OlutExpo 2017 ja Jaskan fiilikset

Kävin heittämässä ”kevyen” kolmen päivän OlutExpo reissun ja nyt on tarkoitus hieman käydä läpi, että mitä sieltä jäi käteen. Aluksi hieman yleistä fiilistä itse tapahtumasta ja sitten mennään parhaiden oluiden pariin.

Niin kuin kaikissa oluttapahtumissa, niin myös OlutExpossa ihmiset ovat se ykkösasia. Tälläkin kertaa oli mukava tavata ystäviä ja myös jutella lukuisten blogiani seuraavien oluenystävien kanssa. Hienoa oli vaihtaa kuulumisia kymmenien ja kymmenien ihmisten kanssa, jotka seuraavat näitä kirjoitteluitani.

Nyt ruvetaan sitten hommiin ja käydään muutamia kohtia läpi.

Yleisilme:
Tänä vuonna Expossa liikkuminen oli huomattavasti väljempää, kuin viime vuonna. Tähän tietysti vaikuttaa se, että tänä vuonna sinne oli otettu noin 10 näytteilleasettajaa vähemmän. Tämä myös osaltaan toi mukanaan pettymyksen. Sieltä puuttui se juttu, joka aikaisempina vuosina on nostanut OlutExpon Suomen parhaimman oluttapahtuman paikalle. Se juttu oli, että sieltä puuttuivat Diamond Beveragesin ja BrewSeekerin tapaiset maahantuojat, jotka ovat vuodesta toiseen tuoneet ne kaikkein kiinnostavimmat olutmaailman herkut. Niitä jäin kaipaamaan, mutta tänä vuonna homman hoiti nätisti kotiin Uniq Drinks Finland, jonka tiskiltä löytyi toinen toistaan herkullisempia oluita.

Ruoan ja oluen yhdistäminen oli hyvä idea, vaikken siihen ehtinytkään hirveän paljon paneutua. Asia on kiinnostava ja se on hienoa tuoda yhä enemmän ihmisten tietoisuuteen. Kokonaisuutena OlutExpo oli selkeä kokonaisuus, jossa jaksoi viihtyä kokonaiset kolme päivää.

Ruoka:
Tänä vuonna ruokahomma oli kolmen kauppa, jossa Bryggeri Helsinki, Ohrana Krouvi Panimo ja Il Birrificio hoitivat laadukkailla eväillään ja niihin sopivilla juomilla homman nätisti. Kävin jokaiselta kojulta hakemassa evästä ja siihen olutta. Jokainen ruoka suli suuhuni. Hieno suoritus kaikilta!

Bryggeri Helsinki – Sloppy Joe Burger

Ohrana Krouvi Panimo – Palvikinkku Porilainen

Il Birrificio – Birrin Burger

Tastingit:
Kävin perjantaina Firestone Walkerin tastingissa ja lauantaina Brooklyn Breweryn tastingissa. Näistä ensimmäinen oli koko tapahtuman parhautta. Firestone Walkerin Adrian Walker tarjoili militaarisen tiukan ja samalla kiehtovan oluttastingin panimonsa loistavista oluista. Pääsimme maistamaan seitsemää eri olutta ja lopussa vielä hän kantoi sylin täydeltä Stickee Monkee ja Parabola -oluita tuhottavaksi. Itse jos vetäisin omat oluttastingini samalla intensiteetillä, niin minut vietäisi poliisin voimin rauhoittumaan jo vartin jälkeen. Loistava tasting.

Adrian Walker elementissään

”Beer Before Glory”

Parhautta!!!

Toisessa tastingissa tutustuttiin Brooklyn Breweryn harvinaisuuksiin. Tasting alkoi loistavasti kahdella Black Ops -pullolla, joista jälkimmäinen oli aivan perkeleellisen pehmeä esitys tästä oluesta. Kyseinen pullote oli vuoden 2009 satoa ja sisältö oli häkellyttävän hyvää tavaraa. Sen jälkeen loput oluet olivat enempi vähempi hieman pliisuja, eivätkä herättäneet juurikaan tunteita. Tastingit olivat onnistuneita ja suosittelen varaamaan niihin paikkansa hyvissä ajoin, koska ne menevät melko vauhdilla kaupaksi.

Sitten on aika lähteä käymään läpi oluita. Maistoin kolmen päivän aikana melko montaa erilaista olutta ja tässä käyn läpi omia suosikkejani. Oluet listattu aakkosjärjestykseen.

Brooklyn Kiwi’s Playhouse:
8,1 % joka häviää petollisesti. Kiivi tulee esiin samanlaisena suutuntumana, kuin söisit kiivi-hedelmän. Makumaailmassa tämä hedelmä ei juurikaan näkyvillä. Makeutta, happamuutta ja hedelmää hyvässä balanssissa.

CoolHead Brew Over the Galaxies:
Hyvässä balanssissa oleva mehuisa ja hedelmäinen NEIPA. Laadukas tuote, jossa ananasta, pientä yrttisyyttä ja sitrusta. Tällaista herkkua joisi mielellään isommankin tuopin tai kaksi. Loistava olut.

Firestone Walker Stickee Monkee:
Maistoin tämän oluen panimon tastingissa ja olin kerralla myyty. Pelkkä oluen tuoksu oli uskomaton kokemus. Makumaailma oli monipuolinen ja kaikin puolin vahva esitys. Ruskean sokerinen, karamellinen, tumman hedelmäinen, täyteläinen ja paahteinen. Listaa voisi jatkaa, vaikka loputtomiin, mutta totean vaan että täydellinen olut ja yksi parhaista mitä olen eläissäni maistanut.

Hiisi Ikii Urso 2017:
Ikii Urso on yksi maamme hienoimpia tyylilajissaan ja tämäkään maistelu ei poistanut sitä faktaa. Makumaailma hieman alussa hyökkää, mutta siitä se sitten tasoittuu. Hienon panimon se kaikkein hienoin olut.

Il Birrificio Pineapple Apple Pen:
Ennen tapahtumaa mietin, että voiko ananas toimia oluessa. Pizzassa se ei toimi, mutta annoin tälle mahdollisuuden ja se kannatti. Ananas tulee esiin aidosti, eikä tietoakaan mistään säilykesysteemistä. Ei liian makea ja suolaisuus & happamuus maltillista. Onnistunut tuote, josta kyllä nautin.

Pyynikin Käsityöläispanimo Motti Suomi100-Sahti:
Tämän vuoden sahdinvalmistuksen Suomen mestarin Ari-Samuli Suoniemen taidonnäytettä oli saatavilla ja herra oli itsekin paikan päällä. Sahti oli täynnä vahvaa osaamista ja kaikessa yksinkertaisuudessaan parhaita mitä olen juonut.

Sori Brewing Pareto Barrel-aged Wee Heavy (Whisky):
Sori Brewingin viskitynnyrikypsytetty Scotch Ale oli täydellinen viskin ja oluen yhdistelmä. Makeahko tuhti olut, jossa vaniljaisia ja tammisia aromeja. Hmmmm!

Thornbridge Tart:
Yksi tapahtuman ensimmäisiä maistamiani oluita ja tässä tykkäsin sen hieman oudosta suutuntumasta. Tart oli odotettua paksumpaa tavaraa. Virkistävä hapanolut, jossa happamuus hyvässä balanssissa. Sitruksinen ja kuivahko.

Niin kuin ylläolevista oluista voikin jo huomata, niin tapahtuman paras olut oli Firestone Walker Stickee Monkee. Tuota pitää etsiä jostain pullollinen maistoon, että pääsen tekemään oikein tarkan arvion ja kunnolla pisteyttämään tämän herkun. Tapahtuma oli täynnä hienoja juomia ja oluiden ulkopuolelta haluan nostaa esille Ägräs Distillery Long Drink Nordic Nettle, joka oli akvaviittipohjainen lonkero jossa mausteena nokkosta, fenkolia ja sitruunaa. Tämä juoma yllätti aivan täysin olemalla hieno yrttinen lonkerokokemus.

Lopuksi haluan kiittää tapahtumanjärjestäjää, tapahtumassa työskennelleitä ihmisiä, näytteilleasettajia ja kaikkia seurassani liikkuneita ihmisiä. Hieno tapahtuma, jossa tapaamme myös ensi vuonna! KIITOS!

Tässä vielä muutama kuva tapahtumasta:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *