Maitokaupparaja 4,7% -> 5,5% – NO HUH HUH!!!!

Tänään meinasi mennä päiväkahvit väärään kurkkuun, kun huomasin lehdestä että hallituspuolueiden kansanedustajien työryhmä on päässyt sopuun ruokakaupoissa myytävien alkoholijuomien prosenttirajassa. Ekaksi olin, että hienoa ja kun luin mihin se tultaisi nostamaan, niin olin ETTÄ MITÄHÄN VITTUA!!! Prosenttirajan nosto tarkoittaisi sitä, että entinen 4,7 % vaihtuisi 5,5 %:iin. Tämä muutos on omasta mielestäni aivan järjenvastaista eikä sillä saada hyötyä kuin suurimpien panimoiden rahakirstuihin.

Pienpanimoille tämä muutos on suoranaista vittuilua ja suurin hyöty menee suoraan kolmen suurimman suomalaisen panimon hyväksi kun saavat kauppoihin ns. nelosoluet eli nykyisin Alkoista löytyvät vaaleat lagerinsa.

Tämä muutos ei auta pienpanimoita millään tavalla, vaan kuluttajat saavat jatkossa ostaa vahvempaa bulkkia jokaisesta kaupasta. Päättäjät voisivat ottaa pään pois perseestään ja miettiä, että mitä ovat oikeasti tällä muutoksella hakemassa. Itse en keksi hirveästi järkeviä syitä tälle muutokselle.

Luin jostain, että tämä muutos parantaisi pienpanimoiden mahdollisuuksia tuoda tuotteitaan ruokakauppoihin. Herätkää nyt oikeasti. 5,5% raja on kuitenkin sellainen, että edelleen jää rannalle ruikuttamaan suurin osa oluttyyleistä ja juuri ne oluttyylit, joita pienpanimot valmistavat. Ruokakauppoihin saa kyllä vaaleat Lagerit ja Hefeweizenit oikeilla prosenteilla, mutta ei voida puhua tämän muutoksen tuovan pienpanimoille juurikaan mitään.

Sen enempää en jaksa kirjoittaa aiheesta. Kommenttikenttä on vapaana, joten pistäkääs mietteitänne tulemaan. Lyhyesti sanon, että minimaalinen muutos joka ei tuo mitään järkeviä hyötyä oikeisiin paikkoihin ja asioihin. Järjetöntä!

(Huom: Ylläoleva juttu on kirjoitettu neljän lehtijutun perusteella ja näissä jutuissa ei ollut mainittu kuin tuosta 5,5% rajasta. Muut muutokset mitä asia piti sisällään ovat hienoja asioita.)

10 thoughts on “Maitokaupparaja 4,7% -> 5,5% – NO HUH HUH!!!!

 1. Onhan tuo suunta ainakin oikeaan päin, jos ei muuta. Toisaalta olisihan se mahtavaa että kaupat voisivat tilata vapaasti mitä tahansa oluita ja, että harvinaisten oluiden myyntiin satsaavia kauppoja avattaisiin. Jo se, että Weihenstephanerin hefeä voi napata ruokakaupasta mukaan ilahduttaa itseä aika paljon.

  1. Se olisikin erittäin hienoa, että kauppojen olutvalikoimat voisivat olla aivan mitä he itse haluaisivat katsomattta prosentteihin.

   Pakko myöntää, että pikkuisen hymy tuli huulille, kun itsekin tajusin että tuota Weihenssin Hefea saa sitten kaupoista 😀

 2. Se on aivan turha kommentoida suunnasta oikeaan päin: nyt ollaan poteroa kaivamassa 5.5%:n kohdalle ja siellä sitten pysytään ainakin seuraavat parikymmentä vuotta, koska "Justhan me uudistettiin alkoholilaki, mitä siinä vingut!" Ainoa mikä tuossa ilahduttaa lienee pienpanimoiden ulosmyyntioikeus, mikä lisää jonkun verran motivaatiota matkailla kotimaassa.

  1. Tuo onkin mahtava asia!
   Itse kun juttua kirjoitin, niin silloin tietoa tuosta en löytänyt mistään.

  2. Tämä on kyllä koko uudistuksen paras kohta. Pienpanimot saavat tuulta siipien alle ja ehkä kynnys panimon perustamiseen madaltuu ja saatavuus sen kun paranee.
   Taidan tehdä ensivuodesta lähtien olut ostokseni suoraan Brgyggerillä, Stadin panimolla, Fatlizardilla ja Maku brewingillä.
   Pääkaupunkiseudulla on helppo hymyillä, mutta maakunnissa voi kertyä matkaa juomanhakureissuille.

 3. Jutun laatu oli taas taas sellasta että hohhoijaa. Ottaisit edes selville asiat ennen avautumisiasi. Joskus kannattaisi hieman pohtia eikä vain sysätä noita sun "mietteitä" ulos hätäsesti

  1. Tavallaan ymmärrän pointtisi, mutta sinä et jutun pointtia. Jutussa kyllä puhutaan ainoastaan tästä 5,5 % maitokaupparajasta, eikä oteta kantaa muuhun ja tämä raja ei mielestäni ole hyvä. En ole ruvennut jutussa sen enempää ottamaan kantaa muihin mahdollisiin muutoksiin eikä niistä myöskään lukenut näissä lehdissä, jonka takia meinasi mennä kahvi väärään kurkkuun.

   Kerroin vaan omat ajatukseni tästä 5,5% rajasta ja sillä selvä. Esimerkiksi facebookissa julkaisin tämän jutun, niin kerroin ettei ole mitään syvällistä pohdintaan enkä sitä tällä hakenutkaan.

   Mitä tulee blogini jutun laatuihin, niin ne ovat lähes poikkeuksetta hohhoijaa -osastoa joten siltä saralta ei mitään uutta.

   Kiitos silti palautteestasi ja kippis

 4. "…suoraan kolmen suurimman suomalaisen panimon hyväksi…" ja niistäkin kolmesta vain yksi on suomalaisomistuksessa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *