Nokian Keisari India Pale Ale

Nokian Keisari India Pale Ale

Vuonna 2013 Nokian Panimo räjäytti suomalaisen olutkulttuurin tuomalla maitokauppoihin Keisari 66 American Pale Alen. Väitän että tämä kyseinen olut on kääntänyt enemmän suomalaisia oluiden kuluttajia Pale Alejen maailmaan, kuin mikään muu yksittäinen olut tai ylipäänsä mikään teko oluiden saralla. Maailmalla on vuosia vallinnut IPA-buumi, mutta 66APA kertoi sen myös suomalaisille. Sanonkin, että Nokian Keisari 66 American Pale Ale on yksi suurimpia oluita Suomessa ikinä. Kyseinen olut on suunnannäyttäjä vailla vertaa. Legenda!

66 oli laadukas, edullinen ja kaikkialta saatavilla oleva olut. Kyseinen olut on vuosien varrella kärsinyt mm. huonoista humalasadoista, eikä ole samaisessa loistokkuudessaan, kuin ensimmäisen vuotensa aikana. Siltikin kyseinen olut on hyvä maitokauppaolut.

Nyt sitten on vuosi 2018 ja pääsemme todistamaan Nokian Keisari India Pale Alen syntyä. Tätä olutta on monet odottaneet siitä lähtien, kun kuuskutonen ilmestyi kauppojen hyllyihin ja nyt se on tässä kasvojeni edessä. Ennen maistamista ajattelen, ettei Keisari IPA voi mitenkään tarjota samanlaista kokemusta, kuin 66APA teki. Osittain tämä johtuu siitä, että viiden vuoden aikana itsellä ja monilla muilla on APA, IPA ym. olleet vahvasti maistossa ja olemme päässeet kokemaan lukuisan määrän mahtivia oluita näissä tyylilajeissa. Sanoisinko vaikka näin, että tällä hetkellä jos valmistaa tajunnan räjäyttävän IPAn, joka tarjoaa jotain ennenkokematonta, niin se on valtavan kova suoritus. En toki lähde väittämään, etteikö Nokian Panimo sitä olisi tällä oluella tehnyt tai se olisi mahdoton tehtävä, vaan sanon että oluenystävillä on vuosien varrella rima noussut melko korkealle tässä tyylilajissa.

Oluiden mukana tuli saatekirje, joten tässä otteita siitä:
”Keisari IPA on suodattamaton ja pastöroimaton, aidosti käsityönä pantu olut. Se sopii tämän päivän vaativaan olutmakuun. Se on nykyaikaistettu uudenlaisella aromihumaloinnilla.

Keisari IPA jatkaa legendaarisen Keisari APA Route 66:n jalanjälkiä. Nyt on kuitenkin kuljettu aina eteläiselle pallonpuoliskolle asti metsästämään trooppisia sävyjä olueen. Modernimmat raaka-aineet ja perinteiset valmistusmenetelmät takaavat oluelle vaaleahkon värin, muhkean vaahdon ja hedelmäisen suutuntuman. Lopuksi vielä katkero jää raikkaasti viipyilemään.”

Panimo: Nokian Panimo

Panimon sivut: www.nokianpanimo.fi

Maa: Suomi

Tyyli: India Pale Ale

Voltit: 5,1 %

Katkerot: 45 EBU

Humalat: Kaiken maailman humalat

Maltaat: Pale Ale, Pilsner ja Münich

Fiilikset:
Tuoksussa on yrttinen veto päällä ja mallaspuoli taustalla hiljaa. Maltaat antavat täysin homman humalille. Vähitellen tulee sitrushedelmää, mutta myös pehmeämpää kuten mangoa. Hivenen havuinen ja pientä herukkamaisuutta.

Kaatuu suuhun melko pehmeän oloisesti muuttuen välittömästi sitruksiseen kirpeyteen. Suuhun jää pyörimään yrttisyys. Maltaat hyvin vaalean ja miedon oloiset, joten antavat tuoksun tavoin roolin humalille. Kohtuullisen hyvin balanssissa oleva IPA, vaikka maltaat eivät olekaan maussa läsnä. Tukevat kuitenkin kokonaisuutta. Tykkään siitä, ettei humala iske liian voimakkaasti ja loppua kohti nätisti kuivuu. Tämä voisi kuitenkin olla jonkun verran raikkaamman oloinen ja se on ainut pieni miinus tässä oluessa.

Kokonaisuutena Keisari IPA on erittäin toimiva tyylilajissaan. Hedelmäinen, tasapainoinen ja kuivakka IPA. Tervetullut olut maitokauppojen valikoimaan, koska hinta tulee varmasti olemaan asiallinen. Tätä tulen kyllä toistuvasti hakemaan jääkaappiini tulevan kesän aikana ja ehkäpä jo ennenkin kesää.

Mistä: Saatu panimolta. Saatavuus laajasti ympäri Suomea.

Kuvausvekotin: Canon EOS M3

Pisteet:
Tuoksu: 8/10
Ulkonäkö: 4/5
Maku: 8/10
Suutuntuma: 3/5
Yleisvaikutelma: 14/20
Yhteensä: 37/50

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *