OlutExpo 2015 – Jaskan fiilikset

OlutExpo 2015 kesti omalta osaltani kaksi päivää ja näiden päivien aikana ehdin maistaa melkoisesti erilaisia oluita. Tapahtuman parasta antia oli ehdottomasti ihmisten tapaaminen ja oli erittäin hienoa kun kanssani kävi rupattelemassa suuri määrä oluenystäviä. Omasta mielestäni tapahtuma oli oikein onnistunut ja ihmiset näyttivät viihtyvän. Juomavalikoima oli laaja ja laadukas. Näytteilleasettajat olivat selkeästi miettineet, että mitä kaikkia herkkuja ottavat mukaansa. Nämä tapahtumat ovat kaikin puolin rankkoja settejä. Vedetään vähäisillä yöunilla ja koko päivä menee seisoessa.

OlutExpo on hienosti profiloinut sellaiseksi tapahtumaksi, jossa maistellaan pieniä annoksia ja keskitytään enemmän maistamaan useita erilaisia, kuin vetämään isoja tuoppeja hirmuisella vauhdilla känni mielessä. Expo oli viime vuodesta muuttunut avarammaksi ja liikkuminen siellä onnistui vaivattomasta, vaikka ihmisiä oli melko paljon.

Perjantai oli kävijämäärältään melko rauhallinen, mutta lauantaina alkoikin olla jo tosi paljon porukkaa. Tänä vuonna oli tullut käyttöön lasienpesupisteet, kun aikaisempana kahtena vuonna sai likaisen lasin tilalle aina uuden lasin. Lasienpesupisteitä oli reilusti, joten jonottaminen ei kestänyt pitkään. Moitittavaa keksin ainoastaan ruokapuolelta, jossa tarjolla oli sellaista huoltoasemaruokaa eli pizzasliceja, mozzarellatikkuja jne. En tarkoita, että noita ei saisi olla koska kyllähän ne monille varmasti maistui. Toivoisinkin että noiden lisäksi olisi tarjolla mm. laadukkaita burgereita, pulled porkkia ja juuri sellaista ns. käsityöläisruokaa. Ruokaa jossa käytetty laadukkaita suomalaisia raaka-aineita ja ne on mietitty sopimaan hyvin oluiden kanssa.

Suuren plussan annan siitä, että Expossa ei ole mitään musiikkiesityksiä, vaan oluidenystävillä on oikeasti mahdollista jutella näytteilleasettajien kanssa, eikä tarvitse musiikin pauhatessa huutaa. Tämä musiikkijuttu tekeekin tästä oluttapahtuman, eikä niinkään olutfestaria. Jokaisesta oluttapahtumasta puhuttaessa nostetaan esiin vesi. Kuinka juomaveden saaminen on toteutettu, niin siitä puhutaan aina. Expossa puolen litran viileän vesipullon saa ostettua eurolla, joka on erittäin asiallinen hinta. Esim. SOPPeissa taskulämmin vesipullo maksaa tuplaten. Oluiden maisteluannos koko 1,5 dl on myös sopivan kokoinen. Näin pääsee illan aikana maistamaan useampia erilaisia. Itse maistoin vielä pienempiä annoksia, jotka olivat n. 0,5 – 1 desin kokoisia.

OlutExpo on kyllä lunastanut paikkansa suomalaisten oluttapahtumien joukossa ja saa minulta kiitettävän arvosanan.

Mennäänpäs sitten olutpoimintojen pariin. Nostan esille muutamia oluita, jotka jäivät itselleni parhaiten mieleen. Suuri olutvalikoima tarkoittaa sitä, että paljon loistavia oluita jää ja unohtuu maistamatta. Näin kävi tälläkin kertaa, mutta eihän sitä kaikkea pysty maistamaan. Alle listattuna 10 suosikkiani.

Parhaat oluet:

(oluet aakkosjärjestyksessä)
 
Beer Hunter’s Mufloni Saison de Randonneur Kataja Edition:
Beer Hunter’s on Suomen kiistaton Saison ruhtinas. Tämä olut on yksi maamme parhaita. Juotavuus on hiottu aivan huippuunsa. Sopivasti happamuutta ja kataja antaa kivan säväyksen. Suomen TOP5 –olut.

Birrificio del Ducato La Luna Rossa:
Kirsikkaa ja maanläheistä fiilistä. Pientä happamuuttaa, yrttejä ja puuta. Monipuolinen hieno makumaailma.

Brooklyn Brewery Sorachi Ace:
Yksi ensimmäisiä oluita, joita tapahtumassa pääsin maistamaan. Aikaisemmin en ole tätä maistanutkaan. Menin Sinebrychoffin tiskille rupattelemaan aina niin ihanan Anikon kanssa ja siinä sivussa Sorachia lasiin. Happaamuutta, Sorachi Ace toimii loistavasti omaan makuuni ja kivat annokset hedelmää. Huippuolut!

Boon Lambic:
18 kk. sekoittamaton Lambic löytyi Brew Seeker Oy:n hanasta. Käsittämättömän hieno olut. Hapanta vihreää omenaa, kuivuutta, happamuutta ja hedelmää. Tapahtuman paras olut mielestäni.
Panimo Hiisi Iku-Turso barrel aged:

Alunperinkin jo loistava Imperial Stout on saanut tynnyristä lisää syvyyttä makuun. Nautiskeluun!


Pohjala Pime ÖÖ:

Muutama kuukausi sitten en ollut maistanut yhtään olutta tältä virolaiselta panimolta, mutta nyt lähiaikoina sivistyksessäni oleva aukko on korjattu ja maistettuja alkaa olla kymmenkunta. Pime ÖÖ on loistava jälkiruokaolut. Makean siirappinen tuhti makuelämys.

Rodenbach Vintage:
Rodenbach on lyhyessä ajassa noussut omien suosikkieni joukkoon. Vintage on näistä oluista tällä hetkellä se oma suosikkini. Rodenbachin panimomestari maistelee joka vuosi kaikki panimon tynnyrit läpi (250 tynnyriä) ja valitsee oman suosikkinsa. Siitä tulee tämä Vintage –olut. Hapanta omenaa, tammea ja hiven karamellia. Pehmeää happamuutta. Nam.

Rekolan Panimon Kaksi Kotia Vailla Humalaa, villiyrtti-pakuri-sour:
Olut, jossa ei ole ollenkaan käytetty humalaa. Jo ajatuksentasolla erittäin mielenkiintoinen. Maku oli myös mielenkiintoinen, mutta erittäin positiivisella tavalla. Happamuus on hallitseva osa makua ja yrttejä löytyy paljon. Maanläheinen ja hivenen marjaisa. Tää oli kyllä erikoisimmasta päästä ja lisäksikin tosi onnistunut olutkokeilu.

Ruosniemen Diplomi-Insinööri Douple IPA:
Vahvaa katkeroa ja kuivakka DIPA. Laadukas olut tyylissään. Vahva suositus kaikille Tupla Ipojen ystäville.

Velkopopovický Kozel Dark Unfiltered:
Kauppaversioon verrattuna tämä hanasta löytyvä suodattamaton Tumma Velko on 4,7 %, eikä siihen ole lisätty mitään sokeria. Tölkkiversion ällömakeus on tiessään ja maku on hieno. Mukavan paahteinen ja jää pyörimään kielenpäälle pitkäksi aikaa. Parhaimpia maistamiani tummia Lagereita ja yksi tapahtuman suurimpia positiivisia yllätyksiä. Aivan eri tuote, kuin jokaisesta kaupasta löytyvä.

Muuta mainittavaa:

BrewDog #MashTag 2015:
Pitkästä aikaa hyvä olut skotlantilaiselta BrewDogilta. Reilu paahteisuus antoi mukavan lisän laatu Barley Winelle.

Simapaja:
Todella hyvänmakuisia simoja ja spesiaalina 30 % ns. jääsima, josta oli jäädytetty vesi pois.


Omnipollo / Buxton Brewery Ice Cream Pale Ale:

Tämä todellakin maistui jäätelöltä. Pienenä annoksena oikein kiva olut, mutta ei tätä kokonaista lasillista voisi ilman irvistelyä juoda. Sopiva olut tällaiseen maistelutapahtumaan.

Omnipollo / Buxton Yellow Belly Peanut Butter Biscuit Stout:
Kivaa pähkinävoita. En uskaltanut paljoa maistaa, koska sisälsi laktoosia. Paljon vahvoja makuja.

Valamon Luostari Distilleryn juomat olivat vakuuttavan hyviä ja tiskin takana tapahtuman komein parta. Terveiset Askolle.

Helsinki Distillery Company Long Drink:
Olipas raikas Long Drink. Harvoin tulee juotua lonkeroita, mutta jos ne kaikki maistuisi näin hyvältä, niin tulis useamminkin tutustuttua.

Loppuun haluan kiittää tapahtumanjärjestäjää ja kaikkia tapahtumassa työskennelleitä. Itse pääsin läheltä seuraamaan, kuinka tapahtumanjärjestäjällä viikonloppu menee ja kyllähän se stressi/paine on valtava. Suuri määrä näytteilleasettajia ja kävijöitä luovat hartioille melkoiset paineer, että saadaan kaikkien osapuolien osalta onnistunut tapahtuma. Pakko nostaa hattua, koska tuossa on iso homma.

Sitten haluan kiittää kaikkia näytteilleasettajia ja tapahtumassa seurassani viihtyneitä. Kiitoksia kaikille ystäville tiskin takana ja edessä. Teidän takia minä näissä tapahtumissa käyn. Ensi vuonna varmasti uudestaan. Onhan OlutExpo laadukkain ja hienoin oluttapahtuma Suomessa.


Muita kuvia tapahtumasta:

6 thoughts on “OlutExpo 2015 – Jaskan fiilikset

 1. Kerro meille kaikille rehellisesti ja avoimesti kuinka monta olutta tuolla maksoit itse? Ainakin mushimalt sai brooklynin tiskiltä juuri noita 1dl annoksia eikä kolikko näyttänyt vaihtavan omistajaa. Kysyin montako on joutunut maksamaan niin eipä tullu vastausta sieltäkään.

  1. Mitä merkitystä sillä on montako annosta Jaska maksoi ja montako tarjottiin?

  2. Jaa voisikohan sillä olla vaikutusta siihen mitä plokisti kehuu ja mitä ei, missä on pidetty hyvänä ja missä ei ole arvon plokisteja noteerattu VIP henkilöinä. Varmaan voisi jonkun mielestä ollakin. Ilmaset juomat ja riippumaton arviointi on huono yhdistelmä.

  3. Olen blogin alusta pitäen pitänyt siitä kiinni, että se kuinka juoma on hommattu ei saa vaikuttaa juoman mielipiteeseen. Olen reilun kolmen vuoden aikana saanut lukuisia juomia ja olen myös ostanut lukuisia juomia. Minulla ei ole mitään syytä miksi haluaisin menettää kasvoni kehumalla juomaa, joka ei oikeasti ole mieleeni. En kirjoita tätä blogia saadakseni ilmaisia juomia, vaan pelkästään intohimosta oluisiin. Tämä blogin pitäminen on itselleni rakas harrastus, joten luuletko tosiaan että rupean täällä kirjoittelemaan mitään muuta kuin rehellisiä mielipiteitä.

   Nämä ilmaiset juomat ja epärehelliset blogijutut ovat nousseet useasti esille siitä lähtien kun aloitin kirjoittamaan. Olen joka kerta pyytänyt esittämään yhdenkin blogijutun missä ilmainen olut on vaikuttanut arvioon. Vielä ei ole yhtään tällaista esitetty.

   Jatkossakin tulen kirjoittamaan ainoastaan omia mielipiteitä oluista ja jos ne eivät ole lukijan mielestä aitoja, niin silloin varmaan kannattaa ryhtyä seuraamaan toista blogia.

   OlutExpossa en ruvennut laskemaan, että kuinka monesta maksoin. Ostin 30 eurolla poletteja ja minulla oli myös aikaisempia tallessa. Jonkin verran niitä myös jäi.

  4. Jos ei ole ilmaisia juomia niin ei tarvi arpoa onko puolueellinen vai ei. Kyllä se puolueettomuus ja sen todistaminen on Sinun asia ei lukijoiden. Ei me täälä kehuta tai arvostella noita juomia ja samat sanat muille plokisteille

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *