Nøgne Ø / Terrapin Imperial Rye Porter

Nøgne Ø / Terrapin Imperial Rye Porter

Olutopas.info – Arvio 

Yleistä: Alkavat käydä Arkadian Alkon herkut vähiin. Seuraava uusi olut, jonka maistelen on 500. maistelemani olut ja sitä varten olen jättänyt viimeisen pullollisen yhden skotlantilaisen punkpanimon juomaa. Moni varmasti tuntee tämän panimon ja jos vielä paljastan, että kyseessä on oman tyylilajinsa paras Olutoppaassa ja samalla toiseksi paras panimonsa tuote. Tavallaan 500 erilaista olutta tuntuu paljolta, mutta sitten kun täältäkin pohjolasta löytyy muutama huimat 10 000 erilaista olutta nauttinutta herraa, niin ollaanhan tässä vielä lastenkengissä. Enpä minä tässä ole ryhtynytkään väkisin hakemaan itselleni tikkejä, vaan mieluummin nautin hienoista oluista.

”Kilppari”

Nyt kuitenkin kirjoitan arvioinnin yhdestä huippuoluesta, jossa nähdään norjalaisen ja yhdysvaltalaisen panimon yhteistyönä syntynyt olut. Olut on tyylilajiltaan Imperial Rye Porter ja suomennettuna se on vahva ruisportteri. Tavalliset Portterit ovat itselleni melko tuttuja ja niitä on kohtalaisen hyvin saatavilla esimerkiksi Alkon valikoimasta mm. Sinebrychoff Portteri, Fuller’s London Porter ja Laitilan Kievari Portteri. Näistä tuo viimeisenä mainittu Kievari Portteri tuli Alkon valikoimaan kaksi vuotta sitten ja tällä viikolla Alkon sivuille ilmestyi uutuutena eli on muutamien päivien sisällä Alkon hyllyssä.
Imperial Portterit ovat hieman harvinaisempia, kun Alkon valikoimasta löytyy ainoastaan Ridgeway Imperial Porter, joka ei ole mikään kummoinen soppa. Omia listojani, kun hieman selailin, niin Ridgeway ja nyt arviossa oleva Nøgne Ø / Terrapin IRP taitavat olla ainoat Imperiaaliset Portterit mitä olen juonut. Joitain on tullut vastaan, mutta ei mitään mainitsemisen arvoisia, kun sellaisilla hetkillä jokin toisen tyylilajin edustaja on vienyt voiton ja päätynyt lasiini. Nyt kuitenkin lasiin kaatuu ImperiaalinenNorskiJenkkiRuisPortteri ja luvassa on mahtavan oluen nauttimista. Ainut mikä tässä harmittaa, niin se että arvion kirjoitan nyt ja tämä olut on jo nautittu.

Vielä sen verran heittelen juttua kehiin, että käydään läpi näitä kahta panimoa ennen arvioita.
Nøgne Ø on itselleni näistä se tunnetumpi ja yksi suosikkipanimoistani. Tämä Rye Porter oli yhdeksäs maistelemani norjalaispanimon olut ja jokainen on ollut erittäin onnistunut makunautinto. Näistä vielä omassa top5 listassani majailee #100 ja Imperial Stout. Tästä pulppuaa samalla ilmoille yksi harmittavimmista oluthetkistä viime vuodelta tai oikeistaan oluthetken puuttumisesta. Ostelin Alkon hyllystä #100:sta ja vieressä oli #500, joka jäi kokonaan kokeilematta kunnes hävisi hyllyiltä niihin parempiin suihin. Onneksi päässä oli kuitenkin sen verran järkeä, että kävin hakemassa sixpäkin tätä #100sta talteen. Tuo #500 harmittaa silti melkoisesti. Double IPAa pidän kuitenkin tällä hetkellä yhtenä suosikki oluttyylinä Imperial Stoutin ja Barley Winen kanssa. Kun tuollaisen kerran helmen antaa valua sormien välistä, niin sen jälkeen on ollut pesisräpylä kädessä Alkossa, kun olen hamunnut juomia kyytiin. Harmi vaan kun tällä hetkellä siellä ei ole yhtään tajunnanräjäyttävää, jos ei Nøgne Ø:n Imperial Stouttia lasketa.

Toisena panimona mukana on itselleni tuntematon Terrapin (Terrapin Beer Company). Tiedän panimosta niin vähän että surffailen netin kautta tämän kilpikonna logolla varustetun olutpanimon sivuille. Sivusto kysyy, että olenko yli 21 –vuotias. Vastaan kyllä vaikka hädin tuskin 😉 Panimo sijaitsee Georgiassa ja on perustettu vuonna 2002. Näiden tietojen jälkeen surffailen sivulle Ratebeer.com ja katsotaan mikä on panimon ykkösjuttu. Kärjessä komeilee Terrapin Wake-n-Bake Coffee Oatmeal Imperial Stout, joka pisteiden varjolla menee hädin tuskin Imperial Rye Porterin edelle. Tähän haluankin heittää Teille kokeneemmille täkyn ja kertokaa lisää tästä Terrapin olutpanimosta ja kokemuksia heidän oluistaan, koska eihän myö korvessa asujat tiedetä mitään suuren maailman meiningistä Suomalaisille tämä on melko tuntematon panimo (kuulun tähän joukkoon), joten kaikki lisätieto olisi ainakin itselleni erittäin positiivista.

Tyyli: Imperial Porter

Voltit:  9,0 %

Ulkonäkö: Mustan yhteistyöoluen päälle kasautuu kuohkean kupliva kaunis pari senttinen beigen ruskea vaahto.

Tuoksu: Tuoksussa vallitsee paahteisuus, savuisuus, lakritsi ja suklaa. Näistä paahteisuus on voimakkaimmin esillä lakritsin kanssa. Tuoksu on myös mukavan rukiinen ja pientä viskimäistä vivahdetta on myös havaittavissa. Erittäin hyvän tuoksuinen ja antaa  hyvät lähtökohdat maistelulle.

Maku: Maussa voimakas paahteisuus menee hienosti käsi kädessä miedon rukiisen savuisuuden kanssa. Taustalta iskee suklaa, lakritsi ja pieni viskimäisyys. Aivan kuin olisi jossain tammitynnyrissä kypsennetty. Greippinen humalointi toimii erittäin loistavasti.

Tuomio: Makumaailmaltaan erittäin monipuolinen olut ja aivan loistava makuelämys. Nautiskeluolut viimeisen päälle.

Ostanko jatkossa: Aivan varmasti tulee ostettua lisää, kunhan sattuu vaan kohilleen. 

Mistä:
Arkadian Alkosta

Olutopas.info pisteeni:
43/50

Kolme sanaa: Paahdetta, Lakua, Savua

”ImperiaalinenNorskiJenkkiRuisPortteri”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *