Jouluolut 2012 – Voittaja

Jouluolut 2012 – Voittaja

Nyt on aika julistaa vuoden 2012 paras jouluolut. Reilun kuukauden aikana maistelin 11 erilaista jouluolutta, joista jokainen kuului Alkon valikoimaan. Tänä vuonna Alkon jouluolut valikoimaan kuului 23 erilaista olutta, joka on suurin määrä tähän mennessä. Jouluoluiden suosio on kasvanut vuosivuodelta ja nykyisin alkaa nähdä jouluoluita muitakin kuin tummia lagereita ja se on positiivinen asia. Tämä ei tarkoita tietenkään, että en pitäisi tummista lager oluista, vaan olisihan se tympeä, kun Alkoon tulisi 23 jouluolutta ja jokainen olisi tätä samaa tyyliä. Alun perin valitsin jouluolut valikoimasta 11 olutta ja mustana hevosena kilpailuun pääsi myös Vakka-Suomen Prykmestar Savukataja, koska onhan se aivan loistava jouluinen olut. Ainoa maistamatta jäänyt oli Ridgewayn Insanely Bad Elf, jota ei Joensuuhun asti rantautunut. Tähän huonoon saatavuuteen kuulemma vaikutti, että siellä oli panimolla vähän keitokset epäonnistunut. Faktaa tai ei, niin tuskinpa tässä kisassa tämä hullun paha tonttu olisi pärjännyt.

Alustavasti suurin mielenkiintoni oli Mikkellerin panimon kahta erilaista tuotosta kohtaan ja myös BrewDogin tekele oli myös kiinnostavimpien joukossa. Ensimmäistä kertaa pääsin maistelemaan myös legendaarista Urbock savuolutta ja myös huonoja oluita tuli vastaan. Nämä huonot olivat melko hyvin jo tiedossa, mutta hölmön täytyy maistaa uudestaan, että uskoo.

Parhaimman jouluoluen valintaan ei suoraan vaikuttanut pisteet, jotka kävin antamassa Olutopas.info – sivustolla. Valintaan vaikutti myös juoman jouluisuus ja se, että mikä näistä olisi sopivin jouluaatoksi nautittavaksi. Itselleni joulu ei ole mikään juopottelujuhla, vaan tarkkaan harkitsen mitkä hyvät juomat ainoan nauttia. Vakiokalustoon on jo monta vuotta kuulunut Coca-Cola, mutta siitä ei enempää voikkaan olutblogissa mainita. Mennäänpä sitten tärkeimpään eli voittajaan.

Vuoden 2012 JaskanKaljat Blogin jouluolut voittaja:

Gouden Carolus Cuvee Van De Keizer Rood

Perustelut: Juomasta pystyi aistimaan sopivasti jouluisuuden mausteisuuden ja hedelmällisyyden (appelsiini) kautta. En löytänyt mitään negatiivista asiaa tätä olutta kohtaan ja tästä tuli heti sellainen fiilis, että tämä juoma lasissa kun istuu jouluiltana kynttilänvalossa, niin eipähän sitä muuta tarvitse. Alun perin mainitsin, että voittaja pääsee joulupöytään kanssasi ja tässä joudunkin vetämään takaisin sanojani. Tämä Gouden Carolus, vaikka olikin tämän vuoden paras, niin ei joulupöydässä ole kaverina. Vaan…

Joulupöydässä kaverina on:

Aecht Schlenkerla Rauchbier Urbock

Perustelut: Ehdottomasti maailman paras savuolut loistaa uskomattomalla pehmeydellään ja sopusuhtaisella savuisuudellaan. Tämä on aivan pakollinen joulukinkun ystävä ja olisi lähes rikollista jättää näin hieno olut pois juhlapöydästä.

Joten tänä vuonna saimme kaksi voittajaa. Gouden Carolus voitti sillä, että oli makuuni hieman enemmän jouluinen, kuin Urbock. Urbock taas on yksi omia suosikkioluitani ja onkin tällä hetkellä viidennellä sijalla omassa olut top5:ssa. Kumpikin olivat kertakaikkiaan loistavia oluita, joten käykää ihmeessä hakemassa omanne. Prykmestarin SavuKataja on myös yksi erittäin mahtava olut, joka kinkun kanssa maistuu varmasti. Kyseessä on yksi parhaimmista suomalaisista oluista, joten kokeilkaa vielä, kun sitä on saatavilla.


Vuoden 2012 ehdottomasti huonoin olut oli:
Sinebrychoff Jouluolut IV, josta en viitsi sen enempää mainita kuin, että kauheaa kuraa ja turhaa tilaa vievät Alkon hyllystä, kun olisihan sitä parempaakin tarjolla. Viimeisen kerran tämä suu maisteli tätä Koffin Joulubisseä. Hyi!

Täten toivotan rauhallista joulua kaikille lukijoilleni!
Palaan asiaan vielä tämän vuoden puolella, kun isken nippuun vuoden 2012 parhaimmat oluet ja muutenkin tekaisen yhteenvedon tästä vuodesta olutrintamalla.

Tässä vielä lista kaikista maistamistani jouluoluista linkkeineen:
Aecht Schlenkerla Rauchbier Urbock
Anchor Our Special Ale
BrewDog Hoppy Christmas
Fuller’s Old Winter Ale
Gouden Carolus Cuvee Van De Keizer Rood
La Trappe Bockbier
Mikkeller Hoppy Lovin’ Christmas
Mikkeller Red/White Christmas
Sinebrychoff Jouluolut IV
Westmalle Trappist Dubbel

Mustana hevosena: Vakka-Suomen Prykmestar Savukataja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *