Olvi IPA oli kauppoihin tullessaan mullistava olut. Ei niinkään, etteikö kaupoissa olisi aikaisemmin ollut sessioitavia Aleja saatavilla, vaan siksi ettei tällaista iisalmelaiselta panimolta ollut aikaisemmin tullut. Ja onhan Olvin IPA myös omassa sarjassaan oikein mainio olut ja panimon paras tähän mennessä.
Mitäs sitten kun Alkon hyllyihin ilmestyi myöskin Olvi IPA ja prosentteja maitokauppaversioon verrattuna oli lisätty ”jopa” 0,3 %. Mikä oli tämän oluen visio? Mitä tällä naurettavan pienellä alkoholiprosentin korotuksella oli lähdetty hakemaan? Oliko tässä täsmäisku ns. neloskaljan juojien ostoskoreihin? En tiedä, enkä myöskään ymmärrä. Pelimies tai pelinainen tai pelihenkilö olisi tuon tilalle iskenyt täysiverisen India Pale Alen ja prosentit seiskan paikkeille. Siinä olisi ollut kauppojen IPAlle isoveli, jota ylpeydellä voisi katsella ylöspäin. Nyt sinne tuli se kolme minuuttia aikaisemmin syntynyt kaksoisveli, joka ei juurikaan eroa tästä yhdestä maitokauppojen myydyimmästä oluesta. Näin ainakin ajattelin speksien osalta, mutta onko näiden kahden oluen välillä maussa eroja? Ainut tapa selvittää on tsupsauttaa kaksi purnukkaa auki ja maistella niitä rinnakkain.
Fiilikset:
Tuoksultaan 4,7% on raikkaampi ja tarjoaa hajukalustolle enemmän trooppista hedelmää. Makumaailmassa 4,7 %:n paremmuus on vieläkin tuoksua selkeämpi. Virkistävä ja melkoisesti purevaa sitruksisuutta. 5,0 % on makeampi ja maltaisempi. Erot ovat suuremmat mitä alun perin edes odotin. 5,0 % on kuin vedellä rantrattu IPA, eikä sytytä yhtään. Ällönmakea ja saa yhä enemmän pohtimaan kyseisen oluen pointtia.
4,7 % on kevyt ja erittäin raikas janojuoma. Lyhyesti sanottuna ei 0,3 % nosto ollut järkevää. Kun vielä maistelun jälkeen mietitään, niin mikä oli edes idea tehdä 5 prosenttinen IPA? Jos kerran on pitänyt tehdä IPA, joka ei mahdu maitokauppojen normeihin, niin olisko kannattanut tehdä se sitten siihen 7 prosentin pintaan? Vastaan itse ja sanon OLISI!
5 pinnaiselle iisalmelaiselle IPAlle sanon, että ei jatkoon ja 4,7 % on kyllä edelleenkin mainio olut, jota silloin tällöin ostan ja tulen myös jatkossakin ostamaan.
Varmaan odotellaan että 5,5 % – oluet pääsee maitokauppohin. Voidaan si lopettaa 4,7 %en tekeminen.
Tuo kävi itselläkin mielessä.
Onkohan tuo 5 % sitten vielä eri kuin ale coqin vastaava?
Eri tuote. Iisalmessa humalina on käytetty kvartettia Mosaic, Galaxy, Comet ja Saphir kun taas Tarton kattiloissa kokoonpanona Chinook, Amarillo, Cascade ja Citra.
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Ok, kiitos tiedosta. Ei ole tullut maustettua rinnakkain eikä siis ollenkaan tätä Alkon versiota.
Alkohan ei ota käsittääkseni maitokauppavahvuisia hyllyyn joten kai tässä on brändin vahvistaminen näkyyvyyden parantamisella kyseessä. Muuten täysin turha tuote.
Alkoon on kyllä viime aikoina tullut vaikka mitä maitokauppavahvuista, muun muassa Pyynikin Kauppa IPA, molemmat olumppialaisten takia otetut brassilagerit jne. Mitä näitä Pilsner Urquellejä nyt on… joten siitä ei ole kyse.
Kriekiäkin löytyy Alkosta vaikka se on vain kakkoskaljan vahvuista ja sitä saa S-marketistakin.
OK. Sitten tämäkään arvaus ei nappiin osunut.
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Jos 5,0 % on kuin vedellä lantrattu IPA, niin kai 4,7 % on vielä enemmän vedellä lantrattu IPA? Tämän takiahan varmasti tämä minimaalin muutos onkin ollut helppo toteuttaa.
Ei toki sitä sano, etteikö 4,7-versio voisi parempi olla, olihan Trooperin kevyempi versiokin parempi.
Jaska, 5% versio on saanut kaikkialla paremmat pisteet kuin 4,7% versio, Ratebeer, OO, Untappd.
Tälläiset yksittäiset olutarviot ovat aivan turhia.
Kyllä kansa tietää.
Näinhän se menee. Itse en pysty kertomaan kuin yksittäisen arvion. Enkä minä pyrikään kertomaan sitä oikeaa vastausta vaan henkilökohtaisen mielipiteen. Kun tämä nyt on turha niin minkälainen arvio pitäisi kirjoittaa että ei olisi?
Henkilökohtaiset olutarviot ovat turhia koska jokaisen olutmaku on erilainen eikä nämä arviot anna lukijalle mitään lisäarvoa, mitään suurta numeroa en asiasta tekisi sillä tämäkin olut maistuu suurimmalle osalle paremmalta kuin 4,7% versio. Jos lukija haluaa saada vinkkiä oluesta, niin kaikkein paras tapa on katsella olutsivustojen pistekeskiarvoja. Toki näitä arvioita saa tehdä, onhan se ihan hyvää hupia.