällainen on juuri oikeanlainen kesäjuoma.

Kolme sanaa: Erittäin hyvää kesäjuomaa

Pisteet:
Tuoksu: 7/10
Ulkonäkö: 4/5
Maku: 7/10
Suutuntuma: 3/5
Yleisvaikutelma: 14/20
Yhteensä: 35/50

huom! artikkelia muokattu  12.8.2013 klo. 14:41 korjattu oluen valmistukseen liittyviä asioita, joissa oli osaltani muutamia väärinkäsityksiä!

2 thoughts on “Kotioluet: Seilorin Saison

  1. Hei, tässä nyt on pieniä väärinymmärryksiä. Olut kävi käymisastiassa kylpyhuoneen lattialla noin 5 päivää ennen kuin älysin sen siirtää pois sieltä. Pullotin koko satsin, mutta suurimman osan, 70% noihin isoihin pulloihin. Kypsyesään parani huomattavasti kyllä. Juoma oli minun suuhun todella huonoa vielä n 3kk ikäisenä.

    Juho

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *