Maku Brewing Imperial Stout

Maku Brewing Imperial Stout

Maistoin tämän Maku Brewingin Imperial Stoutin ennen kuin tämä oli edes vielä Alkon hyllyssä. Silloin koin kyseisen oluen hieman raa’aksi. Nyt olut on muutaman kuukauden kypsynyt, joten otan uuteen maistoon. Tämä arvio sisältää tuoreen ja hieman kypsyneen arviot.

Tuoreeltaan melko normisti vaahtoava
Kypsänä ”vähän” enemmän vaahtoa

Panimo: Maku Brewing

Maa: Suomi

Tyyli: Imperial Stout

Voltit: 8,5 %

Katkerot: 78,2 EBU

Humalat: Chinook

Maltaat: Pale Ale, Crystal, Munich, Chocolate, Black ja Kaurahiutale

Fiilikset:

Tuoreena:

Tuoksultaan paahteinen, kaakaota ja hieman turvetta. Taustalla pieni hiivaisuus.

Suutuntuma on silkkisen pehmeä, paahteisuus kuivaa suun ja humalointi tuo sitruksisia katkeroita. Pieni salmiakki ja nokikahvi. Alku menee pehmeänä suklaan ja paahdetun maltaan kanssa ja loppu on katkeroa. Sivussa hieman yrttisyyttä.

Tuoksu ei mitenkään miellyttävä, mutta maku toimii jo paremmin, vaikkei tämä olekaan mikään erityinen Imperial Stout. Hyvänmakuinen olut, jossa tuoksussa häiriköi hiiva. Makupuolella mallas ja humalointi eivät ole käsikädessä, vaan menevät koko nautiskelun ajan erillään. Ei ihan vielä valmis Imperial Stout, vaan vaatii aikaa.

Pisteet:
Tuoksu: 6/10
Ulkonäkö: 4/5
Maku: 7/10
Suutuntuma: 4/5
Yleisvaikutelma: 13/20
Yhteensä: 34/50


Kypsyneenä:

Tuoksu on lähes samaa kaliiberia, kuin tuoreessa. Tällä kertaa hiiva on tiessään ja homma toimii.

Makumaailma noudattelee samaa linjaa, kuin tuoreempi versio. Makupaletti on kuitenkin tasoittunut ja nyt terävät kulmat on hyvin pyöristyneet. Humalointi edelleen vahvaa. Muutaman kuukauden kypsyttely on tehnyt pelkkää hyvää. Humalointi on vielä hyvässä terässään, eikä vedä tunkkaiseksi. Pidempi kypsyttely toisi varmasti takapakkia humaloinnin osalta. Muutama kuukausi jemmassa ja Maku IS on huippukunnossa. Paljon samaa, kuin Plevnan Siperiassa ja se jos mikä on oluelle suuri kunnianosoitus.

Pisteet:
Tuoksu: 8/10
Ulkonäkö: 4/5
Maku: 9/10
Suutuntuma: 4/5
Yleisvaikutelma: 15/20
Yhteensä: 40/50

Mistä: Saatu panimolta. Löytyy Alkon valikoimasta (4,74 € / 0,33 l pullo)

Loppuhuomio:
Kypsynyt Maku IS teki minulle sellaista mitä ei ole tullut minkään oluen kanssa näin vahvasti vastaan. Olen maistanut reilu 3000 erilaista olutta, mutta mikään olut ei ole vaahdonnut näin villisti. Kaadan oluet aina lähes identtisesti oluttyylistä riippuen ja tämä heitti lasin täyteen pelkkää vaahtoa. Minulla meni 10 minuuttia, että olut oli saatu kokonaan lasiin. Siinä ehdin jo pelätä pahinta, että olut on pilalla. Odotus kuitenkin palkittiin ja Maku IS teki huikean parannuksen tuoreeseen nähden. En ole muuten  tätäkään kokenut koskaan näin vahvasti, että muutamassa kuukaudessa tulee näin suuri parannus. Pisteissä 34 -> 40!!!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *