Nøgne Ø Dark Horizon 4th Edition

Nøgne Ø Dark Horizon 4th Edition

Puhuttaessa ns. isoista oluista, emme voi missään vaiheessa sivuta norjalaisen Nøgne Ø:n Dark Horizon –sarjaa. Tämän olutsarjan ensimmäinen osa näki päivänvalon vuonna 2007, jolloin oma olutharrasteluni oli enempi olutsalkkujen kanssa läträämistä ja erikoisolut oli Tumma Velko. Toinen versio tuli saataville 2008 ja kolmas 2010. Tämä nyt maistelussani oleva nelosversio on vuodelta 2013 ja ostin sen silloin Alkosta. Se sitten majaili appiukon kellarissa kolmisen vuotta, kunnes isänpäivänä nappasin putelin mukaani.

Dark Horizon on käytetty viinihiivalla. Siihen on lisätty reilusti muscovadosokeria ja kahvia.

Panimo: Nøgne Ø

Maa: Norja

Tyyli: Imperial Stout

Voltit: 16,0 %

Kantavierre: 21,5 %

Katkerot: 100,0 EBU

Väri: 425,0 EBC

Humalat: Chinook, Centennial ja Columbus

Maltaat: Maris Otter-, vehnä-, suklaa-, kristalli- amber-, musta- ja ruskeamaltaat, paahdetut ohrat

Muuta: Kahvi ja Muscovadosokeri

Fiilikset:

Tuoksussa vahva salmiakki, tuhkaa, makeaa sokeria ja pieni ripaus palanutta kumia. Oluen voima tuntuu sieraimiin, muttei tässä mikään viina puske esiin. Jo pelkkä tuoksu rupeaa poskia punottamaan. Kaikkien noiden ylitse kuitenkin kumpuaa vahva kahvi, joka hallitsee nätisti tuoksumaailmaa.

Maussa ensin tulee palanut paahteinen mallas ja vahva sokerisuus. Paksua siirappista suklaalientä. Prosentteja on reilusti ja tämä olut kertoo sen makumaailmassaan huutaen. Missä pehmeys? DH4 hyökkää joka suunnasta intensiivisellä raivolla tarjoillen makuja laidasta laitaan, muttei tämä ole sellainen ultimaattinen nautiskeluolut.  Prosentteja on sen verran, että menee heittämällä sinne överiosastolle.

Pullokoko on 0,25 dl ja se on juurikin sopiva tällaiselle EXTREME-oluelle. Kahvia tässä on PALJON ja juuri sellaista nuotiolla keiteltyä pannukahveeta. Olutkokemuksena huikea makujen ilotulitus, mutta onko tämä huikea Imperial Stout? Väitän ettei ole. Maailma on pullollaan vieläkin mahtavampia tyylilajin edustajia, mutta tämä sopii loistavasti samaan överi Imperial Stout –kategoriaan, kuten BrewDogin Tokyo*. Hienoja juomia, mutta onhan niissä kaikkea vähän liikaa. Tässä jälkiviisaana miettii, että oisko pitänyt antaa vielä muutama vuosi olla kellarissa? Ei se ainakaan huonoa olisi tehnyt. No sitä on mun turha itkeä, kun liemi on jo virrannut aika päiviä sitten elimistön läpi. Kohti uusia kokemuksia tätä hienoa kokemusta rikkaampana.

Mistä: Alkosta vuonna 2013 eli nyt hain kellaristani.

Pisteet:
Tuoksu: 8/10
Ulkonäkö: 5/5
Maku: 8/10
Suutuntuma: 5/5
Yleisvaikutelma: 14/20
Yhteensä: 40/50

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *