Sinebrychoffin synttäreiden kunniaksi maistoon Koffin IPA ja Koffin Portteri

Otin eilen Sinebrychoffin 196 vuotis –syntymäpäivän kunniaksi maistoon kaksi heidän oluistaan. Ensimmäinen edusti sitä uusinta mitä sieltä suunnalta on tullut ja toisena vanha ja aina toimiva klassikko.

Sinebrychoff Nikolai Brewmasters Collection India Pale Ale:
Nimi on ainakin pitkä, jos ei muuta. Kyseessä on 4,6 % maitokauppaIPA eli tyylilajina tämä paljon käytetty Session IPA. Kavereiden kesken puhellessa voimme puhua Koffin IPAsta, kun en jaksa tuota pitkää nimeä uudestaan kirjoittaa. Koffin IPA on valmistettu Ruotsissa ja Sinebrychoffin omistaa tanskalainen Carlsberg, joten emme voi aivan vilpittömästi puhua hirveän suomalaisesta oluesta näin suomalaisen oluen päivänä. Nämä juhlapäivän olutvalintani ovatkin enemmän tuota Sinebrychoffin syntymäpäivää varten ja kun sattuivat vielä jääkaapista löytymään, niin miksei joisi pois.

Odotukseni tätä olutta kohtaan olivat kuin ensimmäistä kertaa nuorena pojan kloppina olin pääsemässä peuhaamaan tyttöjen kanssa. Tietää, ettei siitä mitään tule, mutta silti mielenkiinnolla kokeilemaan.


Fiilikset:
Lasiin kaatui kuparinruskeaa olutta ja vaahtoa melko vähäisesti.

Nenä sanoo heti, että mikä IPA? Mutta kyllähän sieltä sellaista brittiIPA meininkiä hieman tuli esille. Ei paljoa, mutta kuitenkin. Puuta ja jotain muuta. Tuoksu monella tapaa melko lagermainen ja tunkkainen. Ei pääse oikein tämän päälle, että mitä ihmettä tää on. Ei miellytä.

Maultaan jatkaa tuoksun tapaista outoa linjaa ja ei missään vaiheessa pääse sinuiksi tämän juoman kanssa. Oireyhtymiä IPAan joutuu hakemalla hakemaan, eikä niitä paljoa löydy. Mieto, kevyt ja makumaailmaltaan hento tapaus. Karamellista makeutta löytyy, mutta ei kyllä anna mitään. Helppo valinta henkilölle, joka haluaa hieman erilaista perus Koffin rinnalle, mutta siltikin siihen rinnalle löytyy parempiakin vaihtoehtoja.

Lyhyesti sanottuna Koffin IPA oli kaikin puolin kehno olut, jota emme näe allekirjoittaneen jääkaapissa toisten.

Sitten olikin aika avata pullo, joka oli yksi suosikkejani olutharrastuksen alkuaikoina. Koffin Portteri on klassikko ja hinta-laatusuhteeltaan yksi parhaita ellei paras. Maistelussa oleva pulloni olikin ehtinyt jonkin aikaa kaapissani hengailla ja parasta ennen päiväykseen oli puoli vuotta jäljellä. Voisinkin sanoa, että optimaalinen ikä nautiskelulle.

Sinebrychoff Porter
Mustaa olutta kauniilla beigellä vaahdolla.

Tuoksu on reilun paahteinen, kahvinen ja suklaatakin tulee esille. Hivelee hajuaistia. Taustalta hulmuaa yrttistä humalointia.

Maultaan tämä olut osuu edelleenkin nätisti suuhuni. Reilusti makua. Kahvinen ja paahteisuus jopa pikkaisen palanutta. Suklaata pari palaa heitetty pulloon. Humalointi on melko reilusti läsnä. Paahteisuus kuivahkoa.

Onhan tämä Koffin Portteri aivan loistava olut ja yksi parhaita tässä maassamme valmistettuja oluita.

Loppuun vielä pisteet:
Koffin IPA: 19/50
Koffin Portteri: 41/50

Tällaiset maistelut tällä kertaa ja jotain muuta ens kerralla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *