Hiisi & Ukonmalja Protacon XXV – 25v Juhlaolut

Hiisi & Ukonmalja Protacon XXV

Sain alkuvuodesta jyväskyläläiseltä kotiolutharrastajalta Tommi Särkältä maistoon Protacon –konsernin 25. juhlavuoden kunniaksi pannun oluen. Tommi Särkkä on myös kotipanimo Ukonmaljan takana oleva jätkä, joten monille alanmiehille myös tuttu. Protacon XXV on rukiinen American Amber Ale, jossa rukiin osuus on n. 10% mallaspohjasta.

Tommin infopaketti asiaan liittyen:
”Koska Protacon työllistää yli 250 hlöä ympäri Suomen, oli tavoitteena loihtia sopivan yksinkertainen ja tasapainoinen, mutta samalla maukas ja ”perusoluesta”  hieman erilainen jouluaterian painike. Tyyliksi valikoitui rukiinen American amber ale. Ruista haluttiin mukaan paitsi tuomaan pientä särmää mallaspohjaan, myös pienen hiisimäisen efektin takia — he ovat omissa oluissaan monesti ruista käyttäneet ja myös panimon ominaista jälkeä haluttiin mukaan. Ruista on. n. 10 % mallaspohjasta.


Humalina toimivat Cascade, Willamette, Mosaic ja Hercules. Humaloinnissa tavoitteena oli hedelmäisyyttä ja kukkaisuutta, mutta sopivalla maanläheisyydellä varustettuna — ei mitään pilvilinnoja, eikä myöskään ylilyövää humalointia, tasapaino tässäkin oli avainroolissa.
Humaloinnissa käytettiin reseptin mukaisesti katkerohumalointia sekä yhtä isompaa lisäystä n. 10 min kohdalla. Lisäksi tuli kevyt kuivahumalointi Cascadella ja Willamettella Hiisin ehdotuksesta.”


Olut on suunniteltu Protaconilla ja lopullisesta reseptistä vastasi Tommi. Olut on valmistettu Panimo Hiisillä. Olut on pantu viime vuoden lokakuussa ja valmista tuotetta lahjoitettiin henkilöstölle joululahjaksi. Huom. Tuossa muuten vinkkiä muillekin firmoille. Kokonaisuudessaan erä oli 1000 litraa.

Tämä arvio on ollut noin viisi kuukautta pöytälaatikossa odottamassa, joten laitetaan  näkyville ennen kuin arviokin juhlii 25 -vuotispäiväänsä.

Panimo: Panimo Hiisi

Maa: Suomi

Tyyli: Amber Ale

Voltit: 5,7 %

Katkerot: 35 EBU

Väri: 18 EBC

Humalat: Cascade, Willamette, Mosaic ja Hercules

Fiilikset:

Nätisti vaahtoava oranssin punertava olut.

Tuoksultaan karamellinen, aromikas ja mallasta kunnioittava. Hivenen sitruksinen.

Makumaailma on hellivän pehmeä. Soljuvaa karamellisuutta, pehmoinen suutuntuma yhdistettynä aromikkaaseen humalointiin. Juotavuus on aivan huippuluokkaa ja olut huokuu tasapainoa. Ruistakin on ranteessa, siis oluessa ja sopivasti. Jälkimaku on nätin rukiinen ja antaa tälle juomalle särmää.

Erittäin onnistunut olut ja sitä osasi kyllä odottaakin.

Mistä: Ukonmaljan Tommi Särkältä sain. Kiitoksia vielä Tommille oluesta.

Pisteet:
Tuoksu: 7/10
Ulkonäkö: 4/5
Maku: 8/10
Suutuntuma: 4/5
Yleisvaikutelma: 14/20
Yhteensä: 37/50

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *