AleSmith IPA

Olutopas.info – Arvio 

Yleistä: Viime Helsingin reissulla päädyin ensimmäisen kerran elämässäni Arkadian Alkoon, joka on kyseisen yrityksen ”lippulaivaputiikki”, jossa on normaaleihin Alkoihin verrattuna laajempi valikoima. Tältä ostosreissulta mukaan lähti seitsemän pulloa ja tässä on arvio yhdestä niistä.

AleSmith IPA on Ratebeer.com –sivustolla listattu tyylilajinsa parhaaksi ja Olutopas.info on listannut juoman toiseksi parhaaksi IPAksi, joten maistelussa ei ole mikään turha juoma. India Pale Ale on yksi suosikki oluttyylilajejani eli odotukset olivat aivan katossa, kun rupesin vääntämään pullonavaajalle korkkia auki.

AleSmith panimo on perustettu vuonna 1995 on siitä lähtien luonut toinen toistaan hienompia oluita. Tämä IPA on yksi panimon parhaimmista tuotoksista ja tämän voin sanoa ainoastaan lukemani perusteella. IPA oli ensimmäinen maistelemani, mutta ei todellakaan viimeinen. Seuraava erittäin kiinnostava voisi ollakin AleSmith Speedway Stout.

Tyyli: India Pale Ale

Voltit: 7,3 %

Ulkonäkö: Väriltään tämä jenkkiIPA on kirkas oranssinen olut, jonka päällä majailee runsas kuohkea valkoinen vaahto. Vaahto jättää kauniin pitsin lasin reunoille.
Tuoksu: Tuoksussa on hedelmällistä makeutta ja vahvaa jenkkihumalointia. Havumetsää ja sitrushedelmien kirpeyttä myös havainnoin.

Maku: Maultaan tämä huippuIPA on voimakkaalla humaloinnilla varustettu olut, joka itseni kaltaiselle hopheadille on juuri suuhun sopiva olut. Taustalla hedelmää ja makeaa karamellimallasta.  Maussa on vahvasti messissä myös havumetsää ja Sitrushedelmää (greippi). Jotenkin poimin vielä kypsää persikkaa.

Tuomio: Erittäin nautinnollinen olut ja paras maistamani IPA. Tätä voisi hehkuttaa loputtomiin, mutta sanotaan vaan, että huippuolut.

Ostanko jatkossa:  Kyllä tätä joskus pitää uudestaan kokeilla.

Mistä: Arkadian Alkosta

Olutopas.info pisteeni: 43/50

Kolme sanaa: Humala, Kirpsakka, HuippuIPA

One thought on “AleSmith IPA

  1. Oi joi, kylläpäs alkoi janottaa, kun tätä arviotasi makustelin…harmi, että tuotakin herkkua saa Suomessa vain Alko Arkadiasta 🙁

    Itsellä löytyy kyseiseltä panimolta BrewDogin verkkokaupasta tilaamani Horny Devil, mutta tuon mainitsemasi Speedway Stoutin kerkesin jo nauttiakin männäviikolla. Oli aikamoisen monipuolinen ja haastava imperial stout, ei mitään kevyttä kenttäevästä ja aluksi tuntui, että siinä on jopa pikkuisen liikaa kaikkea (todella paksu, muhkea suutuntuma, jossa makuelämyksiä vaikka muille jakaa), mutta toisaalta ei mitään liikaa/häiritsevästi (itselleni jostain syystä esimerkiksi se kehumasi Nøgne Ø:n imperial stout oli aikanaan pari putelia maistellessani liiankin palanutta kamaa, mutta pitänee tsekata se pian uudestaan, kun Alkon sivu kertoo, että vielä 3kpl löytyy Kajaanin keskustan Alkosta, eikä raski just nyt sijoittaa mihinkään isoon ulkomaantilaukseenkaan…)

    -Jimbo

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *