Jaska Vaaleilla Laakereilla Osa1

Testiviisikko

Sateinen perjantai ilta Kiuruvedellä aloitettiin testihenkilö KalaHarrin kanssa käymällä shoppailemassa. Nokat kohti Kiuruveden S-markettia ja sieltä oluthyllyjä tiirailemaan. Valikoima oli melko perus S-markettimainen olutvalikoima, jossa ei suuria yllätyksiä ollut. Suomalaiset pienpanimot olivat melko hyvin edustettuna, mutta testiin tulevien vaaleiden lagereiden osalta valikoima oli painottunut kolmen suuren ”suomalaisen” panimon massalagereihin. Lopulta ostoskoriin saatiin viisi erilaista vaaleaa lageria/pilssiä. Koko kylän olutvalikoima oli melko huono, mutta niitä juodaan mitä saatavilla on.

Testissä olleet oluet:
•    Laitilan Kukko Pils
•    Nokian Keisari Luomu
•    Lapin Kulta Arctic Malt Pils
•    Karhu
•    Sandels

Näistä kaksi ensimmäistä olivat näitä suomalaisia pienpanimo-oluita. Kukko Pils kuuluu omiin saunaoluisiin, jota tulee ostettua melko useasti ja Kukko Pils on ainut olut mitä ostan 12päkkinä eli tuttu olut itselleni. Toinen pienpanimolainen on Nokian Keisari Luomu, joka on tämän testin ainut suodattamaton olut ja useasti on tullut tätäkin osteltua. Luomu Pils oli meikäläisen ensimmäisiä tietoisesti ostettuja suomalaisia pienpanimo-oluita. Jokainen testiin valittu olut olivat lähes samanhintaisia ja litrahinnatkin olivat melkein identtisiä.
Testihenkilön perustelut, että miksi hän valitsi juuri nämä kolme olutta.

Lapin Kulta Arctic Malt Pils: Kesällä 2012 sain ensimmäisen kerran maistella tätä olutta ja heti se tuntui suunmukaiselta. Kylmänä hyvä janonsammuttaja, joten tahdoin kokea kuinka tämä pärjäisi tässä sokkotestissä.
Karhu: Perinteinen saunaolut, jota on kiskottu hyvässä ja ei aina niin hyvässä seurassa. Kantapaikkani hanaolut, joten helppo valinta taistelemaan ns. parempia oluita vastaan.
Sandels: Vuosikymmeniä sitten maistelin Santtua ja hänen miedompaa sotakaveria Döbelniä. Olen aina pitänyt kylmästä Santusta, joten ykkösvalinta tietenkin tähän testiin.

Testi suoritettiin ”sokkotestinä”, jossa kumpikin kävi piilossa kaatamassa oluen toisen lasiin, eikä kertonut mitä lasissa oli. Täydellisestä sokkotestistä emme voi puhua, kun silmät ei ollut sidottuna. Tulokset paljastettiin vasta, kun kaikki viisi olutta oli juotu ja arvosteltu. Jokaisen oluen jälkeen minä ja KalaHarri, kumpikin yritimme vielä tunnistaa, että mikä olut oli kyseessä. Seuraavaksi menemme testiin ja luvassa on melko mielenkiintoisia kommentteja ja tuloksia. Oluissa ei kuitenkaan ollut hirveästi eroja, joten se teki maistelusta vielä mielenkiintoisemman.

Testihenkilöt työssä

Vaalea Laakeri nro.1:

Ensimmäiset oluet kaatuivat laseihin ja kahden hengen testiryhmä siirtyivät saunaan.
KalaHarrin arvio: Huippu hyvä. Tuoppi kahdella hörpyllä. Ei jälkimakua, mieto tuoksu, pehmeä suutuntuma. Maku jää nätisti kielen taakse. Hunajamehua
KalaHarrin veikkaus: Joo tätä minä olen juonut paljon. Aivan varmasti tämä on Lapin Kulta Arctic Malt
Oikea vastaus: Sandels eli reisille meni ensimmäinen veikkaus.

Jaskan arvio: Tuoksussa tuntuu humalointi ja pientä maltaisuutta. Maultaan humaloinnin rapeus viittaa Pilssiin. Suutuntumaltaan hiilihappoinen ja humalointi jää pitkäksi aikaa suuhun vellomaan. ”Metallinen” ja helposti juotava. Tää voisi olla Pilssi!
Jaskan veikkaus: Laitilan Kukko Pils
Oikea vastaus: Laitilan Kukko Pils

Vaalea Laakeri nro.2:

Saunan jälkeen oli aika ruveta leikkaamaan hirvenlihaa, josta pitäisi taikoa seuraavalle päivälle ruoka. Laseihin kaatui seuraavat oluet.
KalaHarrin arvio: Samea, huono ja sahtimainen. Tämä on sellainen maisteltava olut, eikä juotava janoon. Maistuu pitkään suussa. Ehkä toimisi ruoan kanssa.
KalaHarrin veikkaus: Nokia Keisari Luomu
Oikea vastaus: Nokia Keisari Luomu

Jaskan arvio: Lyhyesti ja ytimekkäästi: mieto, pahvinen, mauton ja vetinen.
Jaskan veikkaus: Varmaakin varmemmin Sandels
Oikea vastaus: Sandels

Vaalea Laakeri nro.3:

Hirvipaisti heitettiin uuniin ja seuraavaksi ryhdyimme paistamaan iltapalaksi muikkuja. Lasissa testin kolmannen oluet.
KalaHarrin arvio: Voimakas, kitkerä ja tätä pitää juoda pitkillä hörpyillä. Maistuu pitkään suussa, mutta sitten häviää. Lätkämatsissa puoliajalla tai halkosavotan jälkeen. Kännihakukalja! Näitä pitäisi ostaa kerralla 24.
KalaHarrin veikkaus: 100% varmasti tämä on Karhu.
Oikea vastaus: Lapin Kulta Arctic Malt

Jaskan arvio: ”Metallinen”, kukkainen ja tässä on pientä humalan yritystä. Ei kuitenkaan maistu oikeastaan miltään.
Jaskan veikkaus: Lappari
Oikea vastaus: Lapin Kulta Arctic Malt
Jaska johtaa skabaa kolmella pointsilla ja kaikki on tähän mennessä oikein. Tässä vaiheessahan me emme vielä tienneet olivatko veikkaukset menneet oikein ja testihenkilö kailotti, että hän tietää nämä kaikki.

Vaalea Laakeri nro.4:

Vatsat täynnä muikkuja ja ilmassa rupesi tuoksumaan hirvipaisti. Aika istuutua alas neljännet lasilliset naaman edessä.
KalaHarrin arvio: Pirskahtelee suussa/ei raikas. Janojuoma, puhdas. Ei pitkiä hörppyjä RÖYH! Maistuu kitkerä pitkään. Takamaku on vahva
KalaHarrin veikkaus: Santtu
Oikea vastaus: Laitilan Kukko Pils

Jaskan arvio: Maltainen, normaalia lageria hieman tummempi, hiilihapokas.
Jaskan veikkaus: Varmaa tietoa, että Karhuahan tämä on oltava. Tuhansien tölkkien kokemuksella.
Oikea vastaus: Karhu

Vaalea Laakeri nro.5:

Illan viimeinen testiolut ja eikun lasit täyteen.
KalaHarrin arvio: Pehmeä, maistuva olut. Ei hellepäivien janontappaja. Hyvää, ei jää suuhun tökkimään. Ei RÖYH! Sopivasti hapokas, maukas ja paranee koko ajan.
KalaHarrin veikkaus: Kukko Pils
Oikea vastaus: Karhu

Jaskan arvio: Ensimmäinen, jossa on makua. Aidon makuinen. Mukavasti humaloitu ja ehdottomasti tämän testin parasta antia.
Jaskan veikkaus: Nokia Keisari Luomu
Oikea vastaus: Nokia Keisari Luomu

Yhteenveto ja tulokset:

Jaska sai 5/5 oikein ja Testihenkilö KalaHarri, joka oli varma jokaisesta oluesta, niin sai 1/5 oikein. Itsekin ajattelin, että voi mennä aivan kunnolla metsään, koska testissä olevissa juomissa ei hirveästi eroja ole, mutta hyvinhän tässä kävi.

KalaHarrin oluet parhaammuusjärjestyksessä:

1.    Sandels
2.    Karhu
3.    Kukko Pils
4.    Lapin Kulta Arctic Malt
5.    Nokia Keisari Luomu

Jaskan oluet parhaammuusjärjestyksessä:

1.    Nokia Keisari Luomu
2.    Kukko Pils
3.    Lapin Kulta Arctic Malt
4.    Karhu
5.    Sandels

Sitten kun ”tuomaristo” laski pisteet, niin testin parhaaksi valikoitui Laitilan Kukko Pils.

Testivoittaja: Laitilan Kukko Pils

KalaHarrin suosikki oli Sandels ja Jaskan suosikki oli Nokian Keisari Luomu. Tämä oli sen verran hauska testi ja pojille, kun olut maistuu niin toinen versio Jaska Vaaleilla Laakereilla on tulossa varmasti lähi viikkojen aikana. Silloin taistelupaikkana on Joensuu ja valikoimassa on hieman erilaisia, mutta edelleenkin vaaleita juomia.

Testiryhmä ja omat suosikit lauteilla

Tässä vielä KalaHarrin mietteet testistä, suorituksesta ja omista juomistottumuksista:
Sokkotesti on mielestäni ainoa oikea tapa testata juomia, tässä tapauksessa oluita. Et näe purkkia ja et voi tehdä heti ennakkoasetelmia. Nyt tätä kirjoittaessani kun näen vieressäni avatun Santtu purkin, niin tiedän heti mitä juon. Vaikka eilinen testi menikin tunnistamisen osalta enemmän kuin penkin alle. Ensimmäisen oluen aikana olin jo satavarma että tämä tulee olemaan helppoa heinää. ”Tunnistin” saunassa nautitun oluen aivan selvästi ja sitä rataa meni koko testi. Kaikki olivat varmoja nakkeja. Kun sitten lopuksi sain kuulla että vain yksi olut tuli tunnistettua, oli pakko juoda suruun salmiakkisitruunalonkero ilman sokkoja. Luulin olevani oluttuntija, mutta se näköjään on jäänyt vain puhtaaksi arveluksi kun olutostokseni ovat olleet sitä mäyräkoira, siksäpäkki ja parikolme keissiä (24 purkkia) saunailloiksi.

Omat juomatottumukset oluen suhteen ovat tyyliä, kylmää, helkkarin kylmää olutta karmeaan janoon purkki pul pul pul ja ähkäisy päälle. Yleensä se ensimmäinen sotkeentuu vielä ikeniin, joten makua ei tule paljon arvostettua. Kunhan se maku ei tunge sieltä kuin hikisukka nokkaan. Kuten tässäkin testissä pidin sellaisista oluista, joita pystyi pulputtamaan käkättimeen ja maku ei tunkenut heti nystyröihin. Eli olen janojuomakäyttäjä, joskin väliin tulee kiskottua hanakaljoja ihan vain seuran vuoksi.

Siksipä valitsin mielestäni rapean, vähän makua olevan, helposti juotavan ”voittajaksi”. Se että menin metsään merkeissä, ei vaikuta kuitenkaan siihen miten olutta nautin, eli juon.

Mutta tämä testi valaisi sen verran omia juomatottumuksia, että esim. kolmanneksi tullutta Kukko Pilsiä tulen varmasti ostamaan. Se on helppo juoda, ei tunge makuhermoja ärsyttämään ja silti maistuu kuin omat suosikkini. Hörppy omaa testivoittajaa tai sitten tuota Lapparin Artikkia päätteeksi ja saatan illan kähmyssä sortua kokeilemaan jotain ihmeellistä tai sitten en. Katsotaan tulevaa.

Jaska ja KalaHarri kuittaa!

5 thoughts on “Jaska Vaaleilla Laakereilla Osa1

  1. Erittäin viihdyttävää ja mielenkiintoista luettavaa, tykkään, jatka samaan malliin.

  2. KalaHarrilla eriomainen "lohdutuspalkinto"! Viihdyttävää tekstiä ja varmasti testihenkilötkin viihtyivät testin parissa 😉

  3. Mukava ja hauskasti kirjoitettu testi! Aluksi en tosin ymmärtänyt, että molemmilla oli aina eri oluet testattavana.

  4. Tykkään, miten tässä blogissa kirjoitetaan ihan tavallisista oluista. Lähestymistapaa on oppinut arvostamaan täällä Pihtiputaalla, missä ei joka viikko tule maitokauppaan niitä cuuleimpia pienpanimo-uutuuksia. Dead Pony Clubia nyt kuitenkin ja alkosta jotain.
    Tämän postauksen innostamana ostin Lapin Kulta Arctic Pilsiä, vaikka muistelin että se on ihan hirveää kuraa. Ja niinhän se oli. Maksamakkarantuoksu oli vaihtunut märkään koiraan. Aromimaailmaan tosi saattaa vaikuttaa se, että kaivoin Jokipoikien 2010 Reinot naftaliinista jalkaani.
    ps. olisi kiva jos poistasit tuon turvasanan kirjoittamisen. vai tuleeko spammia todella?

  5. Kun tuossa testissä laskimme pisteet yhteen, niin tuo Lappari saikin huonoimmat pisteet. Kävin poistamassa tuon turvasanankyselyn. Se on melko ärsyttävä, kun en muiden olutblogeissa meinaa ikinä päästä siitä testistä läpi 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *