Helsinki SOPP2016 Jaskan suosikit

Helsingin Suuret Oluet Pienet Panimot –tapahtuma tämä suomalaisten oluttapahtumien kruunun jalokivi, Afrikan tähti ja Graalin malja järjestettiin 13. kerran viime viikolla. Tapahtuma keräsi neljän päivän aikana ennätykselliset 24 000 oluenystävää (viime vuonna 22 000). Itse olin SOPPin pyörteissä mukana perjantain ja lauantain. Jos tapahtumaa kuvailisi yhdellä lauseella, niin se olisi ”Mahtavia ihmisiä, loistavia oluita ja hieno tunnelma”. Ettei juttu päättyisi tähän, niin alla on hieman lisää ajatuksiani.  Tuttuun tapaan seurueeseeni kuului ystäväni Antti ja Lasse.

Reissuni alkoi oluttuomaroinnilla Panimoravintola Bruuverissa, jossa valittiin Suomen Kotiolutmestari 2016. Voiton vei kotkalainen Harri Puhakka, jonka Copper Mallet Red Ale oli myös meikäläisen suosikki. Itselleni kilpailun taso oli sellainen, että omaan järjestämään kotiolutkilpailuun, niin kärkiviisikkoon ei olisi mahtunut yksikään olut. Taso oli ok, mutta hieman ailahteleva. Virheellisiä oluita ei ollut finaaliin päässyt, josta huolen pitivät ansiokkaasti karsinnan tehneet tuomarit. No tämä riittääkin tästä kilpailusta. Lisää asiasta voi halutessaan lukea Viisi Tähteä –sivustolta: Kotiolutkisan voittaja lähtee Roomaan EM-kisoihin

Ja sitten SOPPiin!

Oluttapahtumat ovat itselleni se paikka, jossa pääsen tapaamaan ystäviäni ympäri Suomea. Se on oluenystävien kokoontumisajot, jossa samanhenkiset oluthemmot kohtaavat ja vaihtavat mielenvikaisia ajatuksiaan hienojen oluiden ympäröimänä. En siis arvioi oluttapahtumissa oluita, vaan kohtaan ihmisiä.

Tässä muutamia poimintoja kahden päivän ajalta.


Tapahtuman paras olut: Bryggeri Helsinki Rhum Barrel Aged Imperial Stout

RommiSofia oli sellainen olut, jota kohtaan oli suurimmat odotukset. Perusversio on yksi tyylinsä parhaita Suomessa, joten tynnyrissä viritettynä toimii varmasti. Eikä se tuottanut pettymystä. Hyvä IS pohja sai syvyyttä rommitynnyristä ja latasi uskomattoman hienon ja pehmeän makuelämyksen. Eittämättä pientä rommirusinajätski –fiilistä. Tuo fiilis ei haitannut, koska onhan kyseessä suosikkijäätelöni.


Tapahtuman paras panimo: Maistila
Tapahtuman parhaan panimon tittelistä ei ollut kahta sanaa. Titteli menee itseoikeutetusti Ouluun Maistilalle. Tasaisen laadukasta työtä kaikissa oluissa ja ne vaan yksinkertaisesti toimivat erittäin hyvin. Ei tarvitse olla mitään yltiöpäistä kikkailua, kun laatu on näin kovaa. Hienoa työtä uudelta panimolta.


Oma suosikkini: Hopping Brewsters Thora

Itselleni se odotetuin olut oli Hopping Brewstersin tiskiltä löytynyt muinaisolut Thora. Happaman marjainen ja kivan kuivahko omalaatuinen elämys. Ei paras olut, mutta erittäin mielenkiintoinen. Itse tykkäsin paljon.

Pettämättömät:

Tässä pari takuuvarmaa tuotetta, jotka vuodesta toiseen toimivat pettämättömästi.
 

Lapin Voima Ruissahti:
Tällä tiskillä on aivan parhaat tarinat, kun Jouko Ylijoki kertoilee oluiden mielenkiintoisesta historiasta. Ruissahti oli taas kertaalleen omaa luokkaansa. Suutuntuma on jotain sellaista, mitä ei ole missään muualla. Maistoon sattunut erä oli hieman pihlajanmarjamainen, joten ei parasta maistamaani Ruissahtia.

Plevnan Petolintu:
Petolintu Pils on myös jotain ainutlaatuista. Rapsakkaakin rapsakkaampi Pils, joka sai kunnian olla tapahtuman viimeinen ns. virallinen olut. Tapahtuman päätyttyä tuli vielä maistettua parit, mutta niitähän ei lasketa. Eihän?

Maailman paras bändiolut: Iso-Kallan Pimeyden Morsian
Turmion Kätilöiden oma olut on 8% Imperial Stout. Häviää valovuoden yllämainitulle Sofialle, mutta on bändiolut –kategoriassa paras. Pikkuisen liian simppeli IS, mutta muuten kelpo olut.

Suosikki Pale Ale: Panimoravintola Koulu Kakolan Kalpea
Tähän kategoriaan löytyy hurja määrä tarjontaa, mutta muutamia Pale Aleja maistettuani päädyin valitsemaan omaksi suosikikseni Panimoravintola Koulun Kakolan Kalpean. Hyvä tasapaino, eikä turhaa kikkailua.

Outoja:
Ruosniemen Panimo Turkinpippuri Sihteeri:
Ruosniemen Panimon tiskillä oli joka päivälle tehty spessuolut, joka julkaistiin klo. 17. Perjantaina se oli hedelmäturkinpippurikarkeilla maustettu Sihteeri Blond. Tämä ei ollut omaan makuuni sopiva, vaikka maistuikin niiltä karkeilta. Outo ja juurikin sellainen olutfestareille kuuluva erikoisuus. Vaikkei täysin osunut, niin maininnan arvoinen.

Rekolan Panimo Kaksi Kotia Vailla Humalaa:
Villiyrteillä maustettu olut, jossa ei ollenkaan humalaa. Sopiva olut tämän Outoja –kategorian alle, mutta jollain perverssillä tavalla oikein maistuva olut. Hapan, yrttinen ja sitruksinen olut. Jos haet erikoista olutkokemusta, niin tässä valintasi.

Maku Cran PABA:
Chateau Carsinin viinitynnyreissä kypsytelty karpalo Pale Ale. En oo orkkisversiota maistanut, mutta tämä oli kyllä yllättävänkin miellyttävä olut. Kuivahko ja karpaloinen hapahko olut. Pienissä määrin nautittuna mukava olut.

Maininnan arvoisia:
Muutamia maininnan arvoisia poimintoja.
 

Laitilan Imperiaali Bourbon Oak:
Laitilan paras olut entistäkin parempana. Bourbon antoi nättiä säväystä Imperiaalille.

Ruosniemen Panimo Lomittaja Karviaismarja Saison:
Porilaisten laatu Saison karviaismarja twistillä. Hapanmarja antaa syvyyttä ja särmää Saisoniin. Virkistävä juoma aurinkoiseen SOPP -päivään.

Saimaan Juomatehtaan Beercocktails – Apple Pie:
Kaikki kolme tiskillä ollutta olutcocktailia olivat oikein maistuvia ja toivat kivan vaihtelun tälle tapahtumalle. Apple Pie oli kolmikon ehdoton ykkönen. Se maistui siltä mitä nimikin antaa olettaa ja kukapa ei tykkäisi omenapiirakasta?

Laadukkaat siiderit:
Tapahtumassa oli saatavilla muutamia ihan oikeitakin siidereitä. Niistä kaksi nousee ylitse muiden. Kuura Cider Real ja Bock’s Siideri. Aitoja omenaisia makuja kummassakin, mutta itselleni Kuuran Real oli suunmukaisempi ja sitä voisi vaan kipata naamariin.

Bock’s Pils 5,0%:
Tyylikäs ja puhdas saksalainen Pils. 

Mallaskosken Black Imperial Rye:
Ruis ei hyökkää niin pahasti, kuin pelkäsin. Paahteinen, hieman savuinen ja ruisleipäinen. Iso olut Mallaskoskelta ja yksi tapahtuman hienoimpia.

Tällaisia juomia tuli tällä kertaa vastaan tai siis muitakin tuli maistettua, mutta nämä jäivät parhaiten mieleen. Hieno tapahtuma taas kerran. Haluan kiittää kaikkia kanssani viihtyineitä. Kiitos tapahtumanjärjestäjälle ja henkilökunnalle. Suuri kiitos myös panimoille. Ensi vuonna ehdottomasti uudestaan.

Tässä vielä muutamat kuvat tapahtumasta kuvatekstien kera:

Brewer’s Special 🙂

Fiskarin Vehnä – kevyt janojuoma

Tuijotuskilpailu 😉

Taattua Plevnan vehnistä

Pehmeä, hedelmäinen hapanolut

Pienissä jäissä

Toinen erä IPANEMAa oli jo huomattavasti parempi

Kuhinaa tiskin takaa

Cool Head

Lasse, Antti ja Cleber

Oluenystäviä

Isännät

Olipa muuten hyvä limu

Jasulta Eeroa..

..ja Henkalta Kölssiä.

Laitilalalalalaiset

Keskarit

Pyynikin Tuomas lähdössä

Tuotteistaan tulee olla ylpeä!

Kylillä pantua lasiin

Loistavaa siideriä

Drinksuja tulossa

Radbrewn tiskillä kuhisi kummallakin puolella.

Yksi laajimmista valikoimista löytyi täältä

Lihava IPA

Etiketti on täysi 10

Lauantain Ruosniemen erikoinen

Supernova 3. Parempi kuin 2. mutta huonompi kuin 1. versio

Bock’seja

Pojilla jääteet testissä

Vahva suositus

Ihanan pehmeää Zanderia

Kyllähän se Lammin Sahti täytyy maistaa

Hienosti tynnyrissä kypsynyt herkku

Pyynikin IS. Hyvä, muttei kärkiluokkaa

Kiva lakuportteri. Kevyt

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *