Vakka-Suomen Prykmestar Savukataja

Vakka-Suomen Prykmestar Savukataja

Olutopas.info – Arvio

Yleistä: Vuoden 2012 kovimpia ja hienoimpia olutuutisia oli muutaman viikon takainen tieto, että Vakka-Suomen panimon hieno suomalainen käsityönnäyte Prykmestar Savukataja saapuu Alkon valikoimaan. Kyseinen olut on valittu Helsinki Beer Festivalilla vuonna 2009 parhaaksi olueksi. Oma viimeisin maistelukokemus on kahden vuoden takaa, joten tässä on tullut jo pari vuotta odotettua, että pääsisi uudestaan kokeilemaan yhtä tämän maan parhaista oluista.

Vakka-Suomen panimo ei ole todellakaan yhden hienon oluen tähdenlento, vaan esimerkiksi tänä vuonna VASP:in toinen erittäin hieno tuote Prykmestar Wehnäbock valittiin Suomen parhaaksi olueksi. Tähän kun lisätään vielä loistavat Prykmestar Savu ja Prykmestar LuomuPils, niin kyllähän ainakin minun mielestäni kyseessä on yksi Suomen parhaista panimoista. Panimo on perustettu vuonna 2007, jossa panimomestari Jani Vilpas tekee taikojaan.

Heti Savukatajan saavuttua Joensuuhun olin tapojeni mukaan kärppänä kaappaamassa pari putelia tätä savunektaria mukaani. Ensimmäisen pullon maistelusta kirjoittelin tämän alla näkyvän arvioini ja toisen pullon olen jättänyt vielä talteen, kun ajattelin tässä joku päivä suorittaa Savuolut testin. Kyseisessä testissä Savukatajan kanssa parhaimmuudesta taistelee savuoluiden kuningas eli Urbock ja suomalainen Teerenpeli panimon Sauhusanttu. Ennakkoasetelmat jo viittaavat siihen, että tästä olisi tulossa Savukatajan ja Urbockin kaksintaistelu, mutta ei nyt täysin Santtuakaan heitetä skapasta ulos. Käydäänpä ensiksi läpi miltä tämä Savukataja maistuu parin vuoden tauon jälkeen. Harvoin pulloa avatessa on näin odottava ja innostunut fiilis.

Tyyli: Savuolut

Voltit: 9,0 %

Ulkonäkö: Juoma kaatuu lasiin rakentaen päälle pienen lyhyt kestoisen vaahdon. Väritykseltään tämä savuinen olut on erittäin tummanruskea.

Tuoksu: Ensimmäisenä esille puskee tämä samainen savupalvikinkku, joka myös Urbockissa tuntuu voimakkaasti. Tuoksussa pieni vivahde hedelmäisyyttä. Hedelmistä päällimmäisenä tuntuu banaani.

Maku: Makunystyrät pääsevät töihin, kun tämä pehmeän täyteläinen herkku kaatuu kurkkua kohti. Voimakas savuinen hieman makean makuinen. Savupalvikinkku on pääroolissa, mutta tämä olut antaa pieniä sahtimaisia vivahteita pienellä banaanin maulla. Mukana on myös katajan maku, mutta se on osattu hienosti jättää hieman taka-alalle, ettei se pääse varastamaan liian suurta roolia. Paahteista mallasta ja voimakas 9% häviää rikkaan makumaailman taakse ilmoittaen olemassa olostaan ainoastaan poskia lämmittämällä.

Tuomio: Aivan mahtava suomalainen olut. Sinebrychoff Porterin jälkeen Suomen toiseksi paras olut, eikä häviä Porterillekkaan paljoa. Tätä olutta ei voi liikaa kehua. Mielenkiintoista laittaa Urbockin kanssa samalle viivalle ja testata näitä hienoja juomia yhdessä. Tiputtaa omalta Top5 Suomi -listalta samaisen panimon Wehnäbockin kolmannelle sijalle.

Ostanko jatkossa: Ehdottomasti tulen ostamaan aina, kun vaan on saatavilla.

Mistä: Alkosta löytyy ainakin joulun ajan ellei pääse loppumaan.

Olutopas.info pisteeni: 43/50

8 thoughts on “Vakka-Suomen Prykmestar Savukataja

 1. Kovin olut ikinä. Lähden siis noutamaan pullon nro.. en pysy enää laskuissa mutta käyn silti työpäivän päälle! t: hatsu

  1. taitaa olla Hatsulla jo reilu 30 pulloa Savukatajaa kaatunut kurkusta alas. Pitäs Vakka-Suomen Panimolle ilmoittaa sun osoite, niin vousivat tuoda juoman suoraan kotiovelle. Enpä ois arvannu kun SavuKatajaa suosittelin, että näin jäät koukkuun siihen:-) Niinkuin joskus puhuttiin, että mieluummin yksi hyvä kuin lavallinen huonoa.

 2. Ostin yhden pullon tätä olutta tämän blogin ansiosta. Nyt joutuu ostamaan useamminkin! Savuiset viskit ovat toimineet omalla kohdalla ja niin näyttää toimivan tämä savukataja-olutkin. Erittäin hyvää olutta, vielä kun olisi hitusen verran halvemmalla hintalapulla varustettu niin avot!

  1. Mukava kuulla, että olen saanut muitakin maistelemaan tätä loistavaa suomalaista olutta. SavuKataja on kyllä hienoimpia suomalaisia oluita ja toivottavasti myös jatkossa saatavuus Alkoissa on hyvää luokkaa.

 3. Lyhyt ja vaatimaton harrastuneisuuteni oluisiin alkoi viime vuodenvaihteessa kun Alkosta hain valikoiman jota myyjä suositteli. Urbockia tai Sinebrychoffin Porteria ei sarjaan kuulunut mutta Savukataja kylläkin. Sen kokemuksen myötä havahduin ja totesin, että parempaa en ole saanut. Maistelusarjan päätteeksi Koffin punanen maistui tiskivedeltä. Nyt ymmärrän että oikeita tuotteita käyttäen oluen juonti on maistelua eikä juomista.

  1. Kiitos kommentista.
   Lähestulkoon itselläkin kävi muutama vuosi samalla tavalla.
   Ja silloin juurikin juominen vaihtuu maisteluun. Niistä saa enemmän irti, kun keskittyy makuihin eikä määrään 🙂

 4. Juuri nyt maistelen kyseistä olutta ja täytyy kyllä ihmetellä, että näin hyvä olut ja vielä kotimaasta! Tätä panimoa täytyykin seurata, vähän aikaa maistelin prykmestarin suvi oluen ja nannaa oli sekin!

 5. Menin Pikku Mikkoon joensuussa pienessä sievessä ja pyysin saada talon vahvimman oluen (valitettavasti se ei ollu pan-galaktinen kurlauspommi) vaan savukataja, siitä lähtien olen tykännyt kyseisestä oluesta, muut prykmeistarin tuotteet eivät ole maussa mielestäni päässeet lähellekkään

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *