Jaska suosittelee – Alkon portterit ja stoutit

Porter ja Stout ovat kumpikin tummia pintahiivaoluita. Niiden valmistuksessa on käytetty paahdettua mallasta tai/ja paahdettua ohraa, josta tuleekin oluen tumma väri. Paahteisuus onkin näissä oluissa se yleisin tuoksussa ja maussa esille tuleva piirre. Kahviset ja suklaiset aromit ovat myös yleisiä. Porter sanaa käytettiin ensimmäisen kerran vuonna 1721 kuvastamaan tumman ruskeaa paahdetuista maltaista valmistettua olutta. Olut oli erittäin suosittua kantajien (porter) keskuudessa, jotka toimittivat tavaroita paikasta toiseen, joten sana Porter tarttui oluen nimeen. Myöhemmin samainen olut tuli tunnetuksi nimellä Stout. Alun perin sana Stout tarkoitti ”ylpeää” ja ”rohkeaa”, mutta siitä lopulta muuttui tarkoittamaan ”vahvaa”. Vahvoista Porttereista käytettiinkin nimitystä ”Stout Porter”. Näiden oluiden historia onkin mielenkiintoinen ja monimutkainen, koska nykyisin nämä tyylit ovat taas erillään toisistaan ja pääasiassa kaikki Stoutit ovat alkoholipitoisuudeltaan Portereita alhaisempia. Lukuun ottamatta Imperial Stout, joissa prosentit ovat yleensä kahdeksasta prosentista ylöspäin. Oli näiden oluiden historia miten oli, niin näitä juomia kuitenkin yhdistää tumma väritys ja paahteinen olemus.

Stoutit ja Portterit ovat itsellekin olleet aina sellaisia nautiskeluoluita ja tässä muutamia mainioita esimerkkejä Alkon valikoimasta.

Belhaven Scottish Stout

Panimo: Belhaven
Maa: Skotlanti
Tyylilaji: Stout
Voltit: 7,0 %
Lyhyt info: Skotlannin vanhimman itsenäisen panimon Belhavenin valmistama Stout on kaunis musta olut beigellä vaahdolla kuorrutettuna. Makea, mausteinen ja paahteinen olut, jossa mukana hieman lakritsia ja kahvia. Jälkimaultaan hieman kuiva, niin kuin kuuluukin olla. Oikein nautinnollinen Stout.
Käyttötarkoitus: Jälkiruokaoluena oikein toimiva. Kokeile joko tumman suklaan kaverina tai ihan naturel.
Pakkauskoot ja hinnat: 0,5 litran lasipullo maksaa 4,90 €
Olutopas.infossa
Jaskan tarkempi arvio Belhaavenin SkottiStoutista!

Fuller’s London Porter

Panimo: Fuller’s
Maa: Englanti
Tyylilaji: Portteri
Voltit: 5,4 %
Lyhyt info: London Porter on kiistatta yksi maailman parhaita Porttereita. Täydellisyyttä hipova olutnautinto on monien olutharrastajien ehdottomia suosikkioluita ja taidanpa itsekin kuulua tähän joukkoon. Loistavan panimon loistavin tuote. Erittäin pehmeä olut, jossa reilusti suklaata ja paahteisuutta.
Käyttötarkoitus: Nautiskeluoluena ilman mitään lisukkeita tai sitten kaveriksi ottaa suklaata tai juustoja. Riistaruoan kanssa sopii myös vallanmainiosti. Itselleni tämä herkku on uponnut ilman kummempia lisukkeita.
Pakkauskoot ja hinnat: 0,5 litran lasipullo irtoaa Alkosta hintaan 3,99 €, joka ei todellakaan ole paha hinta näin laadukkaasta oluesta.
Olutopas.infossa
Jaskan tarkempi arvio Lontoon Portterista!

Laitilan Kievari Imperiaali

Panimo: Laitilan Wirvoitusjuomatehdas
Maa: Suomi
Tyylilaji: Imperial Stout
Voltit: 9,2 %
Lyhyt info: Panimon 15 –vuotisynttäreiden kunniaksi valmistettu Imperial Stout, joka vuonna 2013 voitti parikin Suomen paras olut –palkintoa. Suomalaiset Imperial Stoutit ovat melko harvinaisia ja onkin hyvä asia, että tämä kuuluu Alkon vakiovalikoimaan.

Pikimusta olut, jossa monipuolinen makumaailma. Reilusti paahteisuutta, kahvia ja lakritsia. Voimakas humalointi antaa hyvää potkua tälle oluelle. Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan paras olut tähän mennessä. Tuoreena juotuna toimii oikein hyvin, mutta Reittausblogin Harri oli testannut muutaman vuoden kellarissa olutta Imperiaalia ja toimi hänen mielestään vielä paremmin. Joten noita kannattaa muutama unohtaa myös kellarin puolelle.

Reittausblogi – Rinnakkainvertailu: Laitilan Imperiaali 2010 ja 2013

Käyttötarkoitus: Nautiskeluoluena kynttilänvalossa tai hyvää elokuvaa katsoessa. Jälkiruokaoluena myös loistava. Itse käytän ennen maistelua sellaiset puoli tuntia jääkaapissa ja sen jälkeen lasiin.
Pakkauskoot ja hinnat: 0,33 litran lasipullo maksaa Alkossa 5,65 €
Olutopas.infossa
Jaskan tarkempi arvio Imperiaalista

Sinebrychoff Porter

Panimo: Sinebrychoff (Carlsberg)
Maa: Suomi
Tyylilaji: Portteri
Voltit: 7,2 %
Lyhyt info: Tämä kyseinen olut oli vuosikausia omasta mielestäni Suomen paras olut, kunnes Plevnan Siperia vei tämän ykköspaikan mennessään. Edelleenkin Koffin Portteri on yksi omista suosikeistani ja melko useasti myös pääsee ostoskoriini. Tällä hetkellä tämä olut on Top 5 Finland – listallani toisella sijalla. Hinta/laatusuhteeltaan tämä olut on aivan ylivertainen ja makumaailma hipoo Imperial Stoutia. Kyseinen olut onkin ensimmäinen, josta tänne blogiin olen arvioni kirjoittanut. Tästä joko tykkää tai sitten ei, mutta ehdottomasti kannattaa kokeilla.
Käyttötarkoitus: Tämä on nautiskeluolut viimeisen päälle. Puoli tuntia jääkaapissa ja siitä lasin kautta nauttimaan. Kyllähän tämän kanssa suklaa toimii, mutta itse ei tule yleensä näitä suklaa juttuja harrastettua.
Pakkauskoot ja hinnat: 0,33 litran lasipullo kustantaa naurettavan edulliset 2,37 € ollen tällä hetkellä hinta/laatusuhteeltaan maailman paras.
Olutopas.infossa
Jaskan tarkempi arvio Koffin Portterista

Ps. Jos Alkossa tulee vastaan Nøgne Ø Imperial Stout, niin ehdottomasti kannattaa maistella. On nimittäin tämän hetken parhaita Alkon valikoiman oluita ja yksi omista suosikeistani!

2 thoughts on “Jaska suosittelee – Alkon portterit ja stoutit

  1. Pikkuhiljaa alkaa lukijakin tottua uuteen ulkoasuun. Fontin vaihtoa tosin kannatan minäkin 😉 Haluatko pysytellä musta-valkoisessa maailmassa vai toimisiko enemmän oluiden maailmasta poimitut sävyt?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *