Kaarlon Kotipanimon oluita testissä

Sain Kaarlon Kotipanimolta muutamia oluita maistoon ja tässä jutussa käyn läpi, kuinka nämä oluet minulle maistuivat. Kaarlon kotiolutharrastus sai alkunsa vuonna 2012. Hänen hämeenkoskelainen äitinsä suvussa on pantu sahtia ja tämä taito siirtyi silloin äidiltä pojalle. Hän valmistikin usean erän sahtia, kunnes jossain vaiheessa keksi vaihtaa pullahiivan oluthiivaan, ja huomasi ettei oluenpanokaan ole sen vaikeampaa. Harrastus muuttui pikkuhiljaa vakavammaksi ja tällä hetkellä Kaarlolla on takana reilusti yli 100 oluenpanopäivää. Valtaosa oluistani syntyy 30-litraisella Grainfather -panokattilalla 15-20 litran erissä.

Kaarlon Kotipanimo pyörii fyysisesti Vantaan Pähkinärinteessä ja virtuaalisesti osoitteessa http://kaarlonkotipanimo.com, jossa hän pitää blogia kotiolutharrastuksestaan.

Kotipanimo: Kaarlon Kotipanimo

Kotipanimon sivut: http://kaarlonkotipanimo.com

Maa: Suomi

Lähdetäänpäs sitten testaamaan oluet.

Mango-persikka sour

Kotipanimon kuvaus oluesta:
”Mango-persikka sour & Passio-sour. Hedelmiä lukuunottamatta samalla, hyvin yksinkertaisella reseptillä tehdyt oluet. Mäskistä puolet Pilsner-mallasta ja puolet vehnämallasta. Vierre hapatettu parin päivän ajan 35 asteessa ennen käymistä. Vierre on keitetty ennen hapattamista, mutta ei enää sen jälkeen. Sisältää siis elävää maitohappobakteeria. Maustettu kaupan pastöroiduilla hedelmäsoseilla, jotka on lisätty suoraan käymisastiaan käymisen loppuvaiheilla. Tarkoitus toimia kevyinä kesäkaljasoureina tai miksei saunajuomana. Mallaspohja: Viking pilsner, Viking vehnämallas Ei humalaa Kantavierrevahvuus: 1,040 (mango-persikka) ja 1,044 (passio) Hiiva: Mangrove Jack’s M29 French saison Hapatettu Lallemand WildBrew Sour Pitch lactobacillus plantarum-kannalla.”

Linkkejä Kaarlon Kotipanimon sivulle liittyen tähän olueen:
Berliner weissea kattilahapatellen kuunpimennyksen aikaan
Lisää kattilahapattelua ja passiososetta

Tyyli: Sour ale

Voltit: 4,6 %

Pullotettu: 10.3.2019

Fiilikset:
Mangososemaista hedelmäisyyttä ja reilua happamuutta.
Onpas muuten nättimakumaailma. Pehmeää hedelmäisyyttä yhdistettynä melko voimakkaaseen happamuteen. Siltikin kokonaisuus on hyvässä tasapainossa. Alkuun tulee hedelmät ja loppua kohti happamuus vahvistuu. Virkistävä ja laadukas olut.

Pisteet:
Tuoksu: 7/10
Ulkonäkö: 2/5
Maku: 7/10
Suutuntuma: 4/5
Yleisvaikutelma: 13/20
Yhteensä: 33/50

Sitten testiin toinen näistä hapanoluista, joista edellä mainitun oluen kuvauksessakin oli maininta.

Passio-sour

Tyyli: Sour ale

Voltit: 4,8 %

Pullotettu: 17.3.2019

Fiilikset:
Tuoksusta tulee selkeästi esiin passiohedelmä. Kyseinen hedelmä toimii loistavasti sourien kanssa, koska on jo itsessään hapan.

Kauttaaltaan happamampi, kuin mango-persikka -versio ja jopa hivenen kirpeähkö. Loppu tuo mieleen samoja fiiliksiä mitä passiohedelmän syöminen. Maultaan aggressiivisempi, kuin aikaisemmin maistamani Mango-persikka sour. Tässä happamuutta riittää alusta loppuun. Kokonaisuutena jää yksipuolisemmaksi kuin edeltäjänsä, mutta on sitä mitä lupaa eli passiohedelmä hapanolut.

Pisteet:
Tuoksu: 7/10
Ulkonäkö: 3/5
Maku: 7/10
Suutuntuma: 2/5
Yleisvaikutelma: 11/20
Yhteensä: 30/50

Malus II sour ale

Kotipanimon kuvaus oluesta:
”Malus II  Tämä olut on saanut nimensä omenapuun tieteellisestä nimestä. Vaimoni teki viime kesänä omenasiideriä tuoreesta omenamehusta. Kun siideri pullotettiin, jäi käymisastian pohjalle tuhti kerros omenan hedelmälihaa, hiivaa, mikrobeja ja muuta sakkaa. Kaatelin sekaan useammasta panemastani hapanoluterästä aina muutaman litran kustakin. Jossain vaiheessa maistoin olutta ja tykkäsin kovasti. Tästä tuli Malus I, ja se meni pulloon viime marraskuussa. Jätin kaiken sakan käymisastiaan ja panin päälle uuden vierteen. Tästä syntyi Malus II ja tällä hetkellä saman hiivan päällä on Malus III. Mallaspohja: Weyermann pale ale, vehnähiutale, itse paahdettu ruismallas, Viking Melanoid Ei humalaa Kantavierrevahvuus: 1,053.”

Linkkejä Kaarlon Kotipanimon sivulle liittyen tähän olueen:
Malus, omenasiideri-sour ale

Tyyli: Sour ale

Voltit: 6,3 %

Pullotettu: 23.3.2019

Fiilikset:
Olutta kaataessa sieraimiini tulvi itsetehdyn omenamehun aromi.  Tuoksussa kevyttä yrttisyyttä ja happamuus mietoa.

Tukeva runkoinen ja marjaisan hapan. Omenaisuutta jälkiliu’ussa. Pientä pistävyyttä kurkussa, joita monet voimakkaat belgilambicit tarjoilevat. Vaikuttava olut. Olin viikon Belgiassa ja sen jälkeen maistoin tämän oluen. Heti tuli reissu mieleen ja siellä maistamani happamat oluet. Hyvän hapanoluen tärkeä osa on myös makujen tasapaino. Nykytrendi alkaa olla juuri kahden edellisemmän mango-persikka-passio-akselin hedelmäsourien puolella, mutta tässä mennään hapanoluiden sinne alkulähteille. Ihan hyvin olisi voinut sanoa tämän olevan jonkun lambic-panimon tai sekoittajan teos, koska olemme erittäin lähellä niitä. Hieno olut!!!

Pisteet:
Tuoksu: 8/10
Ulkonäkö: 3/5
Maku: 8/10
Suutuntuma: 5/5
Yleisvaikutelma: 15/20
Yhteensä: 39/50

Sahti

Kotipanimon kuvaus oluesta:
”Huhtikuun loppupuolella keitelty sahti, joten ikää alkaa jo olla. Tummahko ja makea, kaljamallasta noin 10 % maltaasta. Tehty perinteiseen malliin suvun reseptin mukaan, eli monituntinen mäskäys, jossa mäskin lämpötilaa nostetaan lisäämällä kuumaa vettä pienissä annoksissa. Mäski on keitetty ja vierre valutettu katajanoksien läpi. Itse olen muokannut reseptiä sen verran, että keitän aina mäskin lisäksi myös vierteen. Monet sahdinpanijat tuntuvat olevan sitä mieltä, että sahtivierrettä ei kuulu keittää, mutta keittäminen parantaa säilyvyyttä ja omasta mielestäni myös makua. Maltaat: Viking Pale ale ja Tuoppi Kaljamallas Hiiva: Suomen hiivan tuorehiiva.”

Linkkejä Kaarlon Kotipanimon sivulle liittyen tähän olueen:
Modernimpi sahtiohje

Tyyli: Sahti

Voltit: n. 7 %

Fiilikset:
Syvätuoksu, jossa makeus viipyilevää. Kun pääsemme makeuteen käsiksi, niin se tuntuu sieraimissa tahmaavan siirappiselta (en siis kaatunut sieraimiini). Tummanmaltainen tuoksu ja kun sahti hieman lämpenee, niin sieltä alkaa tulla esille banaanisuutta.

Suutuntuma on erittäin paksu. Mausta tulee esiin tummaa maltaisuutta, salmiakkia (Turkin pippuri-karkki). Hyvin erilainen sahti, mitä olen yleensä juonut, mutta pidän hyvin paljon suutuntumasta.

Pisteet:
Tuoksu: 7/10
Ulkonäkö: 3/5
Maku: 7/10
Suutuntuma: 4/5
Yleisvaikutelma: 13/20
Yhteensä: 34/50

Seuraavat kaksi olutta on tehty yhteistyössä kotipanija Ville Mukan kanssa. Ne saattavat olla ainoat oluet, joissa Kaarlo on käyttänyt valmista reseptiä. Yleensä hän kehittää reseptit omasta päästään.

Mango-NEIPA

Kotipanimon kuvaus oluesta:
”Tämä perustuu Clawhammer Supply -panimotarvikekaupan reseptiin, jota on kuitenkin säädetty jonkin verran laitteisto- ja raaka-ainerajoitusten pohjalta. Suhteellisen “perinteinen” NEIPA, siltä osin kun perinnettä on ehtinyt muodostua (jos ei mangoa lasketa). Hedelmämehumaisuutta on haettu. Mallastamattomia viljoja, hedelmäistä brittihiivaa, ei katkerohumalia, kloridipainotteinen vesiprofiili. Mallaspohja: Viking pilsner, mallastamaton ohra, mallastamaton kaura ja mallastamaton vehnä Humalat: Centennial, Willamette, Citra, El Dorado Kantavierrevahvuus: 1,060 Hiiva: Wyeast 1318 London Ale III.”
 
Linkkejä Kaarlon Kotipanimon sivulle liittyen tähän olueen:
https://kaarlonkotipanimo.com/2019/02/02/mango-neipaa-oululaisvahvistuksella/

Tyyli: New England IPA

Voltit: 6,1 %

Fiilikset:
Mangososeinen pehmeä tuoksu, jossa mehuisuutta reilulla otteella.

Humalointiosasto on hienosti hoidettu ja tässä ollaan tyylin ytimessä. Mango antaa hyvää lisäarvoa oluelle, koska se nitoutuu kokonaisuuteen saumattomasti. Aromikas makuelämys.

Pisteytyksessä oluen ulkonäkö kärsi, koska vaahto ei vaan meinannut rakentua. Sameutta löytyi kyllä nätisti. Siitä vaahdon vähyydestä 1 miinuspiste, joten ei paha.

Pisteet:
Tuoksu: 8/10
Ulkonäkö: 2/5
Maku: 8/10
Suutuntuma: 4/5
Yleisvaikutelma: 14/20
Yhteensä: 36/50

– 

IPA


Kotipanimon kuvaus oluesta:
”IPA  NEIPA alkoi pikkuhiljaa tulla korvista ulos, ja tuntui että piti palata jenkki-ipan juurille. Päätettiin tehdä Alesmithin IPAn kloonireseptin pohjalta, koska se oli RateBeer:ssä ykkösenä american ipa -kategoriassa ja siitä oli Brew Your Own -lehden verkkosivuilla klooniresepti. Resepti oli vähän outo, mutta pyrimme kuitenkin noudattamaan sitä niin tarkasti kuin vain kykenimme. Tähän tuli naurettavan pieniä määriä useaa erikoismallasta ja humalalisäyksiäkin omasta mielestäni tarpeettoman monta kertaa. Mutta resepti käski niin tehtiin.

Maltaat: Viking Pilsner, Viking Caramel 50, Viking Munich Light, Viking vehnämallas, Viking Colorado Honey malt ja Weyermann Carapils Humalat: Columbus, Simcoe, Amarillo, Cascade, Chinook Kantavierrevahvuus: 1,070 Hiiva: Wyeast 1056 American ale.”

Linkkejä Kaarlon Kotipanimon sivulle liittyen tähän olueen:
Alesmith IPA -klooni BYO:n reseptillä

Tyyli: India Pale Ale

Voltit: 8 %

Fiilikset:
Tuoksussa on maltaat ja humalointi hyvässä tasapainossa, eikä humalointi hyökkäile. Karamellisuutta tulee esiin, mutta ainoastaan hennosti. Humalapuoli menee sitrukset edellä ja jää pyörimään suuhun pitkäksi aikaa. Mitä enemmän olutta tulee maistettua, niin maltaat antavat humalalle löysiä ja sitruksisuus pääsee entistä enemmän esille. Laatutuote!

Pisteet:
Tuoksu: 8/10
Ulkonäkö: 3/5
Maku: 8/10
Suutuntuma: 4/5
Yleisvaikutelma: 15/20
Yhteensä: 38/50



Yhteenveto:
Näin laajalla olutotannalla voi sanoa, että Kaarlon Kotipanimolla on oluenvalmistus erittäin hyvin hallussa ja tuotteet ovat täysin kaupallista laatua. Tällä hetkellä on markkinoilla montakin kaupallista panimoa, jotka jos saisivat edes ripauksen tätä laatua omaan prosessiinsa, niin homma toimisi huomattavasti mallikkaammin. Olen maistanut lukuisilta kotiolutharrastajilta oluita, mutta näin kovaa laatua harvoin on tullut vastaan. Hienoa työtä tältä kotipanimolta ja iso hatunnosto kotipanimon verkkosivuista, joissa avoimesti kerrotaan kotiolutharrastuksesta ja reseptit näkyvillä. Tämä on sivusto, joka pitäisi jokaisen kotiolutharrastajan ottaa seurantaan, koska varmasti löytyy hyviä vinkkejä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *