Stallhagen Baltic Porter

Stallhagen Baltic Porter

Olutopas.info – Arvio 

Yleistä: Vuonna 2004 Ahvenanmaalla aloittanut Ålands Bryggeri Ab jatkoi Kapteeni L.T.Lignellin jo vuonna 1865 aloittamaa kaupallista panimotoimintaa Ahvenanmaalla. Tätä Balttityylistä portteria saa välillä Monopolimarketista myös Winter Porter nimellä, jolloin etiketti on tumman sininen. Tässä Baltic Portterissa etikettiä koristaa ”tatuointi”, jossa irvistelee sika ja kukko. Takapuolen etiketissä kerrotaan tarina näistä eläimistä. Merimiesten keskuudessa sika tatuointi vasemmassa jalassa ja kukko oikeassa jalassa auttavat suojelemaan merimiehiä hukkumasta, kun laiva on haaksirikkoutunut. Tämä juomahan sopisi ehkä paremmin jouluna nautittavaksi, mutta silloin pitää napata kun kohdalleen sattuu. Eilen perjantaina tämä löytyi Joensuun keskustan Alkosta ja räikeä etiketti herätti kiinnostuksen. Hinnaltaanhan tämä juoma oli kallis ja siihen hintaan saisi huippuoluita vaikka kuinka monta. Esimerkiksi Koffin Portteria saisi hakea tuohon hintaan sen kaksi putelia ja puhumme aivan eritason juomista. Koffihan kuitenkin on enemmän Imperial Stout tyylinen olut. Sitten katsellaan mitä tästä juomasta saadaan irti.

Panimo: Stallhagen

Tyyli: Balttityylinen portteri

Voltit: 7,0 %

Ulkonäkö:
Lasiin valuu erittäin tumma lähes musta olut. Lasin loppu täyttyy hapokkaalla vaahdolla, joka haihtuu nopeasti pois jättäen hiilihapokkaan näköisen oluen lasiin odottelemaan ottajaansa. Vaahdon hävittyä juoma näyttää lähes coca-colalta.

Tuoksu:
Paahteinen tuoksu ja hieman raikas pirskahteleva aromi. Juomasta puskee pihalle kahvin aromeja ja lakritsia.

Maku:
Maussa paahteisuus tuntuu yhä voimakkaasti. Happaman kitkerä ja lakuinen. Kahvi ja laku maistuvat lähes rintarinnan. Loppumaussa tuntuu alkomahooli, mutta ei voimakkaasti. Mukavan lämmittävä olut.

Tuomio:
Oikein maistuva olut. Valot pois päältä ja kynttilöitä nurkkiin, niin tunnelmakin lisää nautintoa. Kuitenkin Alkosta löytyy parempiakin porttereita ja halvemmalla. Hyvänä esimerkkinä vaikka jenkkilän Anchor Porter, Enkkulan Fuller’s London Porter ja tietenkin Koffilainen Portteri. Kokeilkaa noita kolmea ennen Stallhagenia, niin ei voi epäonnnistua.

Ostanko jatkossa:
En tule ostamaan uudestaan, vaan käytän yllä mainittua kolmikkoa ja välillä heitän jonkun tuntemattoman sekaan.

Mistä:
Alkon tilausvalikoimassa

Olutopas.info pisteeni: 32/50

Possu ja kukko

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *