Suodattaa vai eikö suodattaa!

Otin tuossa yksi kesäinen päivä maisteluun kaksi saksalaista vehnäolutta, jotka kumpainenkin olivat Paulaner –panimon valmistamia. Suurin syy tälle maisteluun ottamiselle olikin ensi lokakuussa tuleva reissuni Saksaan Oktoberfesteille eli fiilistelyn pohjalta nämä juomat maisteluun lähtivät. Tarkoituksena Saksan reissulla olisikin käyttää yksi päivä Paulanerin olutteltassa maistellen panimon olusia ja kaikkea muuta Oktoberfestimäistä puuhastellen. En ole ennen käynytkään kyseisellä ”pikkubissefestarilla”, joten kun Saksassa asuva ystäväni kyseli minua sinne, niin heti piti lähteä lentoja tilailemaan. Jätetään Saksan reissun fiilistely vielä tuonnemmaksi ja palataan näihin kahteen vehnäjuomaan.

Tosiaan maistelussa oli Paulaner Hefeweissbier ja Paulaner Weissbier Kristallklar. Oluethan ovat muuten lähestulkoon identtiset, mutta toinen näistä on suodatettu. Voihan näissä olla muutakin eroa, mutta siitäpä en sen tarkemmin tiedä, joten jätän arvailut väliin. Tulenkin tässä hieman kertomaan mielipiteeni tästä suodattamisesta. Nämä oluet ovat saksalaistyylisiä vaaleita vehnäoluita, eikä kumpainenkaan ole oman tyylinsä mikään huippu hyvä olut.

Ulkonäkö: Oluiden eroavaisuudet rupeavat selviämään jo oluiden kaatuessa laseihin. Hefe on samean läpikuultamaton oranssinkeltainen olut, kun taas Kristall on kirkas kullankeltainen. Hefen vaahtokin on tuplasti korkeampi.
Hefeweissbier on kauniimpi olut.

Tuoksu: Tuoksultaan oluet ovat melko perinteisiä Hefeweizeneitä. Kummastakin löytyy banaani ja hiivaisuus. Hefessä nämä tuoksun aromit ovat, vaan kymmenen kertaa voimakkaammat Kristalliin nähden. Voisikin sanoa, että Kristallin tuoksu on erittäin mieto ja näitä aromeja saa oikein hakemalla hakea. Todella tylsän tuoksuinen olut, kun itselle iso osa vehnäoluiden nauttimista on se voimakas banaaninen ja hiivainen tuoksu mikä tunkeutuu sieraimiin jo pulloa avatessa. Tuossa sitä ei ole ollenkaan.
Hefeweissbier on tuoksultaan huomattavasti parempi.

Maku: Maussa jatkuvat tuoksun jo antamat ominaisuudet. Hefe on makean banaaninen ja hiivaisa olut, joka vaikka ei olekaan Hefeweizen tyylisten oluiden parhaimmistoa, niin siltikin tämän suodattimen läpi vedetyn veljensä rinnalla on loistelias olut. Hefestä löytyy mausteisuutta ja mukavasti vehnää. Oikein maistuva janonsammuttaja. Sitten kun maistellaan Kristallia, niin ensimmäinen hörppy ei juurikaan anna mitään ulospäin. Mieto vetinen versio verrattuna Hefeen. Kyllä tästä banaania löytyy, mutta jos Hefeen on isketty tertullinen banaania, niin tähän on heitetty yhden banaanin kuoret. Hiivasta ei ole mitään tietoa, kun se taitaa olla vielä siellä suodattimessa. Maultaan aivan mitään sanomaton olut. Kristall toimii janonsammuttajana, mutta niin toimii myös vesi eli jos makua halutaan, niin kannattaa ottaa suodattamaton
Hefeweissbier on maultaan valovuoden edellä.

Tuomio: Suodatettu Paulaner maksaa Alkossa 3,66 € ja Suodattamaton kustantaa 3,60 €. No tuolla hinnalla en näe minkäänlaista syytä ostaa kumpaakaan, kun esimerkiksi Weihenstephaner Hefeweissbier lähtee mukaan 3,48 €. No kuitenkin, niin kuin ylhäältä olevasta kirjoittelusta voikin aistia, niin suodattamaton on parempi. En oikeastaan löydä mitään järkevää syytä suodattaa näitä vehnäoluita. Se on vähän, niin kuin että sulla on hemmetin hyvä olut, mutta otetaanpa siitä tuo maku pois.

Älkää panimot ruvetko suodattamaan, vaan antakaa oluiden maistua! Jos jotain on pakko siellä panimolla suodattaa, niin kahvihuoneessa voitte sen Juhla Mokan vetästä suodattimen läpi, mutta sitä suodatinta ei sitten tuotantotilan puolelle viedä!!!

Olutopas.info pisteeni:

  • Paulaner Hefeweissbier 33/50
  • Paulaner Weissbier Kristallklar 24/50

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *