Jaskan TOP3 Maitokauppa stoutit ja portterit

Tässä tulee ensimmäinen Jaskan TOP3 maitokauppaoluetlistaus ja aiheena listassa on stoutit ja portterit. Maitokaupoissa myytävien oluiden prosenttiraja on tällä hetkellä 5,5 %, joten se on tässäkin listauksessa ylärajana. Olen lähiviikkojen aikana ottanut maistoon jokaisen alla listatun oluen eli aikaisemmilla meriiteillä ei ole tässä mitään merkitystä. Nykykunto ratkaisee. Kaikki oluet on maistettu 5.2.2021 jälkeen, joten sitä ennen maistettuja ei olla otettu huomioon. Otin maistoon kaikki stoutit ja portterit mihin pääsin käsiksi eli jos/kun joku tästä puuttuu, niin sitä en vaan sitten ole päässyt maistamaan. Ekaksi listaan kolme parasta olutta ja sen jälkeen näkyvillä kaikki muutkin maistellut oluet. Suluissa näkyy oluen saama pistemäärä ja jokaisesta oluesta on kerrottuna fiilikset.

TOP3:

 VOITTAJA!!!

Fuller’s London Porter (41/50)

Voltit: 5,4 %
Fuller’s London Porter on yksi olutmaailman suuria klassikkoja ja samalla myöskin prosentteihin katsomatta oman tyylilajinsa parhaita oluita. London Porter on kuivan paahteinen, kahvinen ja tarjoilee reilusti suklaisuutta. Loistava makujen tasapaino ja pitkä kestoinen paahde. Puumaista humalointia. Tämän testin kiistaton voittaja.

 

Fat Lizard Backdrop Porter (39/50)

Voltit: 5,5 %
Tämän oluen kohdalla voinen puhua yllätyksestä. En tarkoita, että yllättävää olisi Fat Lizardin oluiden maistuvuus, vaan aikaisemmin arvioituna Backdrop Porter ei ole herättänyt itselläni näin suuria tuntemuksia. Nyt Backdrop iskeytyy aivan kärkisijoille ja onkin lähiaikoina ollut yksi ostetuimpia oluitani maitokaupoista. 

Kahvinen portteri, missä paahteinen maltaisuus hienosti hivelee suuta. Loppuveto on humalien ympärillä ja nätti nokinen kuivuus alusta loppuun. Backdrop Porter on tarkasti rakennettu paketti, missä jokainen osa-alue tukee toistaan. Kyseessä ei ole pelkästään loistava portteri suomalaisessa mittakaavassa, vaan kestää kansainvälisenkin vertailun.

 

Mallaskosken Panimo Baltic Porter (38/50)

Voltit: 5,5 %
Reilusti humaloitu, karamellista makeutta ja kuivaa paahteisuutta. Rungoltaan hyvin pehmeä portteri, missä laktoosi & kaura antavat rungolle pehmeyden ja suulle lempeän tuntuman.

Sitten käydään läpi oluet, mitkä eivät aivan yltäneet kolmen parhaan joukkoon.

Mitalikolmikon ulkopuolelle jääneet:

Fuller’s London Black Cab Stout (37/50)

Voltit: 4,5 %
London Black Cab Stout on Fuller’sin toinen klassikko näihin tummiin oluisiin.
Makeahko, kuivan nokinen, espressoa ja täydellinen tasapaino. Kevyt muttei tietoakaan vetisyydestä. Täydellinen esimerkki oluesta, missä saatu valmistettua hyvä runkoinen 4,5 % olut.

Kimito Brewing Cocoa Porter (36/50)

Voltit: 5,5 %
Cocoa Porter on Kimito Brewingin kausituote ja sisältää perusraaka-aineiden lisäksi kaakaota ja laktoosia.
Alussa esillä pehmeästi laktoosi ja sitä kautta pääsemme kaakaon kimppuun. Loppu on kuivan paahteinen. Mukavaa maitokaakaota.

Nokian Panimo Keisari Stout (36/50)

Voltit: 5,5 %
Nokian Keisari Stout on irlantilaistyylinen stout.
Kuivaa paahteisuutta, nokisuutta ja tummaa suklaata. Hieno makujen tasapaino. Ripaus karamellista makeutta.

Robinsons Trooper Fear Of The Dark Stout (36/50)

Voltit: 4,5 %
Robinsons Brewery valmistaa Iron Maiden -oluita ja tämä Fear Of The Dark Stout kuuluu heidän Trooper -sarjaan.
Makujen puolella tulee esiin melko reilun tuntuinen humalointi, mitä kuiva paahteisuus seurailee. Runko on prosentteja vahvempi ja kahvi selkeästi esillä. Rungossa vehnä tuo pyöreyttä ja antaa sellaisen kuvan, että nyt on 4,5 prosentteja vahvempi olut kyseessä.

 

Suomenlinnan Panimo Boije Dry Stout (35/50)

Voltit: 4,0 %
Boije Dry Stout on prosenteiltaan tämän testin miedoin olut, mutta ei kyllä jää kenenkään jalkoihin.
Paahteisuus kuivahkoa, hieman tuhkakuppia ja kaura pehmentää. Hyvä tasapaino. Runko on prosentteihin nähden huomattavasti vahvempi. Hyvä juotavuus!

Panimo Honkavuoren Taiga Lakritsi Porter (34/50)

Voltit: 5,2 %
Makeahko ja liukuva portteri, missä sopivat määrät lakritsuutta ja siirappista makeutta. Lakritsi antaa makumaailmalle syvyyttä. Nokinen loppu. Lakritsinystäville!

Guinness (33/50)

Voltit: 4,2 %
Kun puhutaan stouteista, niin tämä olut nousee kaikkien mieleen aivan ensimmäisenä.
Samettinen, liukuvan kevyt ja kuivahko alusta loppuun. Helposti lähestyttävä. Jää aivan liian vetiseksi. Hanasta nautittuna aivan eriluokkaa, mutta niinhän on kyllä kaikki muutkin oluet!

MallasSepät Pata Milk Stout (33/50)

Voltit: 5,2 %
Pehmeä suutuntuma ja minimaaliset hiilihapot. Kuivaa kaakaota, mokkakahvia ja pitkää paahteisuutta. Suuta hivelevää on tämä oluen pehmeys ja makujen balanssi. Pehmeyden eteen kaura ja laktoosi tekevät kovan työn ja se kannattaa. Kokonaisuutena nautinnollinen olut, missä ainoa miinus tulee tuoksun puolelta tulevasta marjaisuudesta. Viime vuonna maistettuna oli paremmassa kuosissa ja silloin olisi ollut listallakin korkeammalla.

RPS Brewing & Valamo Winter Spirit (33/50)

Voltit: 5,4 %
Maku on tuoksua täyteläisempi. Pehmeän viljainen, kuivan paahteinen ja kaakaopainotteinen. Tämän portterin juttu on tasapaino. Runko vetää pykälän verran vetisen puolelle ja sen takia tippuu listalla muutaman sijan alaspäin.

 

Sonnisaari Mulkero (33/50)

Voltit: 5,5 %
Mulkero on appelsiininkuorella ja fenkolinsiemenillä maustettu portteri.
Vahvan fenkolinen. Fenkoli tuo reilusti raikkautta ja yrttisyyttä, halliten täysin makumaailmaa. Taustalta vähitellen alkaa tulla esiin kahvinen portteri. Omaan makuun fenkolinsiemen on liian hallitseva elementti ja se pudottaa pisteitä. Ymmärrän kuitenkin, että se on tämän oluen juttu, niin pitäähän sen tulla reilusti myös esiin.

Belhaven McCallum’s Sweet Scottish Stout (32/50)

Voltit: 4,1 %
Pehmeä, makean karamellinen ja kevyt. Tuoksujen ja makujen puolella tuntuu kaikki jäävän aivan puolitiehen. Paahteisuus lähes olematonta ja aivan liian siirappisen ja karamellisen makea.

Maku Brewing Kaurastout (32/50)

Voltit: 4,3 %
Suoraviivainen stout, missä kevyttä kauraista runkoa ja pitkä paahteinen liuku. Nokista paahteisuutta. Sellainen rivakasti juotava stout, mikä omaan suuhun jää liian vetiseksi. Hyviä makuja, mutta runko ei kanna.
— 

Murphy’s Irish Stout (31/50)

Voltit: 4,0 %
Tällä oluella on tärkeä paikka sydämessäni, koska yksi ensimmäisiä ns. ”erikoisoluita” mitä olen maistanut. Siltikin kyseessä on hyvin keskinkertainen olut kaikilla mittareilla mitattuna ja kaatuu liikaan vetisyyteen.
Samettisen pehmeä, kuivan paahteinen ja hivenen jopa nokinen. Hieman liian vetinen.

Huomio:

Maistetuista oluista Maku Brewing Kaurastout, MallasSepät Pata Milk Stout ja Kimito Brewing Cocoa Porter saatu panimoilta. Muut oluet olen itse ostanut.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *