OlutExpo 2016 – Jaskan 10 parasta

OlutExpo 2016 oli itselläni kahden päivän mittainen rutistus, jossa perjantain ja lauantain aikana maistoimme lukuisia loistavia oluita ja tapasimme hienoja ihmisiä. Aikaisempiin vuosiin nähden itselleni silmiinpistävää oli olutvalikoima, joka oli mielestäni parasta mitä olen itse maamme rajojen sisäpuolella päässyt todistamaan (en tietysti ole kaikissa tapahtumissa käynyt). Kun ryhdyin miettimään, että mitkä oluet jäivät itselläni parhaiten mieleen, niin se listahan oli melkoisen valtava. Maahantuojat olivat panostaneet juomavalikoimiinsa ja suomalaisten pienpanimoiden omat oluet olivat hiottu hienoon kuntoon. Tapahtuman puolella positiivinen muutos oli ruokavalikoiman paraneminen ja sisäänkäynnin muuttaminen toimivammaksi. OlutExpo tapahtumana kehittyy vuosivuodelta parempaan suuntaan ja siellä oluenystävä kyllä pääsee nauttimaan.

Perjantaina keskityimme maistamaan enemmän happamia oluita tai näin siinä pääsi käymään, kun monelta tiskiltä otimme maistoon kiinnostavimman oluen ja muutaman tunnin päästä huomasimme maistaneemme ainoastaan happamia juomia. Lauantai menikin sitten tummempien ns. suurten oluiden maisteluksi ja tynnyri kypsytetyt oluet olivat sen päivän teema. Listasin alle muutamia juomia, jotka itseäni sykäyttivät kaikkein eniten ja aloitetaan siitä tapahtuman parhaasta oluesta. Alla listattuna 10 poimintaa tapahtumasta, jotka tekivät minuun suuren vaikutuksen. Ne eivät ole missään parhaimmuusjärjestyksessä. Alla olevat oluet eivät ole tarkkaan arvioitu, vaan niistä olen jotain poiminut esiin. En oluttapahtumissa kirjoita muistiinpanoja enkä ns. reittaa, vaan nautin hetkestä ja haen hienoja kokemuksia.

OlutExpo 2016 paras olut:
Rodenbach Alexander:
Tiski: Brew Seeker

Tätä olutta odotin kaikista eniten ja Alexander lunasti kyllä kaikki odotukseni. Maistoin perjantaina ja olihan sitä pakko maistaa lisää myös lauantaina. Sopivan hapan ja suutuntuma melko pehmeän oloinen. Reilusti kirsikkaisuutta, mutta muutenkin kauttaaltaan hedelmäinen olemus. Tasapainoisuus on tämän oluen kulmakivi ja melko helposti nautittava myös sellaiselle, joka ei normaalisti happamista tykkää. Mikä parasta, niin tämä olut on tulossa marraskuun aikana Alkon tilausvalikoimaan eli sieltä eikun itselle joululahjaksi hommaamaan.

OlutExpo 2016 parhaimmistoa:

Founders KBS:
Tiski: Diamond Beverages

Olen tästä oluesta kirjoittanut arvion ja se on minulta saanut toiseksi korkeimmat pisteet ikinä. Hanasta nautittuna tämä tapahtuman viimeiseksi valitsemani olut oli kyllä vähintäänkin samaa täydellisyyttä, ellei enemmän kuin pullosta nauttimani. Täydellinen Imperial Stout, joka on tässä kuninkuuslajissa suuri teko. Silkkinen toteutus, jossa vaniljaa, bourbonia ja reilua paahteisuutta. Onhan tämä lähes yhtä harvinaista herkkua hanasta näillä leveysasteilla, kuin ensimmäisenä mainittu Alexander.

Põhjala Meri
Tiski: Servaali

Perjantain ensimmäinen olut, jos ei infotilaisuudessa nautittua Pyynikin Ruby Jazz Alea lasketa. Hyvin simppeli Göse, jossa kuivahko olemus ja virkistävä liuku. Mausteisuus antaa syvyyttä makuun. Erittäin pätevä starttiolut, joka avasi mukavasti makunystyrät.


Valamo Monastery Distillery Erakko Wine Sweet Dessert

Olen portviinien suuri ystävä. En tiedä portviineistä mitään, mutta ne maistuvat suuhuni oikein mallikkaasti. Valamon Erakko oli portviini ilman sellaista ällömakeutta ja sopi hyvin olutmaistelujen väliin. Yksi tapahtuman hienoimpia juomia.

Vakka-Suomen Prykmestar TalviBock
Syys- ja talvi-iltojen takuuvarma lämmittäjä. Doppelbock on itselleni talvikauden suosikkityylilaji. Tuhti paahteisen maltainen Bock, jossa ruohoista humalaa ja pehmeä tuntuma. Suklaisa. Tätä maistoin perjantaina pienen annoksen ja lopulta päätyi myös illan viimeisenä lasiin. Taattua laatua Uudestakaupungista, josta tulee tämän maan parhaat saksalaistyyliset oluet. Hieno olut!

Panimo Hiisi Ikiiurso
Ikuturso x 2!!!
Paksuhko Imperial Stout ja makumaailma monipuolinen & rikas. Siirappinen, lakritsia ja paahteista mallasta. Kerta kaikkiaan nautinnollinen ja ISO OLUT Hiisiltä! Sori kun huusin, mutta tämän oluen kohdalla sallittakoon!

Põhjala Jouluöö
Tiski: Servaali

Niin kuin muillakin tiskeillä, niin jäätävän kylmänä olut valuu lasiini. No ei minulla kiire ole, vaan sopivasti sattui blogikollega Keikyklubista ja olutta lämmitellessä vaihdamme useammankin sanasen. Oluen lämmittyä sieltä kuoriutuu hieno Imperial Porter. Vaniljaisen tamminen, paahdetta ja reilut annokset suklaata. Voisin jo kuvitella jouluaattoiltana istuvani sohvalla ja takkatulen lämmittäessä nauttivani tätä olutta. Taattua Põhjalan laatua!

Sori Brewing Conca d’Oro
Lauantaina klo. 18.00 oli hetki, jolloin Sori Brewingin tiskillä tuli saataville tämä punaviinitynnyrissä kypsytetty Imperial Stout. Tiskin luona oli jo melkoinen kuhina, kun saavuimme paikalle. Pääsimme kuitenkin maistamaan ja oli kyllä kuhinan arvoinen olut. Hieno punaviinin ja suklaan liitto, jossa viini oli tuoksussa & maussa selkeä, muttei hyökkäävän vahva. Sorin parhaimmistoa ja antoi osviittaa mitä kaikkea hienoa on tulossa pohjoismaiden suurimmasta tynnyriprojektista.

Ruosniemen Vuorineuvos Bunnahabhain Barrel Edition
Sorin punaviini IiÄssän jälkeen siirryimme viereen maistamaan Ruosniemen viskitynnyri Vuorineuvosta. Siinä missä Sori onnistui nitomaan punaviinin nätisti yhteen oman Imperial Stoutinsa kanssa, niin Ruosniemen Panimo tekee onnistunutta työtä viskin ja Vuorineuvoksen kanssa. Parin kuukauden tynnyröinti tuo juuri sopivasti viskin esille. Vuorineuvos on tyylilajissaan Suomen parhaita ja nyt se on saanut arvoisensa lisän. Loistavaa!

Pilsner Urquell Tankovna
Tiski: Servaali

Meille näytettiin eri tapoja laskea hanasta Pilsner Urquell ja onhan se hienon näköistä näin livenä. Aikaisemmin katsonut Youtuben kautta videon, kun isäntä tekaisee erinäköisiä tuopposia. Maistoimme Hladinka (Smooth) ja Mílko (milk) –versiot. Onhan tämä vaan klassikkojen klassikko. Hladinka oli kyllä erittäin pehmeä ja sopusuhtaisen ruohoisa. Olut ilman mitään turhaa kikkailua. Juuri sellainen hyvänmakuinen olut, jota voit ottaa helposti tuopillisen ja toisen hyvässä seurassa. Mílko oli taas 100 kertaa pehmeämpi. Voidaan puhua, että hieno maistelukokemus ja makuhan oli erittäin hyvä. Minulle kerrottiin, että Tšekeissä Mílko juodaan shottina ja sitten näimme, kun hetkessä iso tuopillinen hävisi kurkusta alas. Tätä kirjoittaessa rupesikin tekemään mieli Pilsner Urquellia.

Hladinka

Mílko

Siinä oli kymmenen juomaa, jotka jäivät itselläni parhaiten mieleen tämän vuoden OlutExposta. Haluan kiittää tapahtumanjärjestäjää, tapahtumassa työskennelleitä, panimoita, maahantuojia ja kaikkia seurassani viihtyneitä (ja niitäkin, jotka olivat seurassani mutteivat viihtyneet) onnistuneesta tapahtumasta. OlutExpolla on kyllä tärkeä paikka suomalaisten oluttapahtumien joukossa ja se tuli taas todistettua. Hienoa!

Jaska & Cyde: Pilkettä silmäkulmassa ennen tapahtuman alkua

Rekolan Sahtia

Ruosniemi valmiina yleisölle!

Selehvie

Mulle tuo

Valinnan vaikeus

Radbrew

Hiisiläiset

Illallinen

Jälkiruoka

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *