Siideri: Panimoinen & Lemmes – Hämeen Hitain 2016 ja Tärviö 2016

Panimoinen & Lemmes – Hämeen Hitain 2016 ja Tärviö 2016

Vuosi sitten pääsin ensimmäisen kerran maistamaan Panimoinen & Lemmes –kiertolaispanimon siideriä nimeltä Hämeen Hitain. Tässä linkkiä siihen arvioon.

Nyt sitten käsissäni on Hämeen Hitaimman uudempi versio ja lisäksi Tärviö –niminen siideri. Kumpikin näistä on valmistettu Lepaan Viinitilalla. Vuosi sitten kehuin Hämeen Hitainta yhdeksi parhaista siidereistä, joten erittäin suurella mielenkiinnolla näitä tässä kaatelen lasiini.

Aloitetaan hitaasta ja siitä vähitellen tärviölle.

Hämeen Hitain 2016

Panimon infoa juomasta:
”Hämeen Hitain on kaikessa rauhassa kypsynyt ja kevyesti hiilihapotettu aito omenasiideri. Sen valmistukseen on käytetty pikkuhiljaa kypsyneitä kanta- ja päijäthämäläisiä omenoita sekä aivan pikkiriikkinen ripaus sokeria. Ja kun vettä on käytetty vain pesuihin, niin täysmehupitoisuus on tasan 100 %. Suositellaan nautittavaksi turhia hötkyilemättä hyvässä seurassa ja mieluusti jonkin sapuskan kyytipoikana.”

Voltit: 6,1 %

Valmistusaineet: Tuorepuristettu suomalainen omenamehu (99 %), sokeri (1 %), hiiva.

Täysmehupitoisuus: 100 %

Jäännössokeri: 4 g/litra

Kokonaishapot: 8,6 g/litra

Muuta: Kevyesti hiilihapotettu ja sisältää sulfiittia

Fiilikset:

Tuoksussa parfyymisuutta ja kirpeää omenaa. Puhdas ja aito.

Maultaan sitä takuuvarmaa tekoa, mitä oli viimekin vuonna. Omenan kirpeys korostuu tuoksuun nähden. Kuivattaa suuta ja taustalla samaa fiilistä, kuin söisi raparperia raakana. Aikuisten loistava omenamehu, jota nautiskelee mielellään.

Ja sitten tärviölle….

Tärviö 2016

Panimon infoa juomasta:
”Tämä suomalainen aito siideri on valmistettu omenoista, jotka kasvavat autiotalojen villiintyneissä puutarhoissa, entisillä talonpaikoilla, laitumilla ja metsänreunoissa. Pienistä, kirpeistä ja paksukuorisista hedelmistä on syntynyt raikas, erittäin kuiva omenasiideri.
Tärviö 2016 on hiilihapotettu luontaisella menetelmällä terästankissa. Omenat on poimittu Artjärven Villikkalan ja Orimattilan Mallusjoen kylistä syyskuussa 2016.” 

Voltit: 5,3 %

Valmistusaineet: tuorepuristettu suomalainen omenamehu (100%), hiiva.

Jäännössokeri: 2,3 g/litra

Kokonaishapot: 10 g/litra

Muuta: Sisältää sulfiittia

Fiilikset:
Tuoksultaan selkeän omenainen ja kuiva. Omenamehuinen.

Maussa kirpeää vihreää omenaa ja kuivattaa melkoisesti suuta. Kuivan oikean siiderin ystävälle. En osaa juurikaan siidereitä kuvailla, mutta tästä Tykkään!

Panimoinen  & Lemmes on Kuura Cider Oy:n ohella kaksi suomalaista siiderituottajaa, jotka tekevät käsittämättömän hienoja siidereitä. Vahvasti suosittelen kokeilemaan. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *